۲۱۹۹۰۶
۷۹۲
۷۹۲

مصرف ویتامین دی، کنترل و پیشگیری از کمبودش

کمبود ویتامین D در بروز بیماری‌های غیر واگیر، از جمله سرطان، بیماری­ های قلبی- عروقی، دیابت و بیماری­‌های خودایمنی دیده شده است.

با توجه به نقش ویتامین D در تقویت سیستم ایمنی بدن از جمله پیشگیری از بیماری‌های حاد تنفسی و در شرایط کنونی به منظور مقابله با کرونا ضمن تاکید مکرر بر تداوم اجرای مکمل یاری با ویتامین D در گروه‌های سنی براساس برنامه کشوری مکمل یاری، مطالبی جهت شفاف‌سازی در رسانه‌ها با هدف ارتقاء آگاهی جامعه و خنثی نمودن شایعات برخی افراد ناآگاه در توصیه بر مصرف بی‌رویه و یا قطع مصرف مکمل ویتامین D به شرح زیر ارائه می‌گردد.
با توجه به شیوع بالای کمبود ویتامین " د " در جامعه، قبل از ارائه مگادوز یا دوز پیشگیری (ماهی یک عدد مکمل ۵۰۰۰۰ واحدی)، در حال حاضر لزومی به اندازه­‌گیری سطح سرمی ویتامین " D " نیست.
ویتامین D به عنوان ویتامین محلول در چربی دارای نقش­ های متعددی در بدن می‌­باشد از جمله شرکت در متابولیسم کلسیم و فسفر در سلامت استخوان و تقویت سیستم ایمنی
کمبود ویتامین D در بروز بیماری‌های غیرواگیر ، از جمله سرطان، بیماری­ های قلبی- عروقی، دیابت و بیماری­‌های خودایمنی دیده شده است.
از جمله راهکار های پیشگیری و کنترل کمبود ریز مغذی­‌ها در سیستم بهداشتی درمانی کشور: مکمل یاری، غنی سازی مواد غذایی و آموزش و اصلاح الگوی غذایی جامعه است.
ویتامین D را می توان از سه منبع دریافت کرد: تولید در داخل بدن از طریق قرار گرفتن در معرض نور مستقیم خورشید، مصرف مواد غذایی و نوشیدنی­ های حاوی ویتامین D و مصرف مکمل.
با توجه به اینکه کمبود ویتامین D در حال حاضر از مشکلات شایع در کشور به شمار می­رود. به طوری که شیوع کمبود ویتامین D از حدود ۲۴ درصد در کودکان ۲۳ - ۱۵ ماهه تا ۸۶ درصد در مادران باردار متغیر است و این کمبود در شهرها بیشتر از مناطق روستایی در همه گروه‌هایسنی دیده می­‌شود.
مکمل­ های تجویز شده از طریق سیستم بهداشتی درمانی تامین کننده بخشی از نیاز ها میباشد و مابقی باید از طریق منابع غذایی حاوی کلسیم (شیر و لبنیات، انواع کلم، حبوبات و ...) و ویتامین D (ماهی­ های چرب، لبنیات، زرده تخم مرغ و . . . ) تامین شود.
لازم به ذکر است بالاترین سطح دریافت قابل تحمل (Limit Upper) ویتامین D برحسب گروه سنی و فیزیولوژیک برای بزرگسالان روزانه ۴۰۰۰ واحد بین‌­المللی و برای کلسیم نیز معادل ۲۵۰۰ میلی­گرم در روز تعیین شده است. مصرف مقادیر بیشتر از ۰۰۰ / ۱۰ واحد بین المللی در روز در طولانی مدت میتواند موجب مسمومیت شود.
مصرف همزمان مکمل ۵۰ هزار واحدی ویتامین D با قرص کلسیم D بدون اشکال بوده و در محدوده ایمن از نظر دریافت ویتامین D قرار دارد . مکمل کلسیم همراه یا بعد از غذا میل شود.
برای پیشگیری از کمبود ویتامین " D " در زنان باردار، لازم است مطابق با دستور عمل مکمل یاری روزانه مادران باردار (۱۰۰۰ واحد روزانه) اقدام شود.
با توجه به این که نوع تزریقی ویتامین " D "، زیست دسترسی خوبی ندارد لذا در سطح پیشگیری از کمبود این ویتامین، شکل تزریقی آن توصیه نمی شود.
علائم مسمومیت با ویتامین D
در مسمومیت حاد با ویتامین D، افزایش کلسیم خون ( هایپرکلسمی) ایجاد می شود. مصرف نسبتا بالا و طولانی مدت ویتامین D ممکن است باعث ایجاد سختی عروق (کلسیفیکاسیون جدار عروق) شود.
در صورت مصرف نادرست و بیش از حد مجاز این ویتامین به صورت سهوی یا عمدی، بروز عوارضی مانند یبوست، ضعف، خستگی، خواب آلودگی، سردرد، کاهش اشتها، پرنوشی، خشکی دهان، طعم آهن در دهان، تهوع و از دست دادن اشتها، تکرر ادرار و کاهش وزن استفراغ نیز گزارش شده است.
در پایان با توجه به اینکه مرجع تصمیم­‌گیری در اجرای برنامه­ های بهداشتی درمانی، سازمان جهانی بهداشت می­باشد، مراتب جهت رفع شایعات و دستور عمل­ ها مبنی بر افزایش و یا قطع مصرف مکمل ویتامین D در شرایط کنونی جهت پیشگیری و کنترل کرونا به شرح زیر به اطلاع می رساند:
مصرف مکمل ویتامین D در ارتباط با بیماری با ویروس کرونا
در حال حاضر سازمان جهانی بهداشت هیچ گونه توصیه جدیدی مبنی بر مصرف مکمل ویتامین D به منظور پیشگیری از بیماری های تنفسی ارائه نکرده است. بر اساس آخرین مطالعات متاآنالیز در سایت سازمان جهانی بهداشت، تاثیر مصرف مکمل ویتامین D بر روی بیماری های عفونی از جمله بیماری های تنفسی در کودکان نشان داده نشده است و هنوز شواهد و مدارک علمی به صورت راهنما در این خصوص موجود نیست . آخرین متاآنالیز انجام شده نشان داده است که مصرف مکمل ویتامین D در پیشگیری و کنترل عفونت های حاد تنفسی موثر است و این تاثیر مثبت در افرادی که ویتامین D سرم آن ها کمتر از ۲۵ نانومول بر لیتر بوده ، بیشتر مشاهده شده است. همچنین تجویز مکمل ویتامین D در دوز های بالا تاثیر کمتری به همراه داشته است.
راهکار درمانی، کنترل و پیشگیری از کمبود ویتامین D
برای بیماران با میزان سرمی ویتامین D کمتر از ۱۰ نانوگرم در میلی لیتر ، روش های معمول درمان با تجویز پزشک به شرح زیر می باشد:
دوز ۰۰۰ ، ۵۰ واحد بین المللی ویتامین D به صورت خوراکی یکبار در هفته برای بزرگسالان به مدت ۸ هفته و سپس مطابق برنامه کشوری ، ما هانه یک عدد پرل ۵۰۰۰۰ واحدی ادامه یابد
دوز ۰۰۰ ، ۵۰ واحد بین المللی ویتامین D به صورت خوراکی یکبار در هفته برای نوجوانان سنین ۱۲ تا ۱۸ به مدت ۶ هفته و سپس مطابق برنامه کشوری ، ما هانه یک عدد پرل ۵۰۰۰۰ واحدی ادامه یابد
هدف رساندن سطح ویتامین D ( ۲۵ دی هیدروکسی ویتامین D۳ سرم ) به بالاتر از ۳۰ نانوگرم در میلی لیتر می باشد.

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

  • اخبار داغ
  • جدیدترین
  • پربیننده ترین
  • گوناگون
  • مطالب مرتبط

برای ارسال نظر کلیک کنید

لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

در غیر این صورت، «نی نی بان» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.