روش های تشخیصی آندومتریوز
در این ویدئو به این سوال پاسخ داده میشود که روش های تشخیصی آندومتریوز چیست؟
سوال : روش های تشخیصی آندومتریوز چیست؟
پاسخ : آندومتریوز، یکی از شایعترین بیماری های زنان است. این بیماری در زنان سنین باروری بیشتر در حداقل ۵ تا ۱۰ درصد این رده سنی دیده می شود. آندومتریوز به معنی رشد نا به جای بافت آندومتر ( لایه داخلی رحم) در مکان های نا به جا مثل روی تخمدان ها، حفره لگن و پشت رحم می باشد. در سیکل های طبیعی قاعدگی، لایه داخلی رحم یا اندومتر ریزش کرده و از بدن دفع می شود.
برای آگاهی بیشتر از روش های تشخیصی آندومتریوز به سراغ سونوگرافی و رادیولوژی ماد رفتیم. از شما دعوت میکنیم ویدئو زیر را تماشا کنید. برای مراجعه به سونوگرافی و رادیولوژی ماد یا دریافت نوبت از سونوگرافی و رادیولوژی ماد کلیک کنید.
آندومتریوز چیست؟
یکی از بیماری های شایع در میان زنان بیماری آندومتریوز می باشد. بافت طبیعی ای که در رحم وجود دارد و آندومتریوم نامیده می شود، بافتی است که تحت تاثیر هورمون ها در طول سیکل قاعدگی تغییر می کند. در ابتدای سیکل که قاعدگی اتفاق می افتد، کل آندومتر فرو می ریزد و سپس در فاز فولیکولر (اولین مرحله از چرخه تخمدانی سیکل قاعدگی و فازی که در آن هورمون های استروژن وجود دارند) شروع به تکثیر می کند. اگر فاز اندومتر در خارج از جای طبیعی خود قرار بگیرد و رشد کند، یک بیماری ایجاد می شود که این بیماری آندومتریوز نام دارد. در واقع آندومتریوز زمانی رخ می دهد که این بافت به داخل مثانه، روده، لگن و دیواره های رحم می رود و در آن ها به اشتباه رشد می کند.
همچنین می توان گفت آندومتریوز یکی از دلایل شایع ناباروری زنان می باشد.
علت بیماری آندومتریوز چیست؟
در ابتدا باید گفت که همه خانم ها مستعد این بیماری نیستند. هنوز علت اتفاق افتادن آندومتریوز و رشد بافت آندومتر درمحلی غیر از محل طبیعی خود در بعضی از خانم ها مشخص نیست و به طور دقیق نمی توان گفت که چرا این بیماری رخ می دهد. اما نظریاتی در این مورد بیان شده است که به طور دقیق به اثبات نرسیده اند. برای مثال برخی اذعان می دارند که این بیماری بر اثر برگشت خون عادت ماهیانه از لوله های رحم به درون حفره های شکم و لگن اتفاق می افتد و یا اختلال در سیستم ایمنی است که باعث بروز بیماری آندومتریوز می شود.
تشخیص بیماری آندومتریوز
مراحل تشخیص بیماری آندومتریوز شامل مواردی است که پزشکان در این خصوص انجام میدهند، از جمله:
- پزشک متخصص در مورد علائم عادتهای ماهیانه بیمار و سوابق پزشکی و خانوادگی او سوالاتی میکند.
- پزشک زنان چکاپهای لگنی را انجام خواهد داد. در این شرایط ممکن است پزشک همه قسمتهای تحتانی بدن را معاینه کند.
- اگر پزشک متوجه شود که بیمار به آندومتریوز مبتلا است، ابتدا چند ماه برای بیمار دارو تجویز میکند. اگر با مصرف دارو شرایط بیمار بهتر شود، احتمالا بیمار به اندومتریوز مبتلا بوده است.
- برای تشخیص آندومتریوز و یافتن علائم کیست تخمدان، بیمار باید سونوگرافی، MRI یا سی تی اسکن انجام شود تا تصویری از داخل شکم به دست آید.
برای اینکه پزشک مطلع شود که بیمار به آندومتریوز دچاراست، جراحی لاپاراسکوپی را انجام میدهد. در این جراحی، معاینه بیمار با لولههای نازکی که دارای دوربین کوچکی است با ایجاد برشی کوچک بر روی شکم، آغاز میگردد. در هنگام جراحی لاپاراسکوپی چنانچه پزشک بافت اسکار یا کیست خونی را مشاهده کند، اقدام به خارج کردن آنها از بدن بیمار میکند.
چه عواملی ابتلای به آندومتریوز را افزایش می دهد؟
- شروع زودرس سیکل های قاعدگی
- یائسگی زودرس
- سیکل های قاعدگی طولانی
- خونریزی های شدید قاعدگی
- سابقه اندومتریوز در بستگان نزدیک
- ناهنجاری های رحمی
برای ارسال نظر کلیک کنید
▼