نکات مهمی که باید در رابطه با آزمایش بارداری بدانید
در آزمایش بارداری نمونه خون یا ادرار فرد به منظور اندازهگیری هورمون hCG و تشخیص بارداری بررسی میشود. تستهای بارداری از نظر دقت و سرعت با هم متفاوت هستند و از اینرو لازم است علاوه بر انواع آزمایش بارداری با مزایا و معایب هرکدام نیز آشنا شوید.
در آزمایش بارداری نمونه خون یا ادرار فرد به منظور اندازهگیری هورمون hCG و تشخیص بارداری بررسی میشود. تستهای بارداری از نظر دقت و سرعت با هم متفاوت هستند و از اینرو لازم است علاوه بر انواع آزمایش بارداری با مزایا و معایب هرکدام نیز آشنا شوید.
چه نوع آزمایشهای بارداری وجود دارد؟
در آزمایشهای بارداری با بررسی نمونه ادرار یا خون وجود هورمون خاصی به نام گنادوتروپین جفتی انسانی (hCG) تشخیص داده میشود. سطوح بالای hCG نشانه بارداری است و در هفتههای ابتدایی پس از لانه گزینی (چسبیدن تخمک بارور شده به دیواره رحم) به سرعت افزایش مییابد. دو نوع تست برای تشخیص بارداری وجود دارد که شامل تست ادرار خانگی و تست خون آزمایشگاهی است. تست ادرار بارداری زمانی دقیقتر است که یک یا دو هفته پس از اولین پریود از دست رفته انجام گردد. در صورت زودتر انجام شدن، ممکن است آزمایش ادرار قادر به تشخیص هورمون نباشد و باعث بروز نتیجه اشتباه شود. آزمایش ادرار را میتوان در منزل با کیت بیبی چک انجام داد. اگر دستورالعمل کیت را به دقت دنبال کنید، تستهای بارداری خانگی حدود ۹۹-۹۷ درصد دقیق هستند. برای انجام آزمایش خون بارداری نمونه خون بایستی توسط فرد متخصص گرفته شود و سپس در آزمایشگاه بررسی گردد. آزمایش خون بارداری میتواند حتی مقادیر بسیار کم hCG را نیز شناسایی کند، بنابراین قبل از پریود از دست رفته میتوان به دقت به بارداری پی برد.
چه زمانی لازم است که آزمایش بارداری انجام شود؟
اگر فکر میکنید باردار هستید و علائم بارداری در شما بروز کرده است به آزمایش بارداری نیاز دارید. علائم اولیه بارداری در همه یکسان نیست. پریود نشدن از اولین علائم بارداری محسوب میشود. سایر علائم اولیه بارداری شامل موارد زیر است:
• متورم و حساس شدن سینهها
• خستگی
• تکرر ادرار
• حالت تهوع و استفراغ
• نفخ و یا ورم شکم
نکات مهم در مورد آزمایش بارداری
اکثر تستهای بارداری وجود هورمون hCG را در نمونه بررسی میکنند. کیتهای خانگی تست بارداری تنها وجود یا عدم وجود هورمون را نشان میدهند اما آزمایش خون میزان hCG را به طور دقیق و عددی اندازهگیری میکند. به این آزمایشها، آزمایشهای کمی بارداری میگویند. مقدار هورمون در بدن اطلاعات مهمی در مورد بارداری و سلامت جنین ارائه میدهد. گاهی اوقات آزمایش خون برای موارد زیر استفاده میشود:
• تخمین سن جنین
• سنجش شرایط جنین و تشخیص سقط احتمالی
• بررسی حاملگی خارج از رحم- در این نوع حاملگی تخمک بارور شده در خارج از رحم رشد میکند. زمانی که تخمک در جای نامناسبی قرار گرفته باشد نمیتواند به نوزاد تبدیل شود. حاملگی خارج از رحم یک وضعیت اورژانسی است و توده ناسالم باید از بدن خارج شود.
• بررسی حاملگی مولار- در این حاملگی تخمک بارور شده به دلیل مشکلات ژنتیکی به یک توده سلولی غیرطبیعی تبدیل میشود. این توده حتی ممکن است خاصیت سرطانی به خود بگیرد و از اینرو و باید حذف شود.
• ارزیابی مشکلات جنین از جمله سندرم داون، مشکلات کروموزومی و برخی نقایص مادرزادی
آزمایش خون همچنین بخشی از آزمایشهای غربالگری قبل از تولد است که آزمایش «سهگانه» نامیده میشود.
آیا داروها بر نتیجه آزمایش بارداری تاثیر دارند؟
در بیشتر موارد، داروها نتایج تست بارداری را تغییر نمیدهند. مصرف آنتی بیوتیکها و مسکنهای تجویز شده بر نتایج آزمایش تأثیری ندارند. با این حال، داروهایی که به منظور درمان ناباروری تجویز شدهاند یک استثنا هستند. این داروها گاهی باعث بالا رفتن سطح هورمون و مثبت کاذب شدن آزمایش بارداری میشوند. اگر از داروهای باروری استفاده میکنید، قبل از انجام آزمایش با پزشک در این رابطه صحبت کنید.
آزمایشهای بارداری چقدر دقیق هستند؟
تستهای خانگی بارداری ادرار حدود ۹۷ تا ۹۹ درصد دقیق هستند اما آزمایش خون حتی از آزمایش ادرار نیز دقیقتر است. دقت تستهای ادرار به موارد زیر وابسته است:
• میزان دقت شما در اجرای دستورالعمل کیت
• زمان تخمکگذاری و لانه گزینی
• مدت زمان سپری شده از زمان لانه گزینی
• حساسیت تست بارداری
نتایج آزمایش بارداری به چه معناست؟
نتایج در کیت خانگی به صورت یک خط، یک رنگ یا نماد مانند "+" و "-" نشان داده میشوند. مهم است که بدانید علامتها چه معنایی دارند. اگر خط، رنگ یا علامت پدیدار شود هرچقدر هم که کمرنگ باشد، نشانه مثبت بودن تست است. اگر نتیجه مثبت شد به پزشک مراجعه کنید تا اقدامات لازم برای بارداری انجام شوند. در موارد بسیار نادر ممکن است نتیجه مثبت کاذب رخ دهد. به این معنی که شما باردار نیستید اما آزمایش میگوید که باردار هستید. وجود خون یا پروتئین در ادرار یکی از دلایلی است که باعث بروز نتیجه مثبت کاذب میشود. همچنین برخی داروها مانند آرام بخشها، داروهای ضد تشنج، خوابآورها و داروهای باروری نیز میتوانند در نتیجه کیت آزمایش خانگی مثبت کاذب ایجاد کنند.
اگر نتیجه آزمایش منفی شد، احتمالاً باردار نیستید. البته در موارد زیر احتمال بروز خطا وجود دارد:
• تاریخ انقضای کیت آزمایش به پایان رسیده باشد
• تست به درستی انجام نشده است
• آزمایش بارداری خیلی زودتر از زمان درست آن انجام شده باشد
• مایعات زیاد قبل از تست ادرار بارداری مصرف شده باشد
• قبل از انجام تست داروهای خاصی مانند دیورتیکها یا آنتی هیستامینها مصرف شده است
اگر نتیجه تست ادرار منفی شد، سعی کنید پس از یک هفته دوباره آزمایش را تکرار کنید.
آیا در آزمایش خون بارداری ممکن است خطا رخ دهد؟
آزمایشهای خون بارداری دقیقتر از کیتهای ادراری هستند. با وجود این، اگر آزمایش خیلی زود انجام شود یعنی غلظت هورمون در بدن کم باشد احتمال بروز خطا وجود دارد. آزمایش خون حدود ۶ تا ۸ روز پس از تخمکگذاری میتواند بارداری را نشان دهد. اگر زودتر از فاصله زمانی ذکر شده آزمایش انجام شود احتمال منفی شدن آزمایش وجود دارد.
آزمایش خون بارداری در منزل با هومکا
برای انجام دقیق آزمایش خون بارداری در منزل میتوانید از خدمات آزمایش در منزل هومکا بهره ببرید. هومکا با بیش از ۲۰ آزمایشگاه تشخیص طبی طرف قرارداد است و دهها پزشک عمومی و متخصص در این مجموعه مطابق با جدیدترین دستورالعملهای درمانی و بهداشتی در حال ارائه خدمات هستند. یکی از مزایای بزرگ آزمایش در منزل، استفاده از پوشش بیمه و عدم نیاز به مراجعه حضوری به آزمایشگاه است. برای درخواست آزمایش بارداری در منزل با مراجعه وبسایت هومکا به آدرس www.homeca.ir، در صفحه اول سایت آزمایش مورد نظر را انتخاب کرده و سپس شماره تماس خود را ثبت نمائید. همچنین میتوانید برای ثبت درخواست با شماره ۰۲۱۶۷۳۷۱ تماس حاصل نمایید.
برای ارسال نظر کلیک کنید
▼