۶۲۲۶۶
۲ نظر
۱۱۹۲۷۸
۲ نظر
۱۱۹۲۷۸

درد لگن در بارداری نشانه چیست؟

در هفته ۲۹ بارداری هستم و در ناحیه ران و لگن درد دارم. احساس می کنم، زایمانم زودرس است.

سوال مخاطب نی‌نی‌بان: من ۲۹سال دارم بارداری اولمه رحمم دوشاخ و سرکلاژکردم. هفته29 ام درناحیه لگن و ران درد شدیدی دارم. دکتر هم رفتم ضربان قلب گرفتن و گفتن مشکلی نداری اما هرچی می گذره درد لگن وکمرم بیشترمی شود، طوری که نمی تونم زیاد بشینم. آیا ممکنه زایمان زودرس داشته باشم ؟ خیلی نگرانم، آیا باید سزارین بشوم؟ آیا اگر۷ماهه زایمان کنم بهتر نیست؟
دکتر زویا طاوسیان، جراح و متخصص بیماری های زنان و زایمان و نازایی، دارای بورد تخصصی:
مادر عزیز در مورد ۷ ماهگی باید بگویم هر چه جنین رسیده تر باشد بهتر است، با این حال در بعضی مواقع شرایطی پیش می آید که پزشک معالج مجبور است ۷ ماهه بچه را به دنیا بیاورد. اما تا زمانی که این شرایط الزامی نشده است، نباید این کار را کرد. با توجه به شرایطی که گفتید مثل دوشاخه بودن رحم یا نواقص رحمی در افرادی که دارند نسبت به خانم های عادی درد بیشتر است. به همین خاطر توصیه می کنم بررسی های لازم را انجام دهید، به خصوص که اگر درد شدیدتر شد.
چون که درد لگن و شکم برای مادران باردار عادی است و درد کمی هم نیست و هر چه به ماه نهم بارداری نزدیک تر می شوند این درد هم بیشتر می‏ شود. با این حال نباید دردهای این دوران را نادیده گرفت و باید حتما با پزشک معالج مشورت کرد. حتی ممکن است گاهی اوقات شرایط رحم خوب باشد و مشکلی از این لحاظ وجود نداشته باشد.
در این صورت اگر دردها بیشتر شد باید به یک ارتوپد هم مراجعه کرد؛ اما باز هم تاکید می کنم اگر شرایط رحم خوب و عادی باشد. با این حال نگران نباشید این دردها ضرری برای جنین ندارد. در مورد روش زایمان باید گفت پزشک با توجه به شرایطی که دارید نوع زایمان را تعیین می کند، اما در مورد شما باید گفت احتمال دارد در حین زایمان طبیعی عملکرد رحمی دچار اختلال شود، در این صورت سزارین انجام می‏ شود.

مهم‌ترین مطالب در این‌باره:
درد لگن در دوران بارداری رایج است و به عنوان سمفیز پابیس (SPD) شناخته می شود. این درد ناشی از سفتی یا حرکات ناهموار مفصل لگن در دوران بارداری است که از هر 5 زن بر یک زن تاثیر می گذارد.
ادامه این مقاله، شما را با موضوعاتی مانند علت درد لگن در بارداری، علائم درد لگن در بارداری، درمان درد لگن و همچنین تسکین آن آشنا می کند.

درد لگن در بارداری نشانه چیست؟
چه چیزی باعث بروز درد لگن در دوران بارداری می شود؟
دلایل زیادی برای بروز درد لگن در دوران بارداری وجود دارد. این حالت بیشتر زمانی اتفاق می افتد که رباط هایی که مفصل ساکروایلیاک را نگه می دارند و باعث اتصال ستون فقرات به لگن می شود، ضعیف و شل می شود.

هورمون ریلکسین (آرامش)
بدن شما هورمون ریلکسین که یک هورمون اصلی در دوران بارداری است را آزاد می کند. این هورمون با نرم کردن تمام مفاصل و ماهیچه ها، باعث آرامش شما می شود. هورمون ریلکسین در مقادیر قابل توجهی برای آماده سازی بدن برای زایمان، آزاد می شود.
این هورمون، مفاصل لگن را نرم و ملایم می کند، به گونه ای که کودک به راحتی می تواند در زمان زایمان طبیعی، از طریق کانال زایمان عبور کند. بااین حال، این هورمون حساسیت شما را نسبت به ضربات افزایش می دهد که می تواند منجر به بروز درد لگن شود.

درد سیاتیک
دو عصب سیاتیک در بدن وجود دارد. هر دو از ناحیه کمر سرچشمه می گیرند و به پا متصل می شوند. بزرگی رحم باعث وارد شدن فشار بر روی این اعصاب می شود که می تواند منجر به بی حسی، درد و احساس سوزش در لگن، ران و باسن شود.
با نزدیک شدن به زمان زایمان، وضعیت نوزاد تغییر می کند و ممکن است احساس ناراحتی کمتری داشته باشید. اگر چه درد سیاتیک یک علامت رایج در بارداری است، اما باید پزشک خود را در جریان بگذارید چون ممکن است به علائم جدی تر دیگری منجر شود.

درد رباط گرد
این درد با بروز یک درد تپنده در ناحیه لگن، کشاله ران و ناحیه شکم مشخص می شود. درد با هرگونه تغییر یا حرکت نوزاد، می تواند افزایش پیدا کند.

پوکی استخوان موقت
یکی دیگر از دلایل بروز درد لگن، پوکی استخوان می باشد که در سه ماه دوم و سوم بارداری شروع می شود.
پوکی استخوان موقت، باعث از بین رفتن استخوان در قسمت بالایی استخوان ران می شود، بنابراین، منجر به بروز ناگهانی درد مفصل ران می شود که با پیاده روی و یا انجام سایر فعالیت های فیزیکی تشدید می شود.
برای تشخیص این حالت معمولاً از اسکن MRI استفاده می کنند. درمان به مدت ۶ هفته طول می کشد، اما گاهی منجر به شکستگی لگن می شود.

افزایش وزن
داشتن اضافه وزن ناشی از بارداری، می تواند باعث وارد آمدن کمی فشار بر روی لگن شود که باعث ایجاد تغییر در وضعیت لگن و درنتیجه درد می شود.

درد لگن در بارداری نشانه چیست؟
موقعیت نامناسب بدن در هنگام ایستادن یا نشستن
موقعیت نامناسب بدن می تواند منجر به درد لگن، به خصوص در طول سه ماهه دوم و سوم بارداری شود زیرا بدن شما به خاطر وزن نوزادتان، در حالت تعادل نیست.

دلایل دیگر بروز درد لگن در دوران بارداری
زنانی که دارای اضافه وزن هستند و یا افرادی که از قبل مشکلات مربوط به لگن داشته اند، هنگامی که به پهلو می خوابند، درد بیشتری دارند. اگرچه که در طول دوران بارداری، باید به پهلو خوابید، اما به دلیل وارد شدن فشار، می تواند باعث درد لگن شود.
تغییرات فیزیکی نیز در طول دوران بارداری باعث ایجاد درد لگن خواهد شد. فشار ناشی از بزرگ شدن رحم و نرم شدن استخوان های لگن می تواند باعث درد لگن و احساس ناراحتی در سه ماهه سوم بارداری شود.
مرکز ثقل شما در دوران بارداری به خاطر فشاری که بر روی لگن و لگن خاصره وارد می شود، تغییر می کند، بنابراین می تواند باعث درد لگن شود که می توانید با تغییر ساختار بدن خود، این درد را کاهش دهید.

علائم درد لگن در بارداری
SPD برای فرزند شما مضر نیست، اما می تواند دردناک باشد. زنان مبتلا به SPD ممکن است درد را در مناطق زیر احساس کنند:
- بالای استخوان لگن در جلوی مرکز، تقریبا هم سطح با لگن
- در یک یا هر دو طرف پشت
- در ناحیه بین واژن و مقعد (پروینوم)
- گسترش تا ران
- بعضی از زنان در ناحیه لگن صدای کلیک می شنوند.
درد در موارد زیر بدتر می شود:
- بالا رفتن یا پایین آمدن از پله ها
- ایستادن روی 1 پا
- چرخش در رختخواب
- جدا کردن پاها از هم
اکثر زنان مبتلا به PGP می توانند زایمان طبیعی داشته باشند. اگر درد لگن و مشکلات زیر را دارید با پزشک خود مشورت کنید،
- حرکت برای شما دشوار است
- خارج شدن از ماشین یا چرخش در رختخواب درد دارد
- بالا یا پایین رفتن از پله درد دارد
این نشانه ها درد کمر در بارداری را نشان میدهد.

چه مدت طول می کشد تا درد لگن پس از تولد از بین برود؟
این مسئله بستگی به شدت PGP دارد، اما در اکثر خانم ها علائم 2-6 هفته پس از تولد با بهبود هورمون ها و بدن بهبود می یابد. اگر 6 هفته پس از زایمان هنوز درد دارید به پزشک بگویید. پزشک شما را به فیزیوتراپ معرفی می کند.

چه چیزی باعث درد لگن می شود؟
در دوران بارداری، بدن شما هورمونی به نام ریلکسین تولید می کند که رباط های شما را نرم می کند تا فرزند شما به راحتی از طریق لگن خارج شود. این به این معنی است که مفاصل در لگن شما به طور طبیعی منعطف تر می شوند.
با این حال، این انعطاف پذیری لزوما باعث مشکلات دردناک SPD نمی شود. معمولا اعصاب و عضلات شما قادر به انعطاف پذیری بیشتر در مفاصل شما هستند. این بدان معنی است که بدن شما باید با تغییرات ایجاد شده در اثر رشد فرزند شما کنار بیاید.
درد لگن زمانی اتفاق می افتد که بدن شما با تغییرات زیر سازگار نشود و بصورت علائم زیر شروع شود:
- حرکات ناهمگن مفاصل لگن
- تغییر در نحوه عملکرد عضلات شما برای حمایت از مفاصل لگن
- درست عمل نکردن مفصل لگن و ایجاد درد در مفاصل لگن
این مشکلات به این معنی است که لگن شما پایدار نیست و این مسئله باعث ایجاد سمفیز پابیس می شود. فیزیوتراپی بهترین راه برای درمان سمفیز پابیس است، زیرا در مورد رابطه بین عضلات و استخوانها است. در صورت وجود موارد زیر احتمال گسترش سمفیز پابیس بیشتر است:
- قبل از حاملگی، درد لگن را تجربه کرده باشید
- آسیب قبلی به لگن وجود داشته باشد
- درد لگن در حاملگی قبلی داشته اید
- شما BMI بالا دارید و قبل از حاملگی اضافه وزن داشته اید
- حرکت زیاد در تمام مفاصل داشته باشید
کارشناس مامایی و نازایی، در مورد درد لگن در بارداری اظهار کرد: در دوران بارداری بدلیل حجم زیاد رحم و فشار آوردن به ناحیه لگن و باز شدن استخوان های لگن این درد طبیعی است و با افزایش سن بارداری این درد افزایش می یابد.
برای کاهش این درد باید مادران باردار اصلاح وضعیت داشته باشند که به این معنی است مادران از هفته ۲۰ تا ۳۷ حتما کلاس های ورزش دوران بارداری را شرکت کنند.
این کلاس ها شامل یوگای مخصوص بارداری است که توسط ماماها این کلاس ها برگزار میشود و هیچ گونه ضرری برای دوران بارداری حتی مادرانی که جفت پایین و یا لکه بینی دارند هم در این کلاس ها میتونند شرکت کنند و هیچ منعی ندارد.

درمان درد لگن
تشخیص زودهنگام ممکن است به کم کردن درد کمک کند و از ناراحتی درازمدت اجتناب کند. فیزیوتراپی به کاهش درد، بهبود عملکرد عضلات و بهبود وضعیت لگن کمک می کند. فیزیوتراپی شامل موارد زیر است:
- درمان دستی برای اطمینان از اینکه مفصل لگن، ران و ستون فقرات به طور طبیعی حرکت می کنند.
- ورزش برای تقویت لگن، شکم، پشت و عضلات بازو
- توصیه ها و پیشنهادات، از جمله موقعیت های درد زایمان و زایمان، مراقبت از کودک و موقعیت های رابطه جنسی
- تسکین درد، مانند TENS
- تجهیزات، در صورت لزوم، از قبیل کمربندهای پشتیبانی لگن
این مشکلات معمولا پس از تولد نوزاد بهبود می یابد، اما درمان به وسیله یک متخصص با تجربه می تواند علائم را در دوران بارداری بهبود بخشد.

تسکین درد لگن در حاملگی
فیزیوتراپیست شما ممکن است کمربند پشتیبانی لگن را توصیه کند تا درد شما تسکین یابد. شبکه فیزیوتراپی زنان و زایمان (POGP) این توصیه ها را ارائه می دهد:
- فعالیت هایی انجام دهید که باعث ایجاد درد نشود.
- تا جایی که می توانید استراحت کنید.
- در کارهای خانه از کمک همسر، خانواده و دوستان خود استفاده کنید.
- از کفش های تخت حمایتی استفاده کنید.
- در عوض کردن لباس بنشینید.
- در هنگام ورود و خروج از ماشین، زانوهای خود را کنار هم قرار دهید - یک کیسه پلاستیکی روی صندلی می تواند به چرخش کمک کند.
- در موقعیت راحت بخوابید.
- از راه های مختلف برای چرخیدن در رختخواب استفاده کنید.
- هنگام بالا رفتن از پله ها یکی یکی بالا بروید.
- اگر می خواهید رابطه جنسی داشته باشید، موقعیت های مختلف را امتحان کنید.

درد لگن در بارداری نشانه چیست؟
از موارد زیر اجتناب کنید
- ایستادن روی 1 پا
- خم شدن و چرخیدن برای بلند کردن سنگینی
- روی هم انداختن پاها
- نشستن روی زمین
- نشستن یا ایستادن برای مدت طولانی
- بلند کردن سنگینی
- جارو کردن
- هل دادن اجسام سنگین
- حمل چیزی با یک دست
- درد زایمان و زایمان با درد لگن
بسیاری از زنان مبتلا به درد لگن در دوران بارداری می توانند زایمان طبیعی داشته باشند. در خصوص برنامه زایمان با شریک زندگی و ماما صحبت کنید.
- اگر در هنگام باز کردن پاهای خود درد دارید، محدوده حرکات بدون درد را بیابید.
- برای انجام این کار، بر روی پشت دراز بکشید یا روی لبه صندلی بنشینید و پاهای خود را تا آنجا که درد ندارید باز کنید.
- همسرتان یا ماما می تواند فاصله بین زانوها را اندازه گیری کند.
- برای محافظت از مفاصل، پاهای خود را گسترده تر از این محدوده باز نکنید.
- اگر از اپیدورال استفاده می شود، مطمئن شوید ماما و در خصوص محدوده حرکت بدون درد شما آگاهی دارد.
- در هنگام فشار در مرحله دوم درد زایمان، بهتر است به پهلو دراز بکشید.
- این حالت باعث می شود پاهای شما خیلی جدا نشوند.
- گاهی اوقات لازم است پاهای خود را از دامنه بدون درد بیشتر باز کنید تا راحت تر زایمان اتفاق بیفتد.
حتی در این مورد، محدود کردن جداسازی پاها امکان پذیر است. اگر از محدوده بدون درد فراتر بروید، فیزیوتراپیست بعد از زایمان شما را ارزیابی می کند.

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

  • اخبار داغ
  • جدیدترین
  • پربیننده ترین
  • گوناگون
  • مطالب مرتبط

نظر کاربران

  • نفس
    درباره درد لگن در بارداری نشانه چیست؟

    سلام.
    ۳روز درد کمر دارم به طوری که تیرمیکشه و ول میده گاهی این درد در زیر شکمه.۲روزم هست که از موعد قاعدگیم گذشته.کمی هم گاهی حالت تهوع دارم ممکنه حامله باشم؟
    روی شکمم هم زیاد نمتونم خم بشم
    ممنون میشم اگه راهنماییم کنید.

    پاسخ ها

    • مدیر پایگاه

      سلام و ممنون از توجهتون
      برای طرح سوال و گرفتن پاسخ فقط از لینک زیر استفاده کنید
      https://moshavere.niniban.com

برای ارسال نظر کلیک کنید

لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

در غیر این صورت، «نی نی بان» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.