۲۰۰۴۱۷
۱۱۵۷
۱۱۵۷

افسردگی پس از زایمان، چگونه شکستش دهیم؟

داروهای ضد افسردگی مواد شیمیایی مغز تو را متعادل می کنند و میزان هورمون سروتونین را بالا می برند تا حال و هوایت بهتر شود.

اگر تو به این مشکل دچار شده ای و یا می خواهی بدانی که چطور باید با آن کنار بیایی و درمانش کنی، با من همراه باش تا راهکارهایی برای درمان افسردگی پس از زایمان را با تو در میان بگذارم.

چطور باید افسردگی پس از زایمان را درمان کنم؟
باید کمک بگیری! پزشک متخصص، مشاور یا روانشناس می توانند به تو کمک کنند که بهتر شوی و بتوانی از خودت و کوچولوی دلبندت بهتر مراقبت کنی. یادت باشد این که تو دچار افسردگی پس از زایمان شده ای به این معنا نیست که مادر بدی هستی یا قرار است نوزادت را از خودت دور کنی. اگر تو به افسردگی پس از زایمان خفیف مبتلایی، مشاور تو ممکن است کتاب های روانشناسی را به تو معرفی کند که در تغییر حال و هوای تو تأثیر گذارند. اما اگر افسردگی تو شدید شده است، باید از این روش های درمانی استفاده کنی:

گفت و گو درمانی
گرچه صحبت کردن با یار یا دوست صمیمی ات می تواند در تغییر حال و هوای تو تأثیر زیادی داشته باشد، اما ممکن است آنها درک درستی از شرایط و مشکل تو نداشته باشند. بنابراین بهتر است به سراغ یک مشاور خبره، روانشناس یا کلاس های گروهی روان درمانی بروی تا تو را از لحاظ روحی و روانی مورد معالجه قرار دهند. این درمان های رفتاری می توانند به تو راهکارهایی را نشان دهند تا با شرایطی که داری بهتر کنار بیایی. همچنین برخی از مشاوره های روان درمانی به حل معضلاتی که در روابطت داری کمک می کنند و به این ترتیب بخشی از مسائلی که در افسردگی تو تأثیر گذار بوده یا آن را حادتر کرده اند، حل می شود.

داروهای ضد افسردگی
داروهای ضد افسردگی مواد شیمیایی مغز تو را متعادل می کنند و میزان هورمون سروتونین را بالا می برند تا حال و هوایت بهتر شود. همچنین این قرص ها به خواب راحت تر و عمیق تر تو کمک می کنند و از کج خلقی و زودرنجی تو می کاهند. برای ۵ - ۷ نفر از هر ۱۰ بانویی که از این داروهای ضد افسردگی استفاده می کردند، علائم افسردگی به فاصله چند هفته پس از مصرف این داروها کاهش پیدا کرده است. قرص های ابتدایی شاید تأثیر چندانی نداشته باشند، ولی بعد از حدود ۲ - ۴ هفته از مصرف آنها، تو بهتر خواهی شد. البته این داروها برای همه افراد جواب نمی دهد و ممکن است عوارض جانبی هم داشته باشند؛ همچنین در شرایط خاص ممکن است اعتیاد آور هم باشند.
داروهای ضد افسردگی سه حلقه ای (Tricyclic) برای دوران شیردهی بی خطر هستند که البته مصرف آنها فقط و فقط باید با تجویز پزشک انجام شود. "نورتریپتیلین" یا "ایمیپرامین" از انواع این داروها هستند. سایر داروهای ضد افسردگی که پس از زایمان تجویز می شوند شامل "فلوکستین"، "سرترالین" و "پاروکستین" هستند.
داروهای ضد افسردگی ممکن است روی شیر تو تأثیر بگذارند، حتی اگر مقدار مصرف آنها بسیار اندک باشد. پاروکستین و سرترالین، به دلیل مقدار داروی کمتری که وارد شیر مادر می کنند، در دوران شیردهی بیش از فلوکستین تجویز می شوند. اگر نوزاد تو بعد از خوردن شیر، خواب آلود و حساس می شود و تو از داروهای ضد افسردگی استفاده می کنی، حتماً در مورد این موضوع با پزشک متخصص مشورت کن. از او بخواه که در مورد مزایا و عوارض استفاده از این داروها به تو اطلاعات کافی بدهد.

چطور می توانم بر افسردگی پس از زایمان غلبه کنم؟
سعی کن بیشتر استراحت کنی
هر زمان که توانستی استراحت کن یا بخواب. اگر کسی را داری که نوزادت را برای چند ساعت به او بسپاری، یک موسیقی ملایم و آرامش بخش بگذار، برای خودت چای یا دمنوش گیاهی دم کن و کمی به خودت استراحت بده. وقتی نوزادت خواب است، تو هم دراز بکش و چرت بزن و به کارهای عقب افتاده ات فکر نکن.
غذاهای سالم بخور و رژیم غذایی متعادلی داشته باش: با وجود تمام مشکلاتی که این روزها با آنها دست و پنجه نرم می کنی، داشتن یک رژیم غذایی سالم بسیار ضروری است. از اینکه مدت زمان طولانی گرسنه بمانی دوری کن تا دچار افت فشار یا قند خون نشوی. غذاهای سرشار از انرژی و مقوی بخور تا سیستم ایمنی بدنت تقویت شود و خسته و بی حوصله نشوی.
ورزش کن: ممکن است آخرین کاری که در جهان حوصله اش را داری، همین ورزش کردن باشد! اما یادت باشد ورزش می تواند به احساس بهتر تو نسبت به جسم و روحت کمک کند. شاید لازم باشد در یک کلاس ورزشی گروهی شرکت کنی تا انگیزه بیشتری داشته باشی. آغاز همیشه سخت و چالش بر انگیز است. اما یادت باشد حتی پیاده روی های کوتاه به همراه کوچولوی دلبندت هم می تواند حال و هوایت را عوض کند.

با سایر مادران ملاقات کن
گرچه بچه دار شدن تعداد نفرات را بالاتر می برد، اما ممکن است با وجود این کوچولو در کنار خودت به شدت احساس تنهایی کنی. بهتر است در کلاس ها و برنامه هایی شرکت کنی که مادرانی با شرایط تو در آن حضور دارند، با آنها دوست شو، صحبت کن و از تجربیات آنها برای ارتباط با فرزندت استفاده کن.
با خودت مهربان باش: مراقبت از خود و نوزاد کوچکت، مهم ترین وظیفه تو است؛ بنابراین از انجام کارهای غیر ضروری خودداری کن. تصمیم گیری در مورد مسائل ضروری را برای زمانی بگذار که حالت بهتر باشد و در مورد کارهایی که می توانی انجام دهی یا حوصله آنها را داری با خودت صادق باش.

یارم، دوستان و خانواده ام می توانند چه کمکی برای رفع افسردگی من انجام دهند؟
برای عزیزان تو سخت است که شرایط پیچیده تو را درک کنند، اما آنها نقش مهمی در بهتر شدن تو دارند. بنابراین بهترین کار این است که در مورد افسردگی پس از زایمان و مشکلاتی که به آن دچار شده ای، با آنها صحبت کنی. ممکن است یار تو هم به افسردگی مبتلا شده باشد، اما اینکه او را در جریان حال و روزت قرار دهی و به او بگویی که حمایت و حضور او چقدر برای تو مؤثر است، می تواند روحیه هردو نفرتان را بهتر کند. از کسی که دوستش داری بخواه به تو کمک کند و در کارهای خانه یا مراقبت از نوزادت به تو یاری دهد. این کار هم حال و هوای تو را بهتر می کند و هم زمانی برای استراحت کردن به تو می دهد.

آیا می توانم از بروز افسردگی پس از زایمان جلوگیری کنم؟
نمی دانم! بعضی از پزشکان بلافاصله پس از زایمان داروهای ضد افسردگی را تجویز می کنند تا از خطر بروز این مشکل جلوگیری کنند. اما مراقبت کردن از خودت در دوران بارداری، کم کردن استرس ها و پذیرفتن کمک و یاری در حل مشکلات، می تواند در جلوگیری از وقوع این مشکل مؤثر باشد. اگر پیش از بارداری یا در دوران بارداری افسردگی داشته ای، حتماً این موضوع را با پزشکت در میان بگذار.

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

  • اخبار داغ
  • جدیدترین
  • پربیننده ترین
  • گوناگون
  • مطالب مرتبط

برای ارسال نظر کلیک کنید

لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

در غیر این صورت، «نی نی بان» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.