انواع روش های زایمان، قبل از زایمان با آنها آشنا شوید!
سخت است که بدانیم هنگام زایمان دقیقا چه اتفاقی خواهد افتاد. اکثر خانمهای باردار برنامهای در ذهن دارند که امیدوارند زایمانشان به همان شکل پیش برود. بهتر است قبل از زایمان با انواع روشهای زایمان آشنا شوید.
گزینههای زیادی برای زایمان وجود دارد که میتوانید با پزشک خود در میان بگذارید. زایمان طبیعی، سزارین، VBAC و زایمان کمکی، نمونههایی از انواع روشهای زایمان هستند.
انواع روش های زایمان کدام است؟
سخت است که بدانیم هنگام زایمان دقیقا چه اتفاقی خواهد افتاد. اکثر خانمهای باردار برنامهای در ذهن دارند که امیدوارند زایمانشان به همان شکل پیش برود. وقتی نوبت به زایمان میرسد، خوب است بدانید که پزشک میتواند از انواع روشهای زایمان استفاده کند که عبارتند از:
- زایمان واژینال
- زایمان کمکی واژینال (وکیوم یا فورسپس)
- زایمان سزارین
- زایمان واژینال بعد از سزارین (VBAC)
چه نوع زایمانی بهتر است؟
زایمان طبیعی، ایمنترین و رایجترین نوع زایمان است. اکثر سازمانهای پزشکی و متخصصان زنان، زایمان طبیعی را توصیه میکنند مگر اینکه دلیل پزشکی برای سزارین وجود داشته باشد.
زایمان طبیعی چیست؟
در زایمان طبیعی، نوزاد از طریق واژن یا کانال زایمان متولد میشود که رایجترین روش زایمان است چون در بیشتر موارد کمترین خطر را به همراه دارد. زایمان طبیعی اغلب بین هفتههای 37 تا 42 بارداری اتفاق میافتد.
برخی از مزایای زایمان طبیعی عبارتند از:
- بهبودی سریعتر
- ایمن برای مادر و نوزاد
- میزان عفونت کمتر
- نوزادان در خطر کمتری برای مشکلات تنفسی هستند و سیستم ایمنی قویتری دارند.
- شیردهی معمولا آسانتر است.
زایمان طبیعی میتواند خود به خود یا القایی باشد:
زایمان واژینال خود به خود: همانطور که از نام آن مشخص است، زایمان طبیعی که خود به خود و بدون داروهای محرک انجام میشود، زایمان خود به خود است. زایمان ایدهآل برای این زایمان در هفته 40 بارداری است.
زایمان واژینال القایی: در این روش از داروها یا تکنیکهای دیگری برای شروع زایمان استفاده میشود. پزشکان اغلب القای زایمان را زمانی توصیه میکنند که شخص دارای شرایط پزشکی است یا موعد بارداریاش به پایان رسیده است. این روش معمولا با شکل مصنوعی داروی اکسیتوسین القا میشود.
اگر در حین زایمان واژینال فشار نیاورید چه اتفاقی می افتد؟
در بیشتر موارد، هنگامی که دهانه رحم به طور کامل گشاد شد، پزشک از شما میخواهد که در طول انقباض فشار دهید. پزشکان زنان و زایمان، نظرات متفاوتی در مورد زمان فشار دادن، مدت زمان زور زدن، فشار دادن با تاخیر یا صبر کردن تا زمانی که احساس کنید باید فشار بدهید (زور بزنید) دارند.
سخت است بگوییم اگر در حین زایمان واژینال فشار نیاورید یا نتوانید فشار بیاورید چه اتفاقی میافتد، چون تجربه زایمان بسیار منحصر به فرد است. با این حال، مطالعات نشان میدهد که مقاومت در برابر میل به فشار دادن یا به تعویق انداختن فشار دادن میتواند باعث عوارضی مانند عفونت، خونریزی یا آسیب به لگن شود.
بهتر است از قبل در مورد فشار دادن با پزشک خود صحبت کنید تا بدانید در طول زایمان چه کارهایی باید انجام بدهید.
زایمان واژینال کمکی چیست؟
زایمان واژینال کمکی، شرایطی است که پزشک متخصص زنان و زایمان از فورسپس یا دستگاه وکیوم برای خارج کردن نوزاد از واژن استفاده میکند. زایمان کمکی اغلب در شرایط زیر اتفاق میافتد:
- شما مدت زیادی در حال زایمان بودهاید.
- زایمان شما پیشرفت نمیکند.
- شما بیش از حد خسته شدهاید و نمیتوانید به فشار دادن ادامه دهید.
- شما یا نوزادتان علائم ناراحتی نشان میدهید.
زایمان کمکی تنها زمانی اتفاق میافتد که شرایط خاصی ایجاد شود.
انواع روش های زایمان کمکی چیست؟
روشی که پزشک متخصص زنان و زایمان توصیه میکند به شرایطی بستگی دارد که در هنگام زایمان ایجاد میشود. روشهای زایمان کمکی میتواند شامل موارد زیر باشد:
- زایمان فورسپس: فورسپس یک ابزار جراحی انبر مانند است که متخصصان زنان و زایمان از آن برای گرفتن سر کودک برای هدایت او به خارج از کانال زایمان استفاده میکنند.
- زایمان با خلاء: در زایمان با خلاء، پزشک متخصص زنان و زایمان یک ساکشن کوچک را روی سر کودک شما قرار میدهد. این ساکشن به پمپی متصل است که در حین فشار دادن، کودک شما بیرون را میکشد.
زایمان با خلاء و زایمان فورسپس از نظر مزایا و معایب مشابه هستند و اغلب انتخاب بین آنها به تجربه متخصص زنان و زایمان بستگی دارد.
سزارین چیست؟
در طول زایمان سزارین، متخصص زنان و زایمان، نوزاد را از طریق برشهای جراحی که در شکم و رحم شما ایجاد میشود به دنیا میآورد. زایمان سزارین ممکن است از قبل برنامهریزی شود، یا ممکن است برنامهریزی نشده باشد و در صورت بروز مشکلات خاص، در طول زایمان شما انجام شود.
پزشک ممکن است زایمان سزارین برنامهریزی شده را در شرایط زیر توصیه کند:
- اگر قبلا زایمان سزارین داشتهاید.
- اگر دوقلو یا چند قلو باردارید.
- اگر جفت سرراهی دارید.
- اگر نوزاد بریچ است.
- اگر نوزاد مبتلا به ماکروزومی جنینی یا یک نوزاد بزرگ است.
- اگر فیبروم رحم یا انسداد دیگری داشته باشید.
گاهی اوقات، روش زایمان شما تغییر میکند و زایمان سزارین برای سلامت و ایمنی شما یا نوزادتان ضروری میشود. در صورت بروز هر یک از شرایط زیر در طول زایمان ممکن است نیاز به سزارین برنامهریزی نشده باشد:
- ناراحتی جنینی
- زایمان در حال پیشرفت نیست
- افتادگی بند ناف
- جداشدگی جفت
- خونریزی یا خونریزی بیش از حد
خطرات زایمان سزارین
مانند هر عمل جراحی، زایمان سزارین با خطراتی همراه است. به طور کلی، سزارین خطر بیشتری نسبت به زایمان طبیعی دارد که شامل موارد زیر است:
- عفونت
- از دست دادن خون یا نیاز به انتقال خون
- لخته خونی که ممکن است پاره شده و وارد جریان خون شود (آمبولی)
- آسیب به روده یا مثانه
- بهبودی طولانیتر و بستری طولانیتر در بیمارستان
- چسبندگیهای شکمی
مزایای زایمان سزارین
برخی از خانمها زایمان سزارین را ترجیح میدهند چون به آنها کنترل بیشتری در انتخاب تاریخ زایمان میدهد. به این عمل سزارین انتخابی میگویند. برخی از پزشکان ممکن است سزارین انتخابی را به دلایل غیرپزشکی مجاز بدانند، با این حال، معمولا از انجام این کار جلوگیری میشود. در بیشتر موارد، زایمان سزارین به این دلیل اتفاق میافتد که از نظر پزشکی ضروری است. کنگره متخصصان زنان و زایمان آمریکا توصیه میکند که سزارینهای برنامهریزی شده قبل از هفته 39 بارداری انجام نشوند، مگر اینکه از نظر پزشکی توصیه شده باشد.
برخی از مزایای سزارین در مقایسه با زایمان طبیعی عبارتند از:
- خطر کمتر آسیبدیدگی نوزاد در اثر عبور از واژن شما
- خطر کمتری برای کمبود اکسیژن نوزاد در حین زایمان
- خطر کمتر احتمالی بیاختیاری یا اختلال عملکرد جنسی
زایمان واژینال بعد از سزارین (VBAC) چیست؟
اگر قبلا زایمان سزارین کردهاید، ممکن است بتوانید نوزاد بعدی خود را از طریق واژینال به دنیا بیاورید که به آن VBAC یا زایمان طبیعی بعد از سزارین میگویند. به این دلیل که بریدگی جراحی منجر به اسکار روی رحم شما میشود، این نگرانی وجود دارد که فشار در زایمان واژینال باعث باز شدن (پارگی) رحم در امتداد اسکار سزارین قبلی شود. به همین دلیل، برای اینکه متخصص زنان و زایمان بعد از سزارین اقدام به زایمان طبیعی کند، باید معیارهای خاصی وجود داشته باشد.
آیا می توانم بعد از سزارین از طریق واژینال بچه دار شوم؟
افرادی که زایمان سزارین داشتهاند ممکن است در بارداری آینده بتوانند زایمان طبیعی داشته باشند. اگر معیارهای زیر را داشته باشید، شانس شما برای زایمان واژینال موفق بعد از سزارین (VBAC) بالا است:
- متخصص زنان و زایمان یک برش عرضی کم در حین سزارین شما ایجاد کرده که روش معمولی برای انجام سزارین است، مگر اینکه نیاز باشد نوزاد را با عجله به دنیا بیاورد.
- اسکار یا ناهنجاری رحم دیگری ندارید.
- قبلا زایمان طبیعی داشتهاید.
- قبلا پارگی رحم نداشتهاید.
اپیزیوتومی
اپیزیوتومی، یک برش جراحی است که دهانه واژن را باز میکند. این کار باعث میشود تا سر کودک راحتتر از واژن عبور کند. اکثر افراد نیازی به اپیزیوتومی نخواهند داشت.
آمنیوتومی (پاره شدن کیسه آب شما)
آمنیوتومی، پارگی مصنوعی غشای آمنیوتیک یا کیسهای حاوی مایع اطراف جنین است. پزشک ممکن است به طور مصنوعی غشاهای شما را پاره کند تا اقدامات زیر را انجام بدهد:
- القا یا پیشرفت زایمان
- انجام مانیتور داخلی برای ارزیابی انقباضات شما
- انجام مانیتور داخلی روی پوست سر کودک برای ارزیابی وضعیت سلامتی او
- بررسی وجود مکونیوم (مادهای قهوهای مایل به سبز، که اولین مدفوع کودک است)
پزشک شما از یک «آمنیو هوک» که شبیه قلاب قلاببافی است برای پاره کردن کیسه استفاده میکند. پس از اتمام عمل، زایمان باید در عرض 24 ساعت انجام شود تا از عفونت جلوگیری شود.
نظارت بر جنین
نظارت بر جنین، فرآیند نظارت بر ضربان قلب کودک در طول زایمان است که میتواند خارجی یا داخلی باشد.
در مانیتورینگ خارجی جنین، یک دستگاه سونوگرافی روی شکم شما قرار داده میشود تا اطلاعاتی در مورد ضربان قلب جنین، دفعات و مدت انقباضات شما ثبت شود.
نظارت داخلی، شامل استفاده از یک الکترود کوچک برای ثبت ضربان قلب کودک است. قبل از اینکه الکترودها به پوست سر کودک متصل شوند، باید غشاهای شما پاره شوند. یک سنسور فشار نیز میتواند در نزدیکی کودک قرار داده شود تا قدرت انقباضات را اندازهگیری کند.
سئوالات متداول درباره انواع روش های زایمان
در ادامه با سئوالات متداول درباره انواع روش زایمان آشنا میشوید:
کدام نوع زایمان دردناکتر است؟
پاسخ این پرسش به تحمل اشخاص بستگی دارد. عوامل زیادی در درد زایمان دخیل هستند مثلا استفاده از داروهای مسکن، نوع داروی مسکن یا تحمل درد شما. باید قبل از زایمان در مورد تسکین درد با پزشک خود صحبت کنید تا از خطرات و مزایای هر نوع مطلع شوید.
دو گزینه کلی وجود دارد: عدم مصرف دارو (زایمان بدون دارو یا طبیعی) یا استفاده از داروهای مسکن.
زایمان بدون دارو به این معنی است که شما قصد زایمان طبیعی بدون هیچ نوع داروی مسکن را دارید. به این نکته دقت کنید که این موضوع فقط درباره زایمان طبیعی است و بدون دارو نمیتوانید سزارین کنید.
یکی دیگر از عوامل در تصمیمگیری برای اینکه چه نوع زایمانی بیشتر دردناک است، روند بهبودی است. به طور کلی، بهبودی زایمان طبیعی راحتتر از زایمان سزارین است.
گزینههای شما برای تسکین درد در هنگام زایمان شامل موارد زیر است:
- مسکنها: داروهای مسکن، درد را بدون از دست دادن کامل احساس یا حرکت عضلات تسکین میدهند. رایجترین نمونه از مسکنهایی که در هنگام زایمان استفاده میشود، اپیدورال است. میتوانید برای زایمان واژینال یا سزارین اپیدورال دریافت کنید.
- داروهای بیهوشی: داروهای بیهوشی با مسدود کردن سیگنالهای مغز، شما را از احساس درد باز میدارند. این داروها به صورت تزریقی یا از طریق داخل وریدی تجویز میشوند. در طول سزارین، ممکن است بیهوشی عمومی دریافت کنید که شما را به خواب میبرد. یکی دیگر از گزینههای زایمان میتواند بیحسی موضعی باشد که شامل تزریق دارو در ناحیه خاصی از بدن، مانند اعصاب واژن و فرج است.
یکی دیگر از عوامل در تصمیمگیری برای اینکه چه نوع زایمانی بیشتر دردناک است، روند بهبودی است. به طور کلی، بهبودی زایمان طبیعی راحتتر از زایمان سزارین است.
خلاصه
تجربه زایمان برای شما منحصر به فرد خواهد بود. در دوران بارداری، خوب است که با انواع روشهای زایمان و سایر اصطلاحات مرتبط با زایمان آشنا شوید. پزشک، ایمنترین روش زایمان را بر اساس سابقه پزشکی و بارداری شما توصیه میکند. زایمان واژینال، زایمان کمکی واژینال (وکیوم یا فورسپس)، زایمان سزارین و زایمان واژینال بعد از سزارین (VBAC)، از انواع روشهای زایمان هستند.
برای ارسال نظر کلیک کنید
▼