بهترین تغذیه برای شیردهی، عنصر حیاتی و مهم
تولید شیر در سینه مادر مستقیما به آنچه می‌خورد و می‌نوشد، بستگی دارد. نوشیدن آب فراوان ضروری است اما غذا عنصر حیاتی و مهم دیگری است.
مادر شدن یک موفقیت یا به عبارت دیگر یک مسئولیت مادام العمر است. موهای شما با گذشت زمان سفید میشوند اما فرزندتان حتی اگر به چشم اطرافیان بزرگ شده باشد برای شما هنوز همان کودک خردسال است. مادر شدن آغاز یک سفر طولانی و خالصانه است و در این میان تغذیه نقش مهمی در مراقبت شما از نوزادتان ایفا میکند.
تغذیه شما در دوران بارداری و حتی مرحله زایمان بر تغذیه نوزادتان تاثیر دارد. خانمها اغلب از شیر کم خود شکایت دارند و این یک مشکل جدی است چون نوزاد شما در چند ماه اول پس از تولد باید فقط با شیر خودتان تغذیه شود.
تولید شیر در سینه مادر مستقیما به آنچه میخورد و مینوشد، بستگی دارد. نوشیدن آب فراوان ضروری است اما غذا عنصر حیاتی و مهم دیگری است. غذاهای شیرساز میتوانند به تولید شیر در سینه مادر کمک کنند. دریافت کالری کافی و املاح فراوان ممکن است موجب تولید شیر در سینه مادر شوند، اما برخی غذاها حاوی موادی هستند که در این فرآیند اختلال ایجاد کرده یا به آن کمک میکنند که شامل فیتواستروژن - یک مسکن گیاهی طبیعی - استرولهای گیاهی، ساپونین و تریپتوفان هستند.
به علاوه غذاهای سرشار از املاح و مواد معدنی و چربیهای مفید موجب عملکرد بهینه سلولها و اعصاب میشوند. اگر میخواهید بدانید کدام خوراکیها و گیاهان به تولید شیر در سینه مادر کمک میکنند، فهرست زیر را بخوانید:
رازیانه: این گیاه به عنوان تقویتکننده تولید شیر در بدن مادر شناخته شده است. بذر این گیاه از مواد قویتری تشکیل شده و قرنهاست توسط خانمها به عنوان مادهای برای تولید شیر مورد استفاده قرار میگیرد.
رازیانه سرشار از ترکیباتی مانند آنتول، دیانتول و فوتوآنتول است که هورمونها را تغییر میدهد. بر اساس مطالعات، این ترکیبات دارویی میتوانند تولید استروژن و پرولاکتین را - که برای تولید شیر لازم است - تحریک کنند. رازیانه را میتوانید به صورت خام یا پخته -مثلا بخارپز- مصرف کنید. به توصیه کارشناسان، رازیانه باید تنها 2 بار در هفته یا یک هفته در میان مصرف شود.
شنبلیله: این گیاه یک مولد طبیعی شیر است که مجاری سینه را برای تولید شیر بیشتر باز میکند. براساس مطالعات، از شنبلیله برای تولید شیر در کوتاه مدت استفاده میشود. اما استفاده طولانی مدت از آن خطری ندارد. خانمها ممکن است تا زمانی که شیر کافی داشته باشند، به مصرف شنبلیله ادامه دهند.
زردچوبه: زردچوبه نیز خاصیت تولید شیر دارد و میتواند به عنوان ماده ضدالتهاب نیز مورد استفاده قرار گیرد.
کنجد: دانههای درشت و تیره رنگ کنجد در کشورهای آسیایی برای افزایش شیردهی مورد استفاده قرار میگیرد. سبوسهای رنگ روشن کنجد نیز بسیار موثر بوده و به آسانی هضم میشوند.
زردآلو: توصیه میشود برای تقویت تولید شیر، زردآلو را به برنامه غذایی خود اضافه کنید. زردآلو سرشار از ویتامین C و دیگر ویتامینهای مفید برای نوزاد شماست.
هویج و چغندر: این سبزیجات قرمز رنگ سرشار از بتاکاروتن هستند که برای افزایش شیر سودمند است. هویج به عنوان یک سبزی شیرساز٬ حاوی روغنهای فرار و فیتواستروژن است.
سبزیجات سبز: سبزیجاتی که به رنگ سبز تیره هستند از دیگر خوراکیهای توصیه شده برای افزایش تولید شیر مادر هستند چون املاح٬ ویتامین ها٬ آنزیمها و فیتواستروژن فراوانی دارند.
جعفری: گیاهی است که به تولید شیر کمک میکند.
سیر: سیر به خواص دارویی مشهور است و ید طولایی در تولید شیر دارد اما باید در حد تعادل مصرف شود چرا که عدهای از مردم تحمل اندکی نسبت به مصرف آن دارند. بر اساس مطالعات انجام شده٬ نوزادانی که مادران آنها در دوران شیردهی سیر مصرف میکنند٬ درک بهتری دارند و با ولع بیشتری شیر میخورند.
زنجبیل: برای درمان شیردهی کم مادران سودمند است.
بنشنها و غلات: این مواد سابقه طولانی در تولید شیر دارند. مشهورترین غلات در این زمینه شامل جو دوسر٬ ارزن و برنج هستند. بنشنهایی که باید در رژیم غذایی مادر گنجانده شوند نیز شامل نخودچی و عدس هستند.
مغزها: مغزهایی مانند بادام در تولید شیر نقش دارند. مغزهای خام بر انواع نمک سود شده یا بو داده اولویت دارند.
چربیها و روغنها: چربیهای سالم نقش حیاتی در متابولیسم عصبی و سلولی ایفا میکنند. هر نوع چربی که مادر مصرف میکند بر محتوای چربی شیر او تاثیر میگذارد. مطمئن شوید چربیهای مضر مانند روغن هیدروژنه سبزیجات و اسیدهای چرب ترانس را از برنامه غذایی خود حذف کردهاید.
جو دوسر: جو دوسر یکی از مغذیترین خوراکیهایی است که حاوی پروتئین٬ ویتامین٬ مواد معدنی و عناصر دیگری است که اعصاب را تغذیه کرده و متابولیسم چربی را تقویت میکنند و روحیه را بالا میبرند. مصرف جو دوسر نیز یکی دیگر از روشهای بالقوه تقویت ذخیره شیر مادر است. به عقیده برخی کارشناسان٬ جو دوسر موجب افزایش شیر مادر میشود چون سرشار از آهن بوده و آرامبخش است و با بسیاری از خوراکیهای شیرساز دیگر خواص مشترک دارد. جو دوسر نیز دارای خاصیت ضد افسردگی و ضد اسپاسم بوده و تعریق را افزایش میدهد.
نوشیدنیها: از جمله نوشیدنیهای شیرساز میتوان به آب و قهوههای حاوی مالت اشاره کرد.
تغذیه شما بر تغذیه نوزادتان اثر میگذارد. به هر حال او بخشی از وجود شماست که به مرور زمان از شما جدا میشود. نوزاد بخش زندهای از بدن شماست که به اندازه دیگر ارگانهای بدن به حمایت و پشتیبانی شما نیاز دارد.
برای ارسال نظر کلیک کنید
▼