مطالعهای تازه ارتباطی مولکولی بین اسید لینولئیک، نوعی چربی رایج موجود در روغنهای خوراکی و سرطان پستان تهاجمی شناسایی کرده است.
"اسید لینولئیک" نوعی اسید چرب امگا ۶ است که بهوفور در روغن سویا، آفتابگردان و ذرت یافت میشود. پژوهشگران مؤسسه پزشکی وایل کرنل نیویورک نشان دادهاند که این چربی میتواند باعث رشد سلولهای سرطان پستان سهگانه منفی که نوعی سرطان تهاجمی است شود. این نوع سرطان حدود ۱۵ درصد از موارد سرطان پستان را تشکیل میدهد.
پژوهشگران دریافتند که اسید لینولئیک به پروتئینی به نام "پروتئین متصل به اسید چرب اپیدرمال" (FABP5) متصل میشود. این اتصال، مسیر "mTORC1" را فعال میکند، مسیر مهمی که رشد و سوختوساز سلول را فعال میکند. در تحقیقات پیشبالینی از جمله مطالعات حیوانی مشخص شد که این روند به رشد تومور دامن میزند.
در این مطالعه جدید، موشهایی که با رژیم غذایی سرشار از اسید لینولئیک تغذیه شدند، تومورهای بزرگتری داشتند. همچنین در نمونههای خونی بیماران مبتلا به سرطان پستان نوع سهگانه منفی، سطح بالای FABP۵ و اسید لینولئیک دیده شد.
اسید لینولئیک یک اسید چرب ضروری است، بنابراین بدن باید آن را از طریق غذا دریافت کند. این ماده در سلامت پوست، ساختار غشای سلولی و تنظیم التهاب نقش دارد. با این حال، رژیمهای غذایی امروزی که سرشار از غذاهای فرآوریشده، فوق فرآوریشده و روغنهای گیاهی هستند، اغلب میزان زیادی از چربیهای امگا ۶ (از جمله اسید لینولئیک) دارند و همزمان دچار کمبود چربیهای امگا ۳ هستند.
این عدم تعادل میتواند به التهاب مزمن دامن بزند و التهاب مزمن عاملی شناختهشده در بروز سرطان و دیگر بیماریهاست.
به گفته محققان، اگرچه این مطالعه جدید مکانیسمی منطقی بین اسید لینولئیک و رشد سلولهای سرطانی ارائه میدهد، اما به هیچ وجه به این معنا نیست که روغنهای خوراکی حتما باعث سرطان پستان میشوند. عوامل دیگری مانند ژنتیک، رژیم غذایی کلی و عوامل محیطی نیز نقش بسیار مهمی در این زمینه ایفا میکنند.
همچنین یافتههای این مطالعه بهمعنای پرهیز کامل از روغنهای گیاهی نیست، بلکه بیشتر بر اعتدال و انتخاب آگاهانه، بهویژه برای افراد در معرض خطر سرطان تأکید دارد.