۲۴۹۳۸۵

خانه تکانی دیجیتال چیست؟

خانه تکانی دیجیتال چیست؟

خانه تکانی دیجیتال یکی از راه هایی است که به نظم ذهنی شما کمک می کند. اما این موضوع چطور امکان پذیر است؟

به گزارش نی نی بان، خانه‌تکانی فقط برای گردگیری وسایل نیست. در عصر بمباران اطلاعات، موبایل‌ها، لپ‌تاپ‌ها و شبکه‌های اجتماعی هم به خانه‌تکانی نیاز دارند. خانه‌تکانی دیجیتال یعنی پاک‌کردن آنچه ذهن را اشغال کرده: نوتیفیکیشن‌های بی‌وقفه، عکس‌های بی‌کاربرد، اپلیکیشن‌های اضافه، و چت‌هایی که آرامش را می‌گیرند. اما چرا این کار به یکی از توصیه‌های روان‌شناسان سبک زندگی مدرن تبدیل شده است؟

خانه‌مان را شلوغ نکرده‌ایم، ذهن‌مان را چرا؟

در خانه‌تکانی سنتی، وسایل بی‌مصرف دور ریخته می‌شوند تا جا برای نفس‌کشیدن باز شود. اما فضای گوشی و ذهن‌مان از صدها پیام، اعلان، اپلیکیشن بی‌استفاده و محتوای بی‌هدف اشباع شده. کارشناسان این حالت را «آشفتگی دیجیتال» می‌نامند؛ شلوغی‌ای که دیده نمی‌شود، اما تأثیرش بر ذهن، بسیار واقعی است.

خانه تکانی دیجیتال

آمار هشداردهنده از اعتیاد دیجیتال

بر اساس گزارش Global Web Index (۲۰۲۳)، کاربران ایرانی به‌طور میانگین روزانه بیش از ۴ ساعت از وقت خود را در شبکه‌های اجتماعی می‌گذرانند. طبق گزارش Statista، بیش از ۲۵۰۰ بار در روز به‌صورت ناخودآگاه گوشی را چک می‌کنیم. این آمارها نشانه‌هایی از آشفتگی ذهنی مدرن هستند.

وقتی خستگی، دلیل ندارد

مهسا علی‌نژاد، روان‌درمانگر و پژوهشگر سبک زندگی می‌گوید: «مراجعه‌کنندگان بسیاری از خستگی ذهنی، بی‌حوصلگی و ناتوانی در تمرکز شکایت دارند؛ اما وقتی ریشه‌یابی می‌کنیم، متوجه می‌شویم ذهن آن‌ها تحت فشار اطلاعات بی‌ارزش و پراکنده است. خانه‌تکانی دیجیتال یعنی فضا دادن به مغز برای نفس کشیدن.»

چه چیزهایی را باید پاک کنیم؟

۱. برنامه‌هایی که بیش از ۳۰ روز استفاده نشده‌اند

۲. اعلان‌های بی‌فایده

۳. پوشه‌های عکس پر از اسکرین‌شات بی‌مورد

۴. چت‌های قدیمی در شبکه‌های اجتماعی مختلف

۵. عضویت در گروه‌ها و کانال‌هایی که فقط وقت می‌گیرند

۶. ایمیل‌های تبلیغاتی که هیچ‌وقت باز نمی‌شوند

پژوهش علمی درباره تأثیر خانه‌تکانی دیجیتال

طبق مطالعه‌ای در Behavior & Information Technology Journal (۲۰۲۱)، افرادی که به مدت یک هفته فقط اعلان‌های ضروری را فعال نگه داشتند و برنامه‌های بی‌مصرف را حذف کردند، ۳۷٪ تمرکز بیشتری در فعالیت‌های روزمره داشتند و سطح استرس آن‌ها به‌طور میانگین ۲۲ درصد کاهش یافت.

منبع: تبیان 

لینک هدیه

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

  • اخبار داغ
  • جدیدترین
  • پربیننده ترین
  • گوناگون

برای ارسال نظر کلیک کنید

لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

در غیر این صورت، «نی نی بان» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

هم اکنون دیگران می خوانند