چرا ضدعفونی کردن خانه در دوران نوزادی اهمیت دارد؟
نوزاد سیستم ایمنی ضعیفی دارد، کوچکترین آلودگی ممکن است او را که جسم نحیفی دارد به لحاظ پوستی یا تنفسی دچار چالش کند. از طرفی ممکن است وسایل مورد استفاده توسط او با هر سطحی تمس پیدا کند به ویژه لباسها، اسباب بازیها، وسایل خوراکی و نظافت بنابراین مهم است که تمام سطوح خانه تمیز و ضدعفونی باشد تا نوزاد از هر گونه بیماری، آلرژی و حساسیتی به دور باشد. به همین دلیل بسیاری از والدین سعی میکنند در یک ماه مانده به تولد نوزاد تا جایی که میتوانند خانه و به ویژه اتاق نوزاد را تمیز کرده و بهداشتی نگه دارند تا به محض ورود این موجود کوچک دوست داشتنی هیچ آلودگی یا آلایندگی او را اذیت نکرده و دچار چالش نکند.
سطوح پرخطر در خانه کجا هستند؟
خانه از بخشهای مختلفی از جمله نشیمن، اتاق خواب، آشپزخانه و سرویس بهداشتی و حمام تشکیل شده است. هر یک از این بخشها کاربردهای خاص خود را دارند و به نسبت استفادهای که از آنها میشود دارای آلودگی هستند. به عنوان مثال در آشپزخانه سطوح پرخطر سینک ظرفشویی، روی کابینتها، نواحی اطراف سطل زباله، داخل و در یخچال، کف آشپز خانه و روی میز غذاخوری است. در پذیرایی مبلها و کوسنها که بیشترین تماس را با لباس افراد منزل دارد از جمله سطوح پرخطر خانه هستند. سرویس بهداشتی و تمام سطوحی که در آن قرار دارد از پرخطرترین سطوح خانه محسوب میشوند و در اتاق خوابها کمد لباسها، ملحفهها و روتختیها جز سطوح پرخطر خانه محسوب میشوند که پتانسیل بالایی در جذب و نگهداری آلودگی در خود دارند و باید نسبت به تمیزی و رفع آلودگی از انها پیوسته تلاش شود.
خط قرمزها: چه موادی برای نوزاد خطرناکاند؟
همانطور که گفته شد نوزاد به دلیل ضعیف بودن سیستم ایمنیاش نسبت به هر دوره دیگر در زندگیاش به مراقبت بیشتری نیاز دارد. از این رو حتماً باید محیط زندگیاش تمیز، پاکیزه و خالی از هرگونه آلودگی باشد. بنابراین بهتر است نسبت به این موارد توجه بیشتری شود تا نوزاد به لحاظ پوستی، تنفسی و ... دچار مشکل نشود.
- استفاده از مواد شوینده غیرشیمیایی که بوی تند و غلیظی نداشته باشد تا نوزاد را به لحاظ تنفسی دچار مشکل نکند.
- ضد عفونی کردن ملحفهها با مواد شوینده بدون بو که تنفس نوزاد را دچار مشکل نکند و موجب واکنش آلرژیک نشود.
- قرار ندادن طولانی مدت نوزاد در محیطی که دارای رطوبت نسبتاً بالایی است چرا که استخوانهای نوزاد را دچار مشکل و ناراحتی میکند.
- ضدعفونی کردن ظروف نوزاد پس از هر بار استفاده و قرار دادن آن در محفظه بهداشتی و به دور از آلودگی نگهداشتن.
- استفاده از لباس تمیز هنگام به آغوش کشیدن نوزاد.
- استفاده از وسایل حمام تمیز و منحصر به نوزاد هنگام شست و شوی او در حمام.
معرفی راهکارهای ایمن برای مادران
در کنار رعایت بهداشت و حفظ پاکیزگی خانه و محیط زندگی بسیاری از مادران به این فکر میکنند که چطور این هدف را از روشهای ایمن تامین کنند تا کمترین آسیب به اعضای خانه مخصوصاً نوزادشان وارد شود. مواردی که در ادامه مطالعه میکنید راهکارهای ایمنی هستند که مادران میتوانند برای رسیدن به این مهم از آنها بهره ببرند.
- استفاده از سیستم تهویه مناسب و دستگاه تصفیه هوا در منزل
- استفاده از مواد شوینده طبیعی مانند محلولهای تمیزکننده خانگی تشکیل شده از سرکه و آب
- استفاده از دستمالهای نانو برای گردگیری و پاک کردن سطوح
- استفاده از ضد عفونی کنندههای ملایم برای شست و شوی حمام و سرویس بهداشتی.
- استفاده از سبدهای مجزا برای جمع کردن لوازم و لباسهای کثیف و وسایل پراکنده.
- خارج کردن روزانه زبالهها از منزل
- جلوگیری از ورود کفشهای آلوده به داخل خانه
- شست و شوی میوهها و وسایل یخچال پس از خرید و پیش از قرار دادن داخل یخچال
- تمیز کردن روزانه سطوح پس از هر بار استفاده از آنها
- تمیز کردن زمین آشپزخانه به طور روزانه
- باز گذاشتن پنجرهها ساعاتی از روز
- استفاده از برخی گیاهان آپارتمانی که آلودگی را به خود جذب میکنند و باعث تصفیه هوا میشوند.
- استفاده از خوشبخو کنندههای گیاهی و طبیعی
راهنمای گامبهگام: ضدعفونی خانه با وجود نوزاد در خانه
هر مادر با ورود نوزاد به خانه و زندگیاش روتین روزمرهاش بسیار شلوغ و دشوار خواهد شد چرا که به طور تمام وقت به رفع نیازهای نوزادش مشغول است. در این شرایط پاکیزه نگه داشتن منزل کاری به مراتب دشوارتر از وضعیت عادی است. در این شرایط چطور میتوان هم به کارهای نوزاد رسید و هم خانه را تمیز نگه داشت؟
قدم اول: برنامه ریزی
بهتر است یک برنامه ریزی منعطف و سازگار با شرایط روزانه در ذهن خود داشته باشید تا بتوانید لا به لای کارهای مربوط به نوزاد و البته امور شخصی خود هر روز بخشی از امور مربوط به منزل را با وقت و تمرکز بیشتری انجام دهید. مثلاً با خود بگویید امروز ملحفهها را میشویم و یا امروز حتماً سرویس بهداشتی را ضدعفونی میکنم و مواردی از این دست.
قدم دوم: انتخاب مواد شوینده مناسب
درست است که خانه با وجود نوزاد نیاز بیشتری به ضدعفونی کردن دارد اما نمیتوان هر ماده ضدعفونی کنندهای را استفاده کرد. بنابراین نیاز است از قبل وقت گذاشته و با مطالعه انواع مواد شوینده موجود در بازار بهترین شوینده که هم بازدهی بالا دارد و هم واکنشات شیمیایی غلیظی به لحاظ تنفسی ندارد را انتخاب کنید. به عنوان مثال در برندهای معتبر به دنبال مواد شویندهای باشید که مخصوص نوزادان تولید شده است و فاقد آمونیاک هستند و بیشتر با اسانس سرکه و آبلیمو تهیه شدهاند.
قدم سوم: ضد عفونی سطوح
ممکن است اینطور به نظر بیاید که ضدعفونی کردن سطوح پس از هر بار مصرف کار وقت گیر و زمانبری باشد؛ در صورتی که اگر این کار را به طور مستمر انجام دهید اصلا طی ساعاته روزانه وقت زیادی از شما نمیگیرد چرا که با دو پاف اسپری و چند حرکت رفت و برگشت دستمال نانو روی سطوح مورد استفاده به سرعت پاک و تمیز خواهد شد. فقط مطمئن باشید که حتماً خشک و تمیز شدهاند.
-
قدم سوم: ضد عفونی کردن وسایل نوزاد
این مسئله بسیار مهم است که وسایل مورد استفاده نوزاد را پیوسته پس از هر بار استفاده با آب جوش یا دستگاه ضدعفونی کننده مخصوص، ضدعفونی کنید. شیشه شیر، پستانک، اسباب بازیها و ... حتماً باید قبل و بعد از مصرف ضدعفونی شوند و لباسها با آب گرم و صابون مخصوص شسته و اتو شوند تا کاملاً تمیز شوند.
قدم چهارم: برای اینکه بتوانید گرد و خاک موجود در هوا را به همراه ذرات باقی مانده از تمیزکنندههای شیمیایی را در منزل از بین برده یا به حداقل برسانید بهتر است از یک دستگاه تهویه یا تصفیه هوای مناسب استفاده کنید و رطوبت خانه را کنترل کنید تا نه خیلی خشک و غبارآلود باشد و نه خیلی مرطوب و مستعد رشد باغکتری و میکروب. باز گذاشتن پنجره ها نیز به تمیزی هوای منزل بسیار کمک میکند.
دو نکته مهم دیگر
از ترکیب چند شوینده و ماده ضدعفونی کننده اکیداً خودداری کنید و قبل از مصرف دستورالعمل آن را به خوبی مطالعه کنید. در صورت بروز هر گونه مشکل بدون فوت وقت با پزشک مشورت کنید.
نکات ایمنی پس از ضدعفونی
همانطور که توضیح داده شد ضدعفونی کردن سطوح خانه و رفع آلودگی ها از منزل بسیار مهم است بنابراین نکاتی هستند که بعد از ضدعفونی باید در نظر بگیرید. از جمله تا قبل از اینکه مطمئن نشدید سطوح مختلف خانه به طور کامل از مواد شوینده پاک و خشک نشدهاند از تماس مستقیم خود و نوزاد با آن سطوح خودداری کنید. از ترکیب چند ماده شوینده خودداری کنید. دربهای سرویس بهداشتی و حمام را پس از استفاده از شویندهها باز بگذارید تهویهها را روشن کرده و پنجرهها را باز بگذارید تا بوی آنها از منزل خارج شده و موجب ناراحتی تنفسی و آلرژی ریوی و پوستی نشوند.
جمعبندی: خانهای پاک، نوزادی سالم
سلامت نوازد زمانی تضمین میشود که در محیطی سالم و بدور از آلودگی نفس کشیده و تغذیه کند و این هدف زمانی تامین خواهد شد که استانداردهای نظافت و بهداشت در خانهای که محل زندگی اوست رعایت شود.
مایع سفیدکننده یا گزینههای طبیعی؟ بررسی انتخابهای مادرانه
همانطور که پیشتر در این مطلب گفته شد به طور معمول توصیه میشود که مادران برای ضدعفونی کردن سطوح مختلف منازل خود از شویندههای طبیعی مانند ترکیب آب و سرکه یا آبلیمو استفاده کنند. اما در این بخش جا دارد به شویندهها و ضدعفونیکنندههایی اشاره شود که ترکیبات پرقدرت اما کم خطری در تمیز کردن سطوح مختلف خانه دارند. بعضی گزینههای موجود در بازار یک انتخاب هوشمندانه برای مادرانی است در کنار حفظ استانداردهای پاکیزگی خانه خود به دنبال شویندههای قوی هستند که موجب آلرژی یا مشکل تنفسی برای خود و اعضای خانوادهشان نمیشوند.