۲۷۹۰۰
۵۴۳۷
۵۴۳۷

کتاب خواندن کودکان، راه‌هایی برای علاقه‌مند کردن

راه‌های گوناگونی برای تشویق کودکان به مطالعه کتاب وجود دارد. یک کتابخانه پر از کتاب، راه خوبی برای علاقه‌مند کردن فرزندان به خواندن کتاب است. اما چه نوع کتاب‌هایی باید برای بچه‌ها خوانده شود؟ درباره علایق فرزندانتان سوال کنید. اما اگر آنها خیلی کوچک هستند، کتابخانه شما در منزل می‌تواند درباره کتاب‌های مناسب به شما ایده بدهد.

جام جم: راه‌های گوناگونی برای تشویق کودکان به مطالعه کتاب وجود دارد. یک کتابخانه پر از کتاب، راه خوبی برای علاقه‌مند کردن فرزندان به خواندن کتاب است. اما چه نوع کتاب‌هایی باید برای بچه‌ها خوانده شود؟ درباره علایق فرزندانتان سوال کنید. اما اگر آنها خیلی کوچک هستند، کتابخانه شما در منزل می‌تواند درباره کتاب‌های مناسب به شما ایده بدهد.

کتاب خواندن کودکان، راه‌هایی برای علاقه‌مند کردن

سعی کنید کتاب‌های متنوعی با عکس‌های مختلف برای بچه‌ها تهیه کنید. بچه‌هایی که کمی بزرگ‌تر باشند از داستان‌های تخیلی، شعر و داستان‌های علمی لذت می‌برند.

کودکان داستان‌ها را در حالی که خودشان قادر به خواندن آنها نیستند به خوبی درک می‌کنند. اگر کتاب‌های چالش‌برانگیزتر کودک شما را مشتاق می‌کند، آن کتاب‌ها را برایش بخوانید. بچه‌های کوچکتر می‌توانند به تصاویر کتاب نگاه کنند و سوالاتی را از شما بپرسند.

کودکان را محدود به کتاب‌های خاصی نکنید، چراکه ممکن است آنها از مجلات، عکس‌ها، آلبوم‌ها، روزنامه‌ها، کتاب‌های طنز و حتی مطالب موجود در اینترنت نیز لذت ببرند.

سعی کنید کتاب‌ها را همراه با وسایل بازی کودک، در اختیار او بگذارید تا به راحتی بتواند به آنها دسترسی داشته باشد. کتاب‌هایی که روی میز یا در کنار صندلی و مبل باشد هم می‌تواند باعث جلب توجه کودک شده و او را به سمت خود فراخواند. کتاب‌های پلاستیکی حتی در داخل حمام هم قابل استفاده است و کودکان از آنها لذت می‌برند.

سعی کنید کتاب‌ها را نزدیک محل شستن خود قرار دهید تا بتوانید پس از غذا دادن به کودک برایش کتاب بخوانید. مطمئن شوید مکانی که برای مطالعه در نظر گرفته‌اید از روشنایی خوبی برخوردار باشد. سعی کنید مرتبا کتاب‌ها را عوض کنید و کتاب‌ها و مجلات جدید تهیه کنید و کتاب‌هایی بخرید که مطابق علایق کودکان باشد. گوشه و کنار اتاق مطالعه را با کاردستی‌ها و نوشته‌های فرزندانتان تزئین کنید.

بچه‌ها را به خلق کتاب‌ها و پوسترهایی که با نقاشی‌ها و نوشته‌های خودشان تزئین شده، تشویق کنید. بچه‌ها عاشق خواندن چیزهایی هستند که خودشان نوشته‌اند. همچنین آنها دوست دارند آنچه را که خودشان درست کرده‌اند به خانواده و دوستانشان نشان دهند.

راه‌های دیگری نیز برای تشویق کودکان به مطالعه وجود دارد:

روزانه زمان خاصی را به خواندن یا نوشتن فرزندتان اختصاص دهید.

زمانی را که کودکتان در مقابل تلویزیون یا کامپیوتر می‌نشیند، محدود کنید تا زمان کافی برای مطالعه داشته باشد.

با هم کتاب بخوانید. به او پیشنهاد دهید که یک کتاب را برایش با صدای بلند بخوانید یا از او بخواهید که کتابی را برای شما بخواند. این عادت را در او ایجاد کنید که هر دو، زمان خاصی را بنشینید و کتاب مورد علاقه خود را بخوانید.

خواه فرزند شما خیلی کوچک باشد یا پیش‌دبستانی یا به قدر کافی بزرگ باشد که بتواند کتابی را به صورت مستقل مطالعه کند، یافتن زمان برای خواندن کتاب برای ایجاد مهارت در او بسیار مهم است، راه‌های ساده و راحت زیادی برای این که خواندن کتاب را به بخشی از زندگی روزمره کودکتان تبدیل کند وجود دارد حتی اگر یافتن زمانی برای نشستن و خواندن یک کتاب بسیار سخت باشد.

وقتی در جایی منتظر هستید، مثلا در مطب پزشک، زمان خوبی برای مطالعه است. همواره همراه خود کتاب یا مجله داشته باشید. حتی اگر نمی‌توانید در آن زمان محدود، کتابی را تمام کنید، می‌توانید چند صفحه از آن را مطالعه کنید. حتی این کار را به کودکان خود نیز بیاموزید که همواره همراه خود یک کتاب داشته باشند.

از زمان‌های مناسب دیگر برای مطالعه در طول روز می‌توان به صبح، قبل از صبحانه یا قبل از پوشیدن لباس، بعد از شام وقتی فرزندان آرام هستند، هنگام حمام کردن (با کتاب‌های پلاستیکی)‌ و زمان قبل از خواب اشاره کرد. فرصت مطالعه همیشه وجود دارد. حتی وقتی در حال رانندگی هستید می‌توانید برای کودک خود با صدای بلند شعر بخوانید. از کودکان پیش‌دبستانی خود نیز می‌توانید بخواهید که عکس‌های روی مغازه‌ها را با صدای بلند برایتان توضیح دهند و از کودکان بزرگتر بخواهید که نام مغازه‌ها را برایتان بخوانند.

حتی در هنگام آشپزی می‌توانید از کودک دبستانی خود بخواهید که دستور غذا را با صدای بلند بخواند. به کودک خود یک کاتالوگ بدهید تا در هنگامی که در حال چک کردن ایمیل‌های خود هستید، آن را برایتان بخواند. از فامیل و آشنایان بخواهید تا برای فرزندتان نامه‌هایی بفرستند و سپس آنها را باهم بخوانید.

وقتی در حال تمیز کردن منزل هستید و کودکتان اظهار خستگی و بی‌حوصلگی می‌کند می‌توانید از او بخواهید که یکی از کتاب‌های مورد علاقه خود را با صدای بلند برایتان بخواند. کودکان کوچک‌تر می‌توانند درباره تصاویر کتاب‌ها برایتان توضیح دهند.

مطمئن شوید که کودکتان زمان خاصی را با کتاب می‌گذراند حتی اگر این امر موجب شود که از دیگر فعالیت‌هایش مثل بازی‌های کامپیوتری یا تماشای تلویزیون بکاهد.

اما چرا باید برای کودک تازه متولد شده‌مان کتاب بخوانیم؟

فایده خواندن کتاب برای کودکان چند ماهه بسیار زیاد است. مسلما نوزادان آنچه را که ما انجام می‌دهیم متوجه نمی‌شوند. اما این موضوع نباید باعث شود که شما منتظر شوید تا کودکتان متوجه تمام آنچه می‌گویید بشود. خواندن یک کتاب با صدای بلند برای نوزادتان یک فعالیت مشترک عالی است که می‌توانید آن را تا سال‌ها ادامه دهید و این شکل فوق‌العاده‌ای از تشویق فرزندان به خواندن و مطالعه است.

برای نوزادتان با صدای بلند صحبت کنید. برای او راجع به اعداد، حروف، رنگ‌ها و شکل‌ها توضیح دهید. به کودکتان اطلاعاتی درباره دنیای اطراف بدهید. شاید این مطلب باور کردنی نباشد اما به هر حال بدانید زمانی که کودک به دنیا می‌آید، در همان روزهای اول همه صداهایی که برای صحبت کردن به زبان مادری نیاز دارد را می‌آموزد. هر چه داستان‌های بیشتری را با صدای بلند برای او بخوانید او کلمات بیشتری را می‌آموزد و در سخن گفتن مهارت بیشتری می‌یابد.

شنیدن کلمات به کودک کمک می‌کند تا آنها را در مغز خود ثبت کند. وقتی والدین بیشتر با کودک سخن بگویند او در 2 سالگی دایره لغات بیشتری نسبت به بقیه بچه‌ها دارد.وقتی برای فرزندتان مطلبی را می‌خوانید کودکتان طرز استفاده از احساسات مختلف و اصطلاحات متفاوت را می‌آموزد که این موضوع باعث رشد اجتماعی او خواهد شد.

همچنین خواندن، کودکتان را به نگاه کردن، اشاره کردن، لمس کردن و پاسخ به سوالات دعوت می‌کند که همه این‌ها علاوه بر رشد اجتماعی به رشد فکری او هم کمک می‌کند. با این کار مهارت‌های زبانی فرزند به واسطه تقلید اصوات، شناسایی تصاویر و یادگیری کلمات ارتقاء می‌یابد.اما مهم‌ترین نکته در مورد اهمیت بلند خواندن کتاب برای کودکتان این است که بین آنچه کودک به آن علاقه دارد (یعنی صدای شما و نیز نزدیکی با شما)‌ و کتاب، ارتباط تنگاتنگی ایجاد می‌شود.

و اما در مورد کودکان بزرگ‌تر، شاید آنها معنای دقیق تصاویر کتاب‌ها را نفهمند اما می‌توانند روی آنها تمرکز کنند، خصوصا روی چهره‌ها و رنگ‌های روشن. بین 4 تا 6 ماه، کودک علاقه بیشتری به کتاب از خود نشان می‌‌دهد. او کتاب‌ها را از دست شما می‌گیرد و ممکن است آن را در دهان خود بگذارد یا پاره کند. کتاب‌هایی با رنگ‌های جذاب انتخاب کنید و آنها را در دسترس کودک قرار دهید.

بین 6 تا 12 ماه، کودک شروع به فهم معنای تصاویر می‌کند و کم‌کم متوجه می‌شود که بین اجسام و تصاویر رابطه‌ای وجود دارد. او می‌تواند در هنگامی که برایش کتاب می‌خوانید کتاب را ورق بزند (البته با کمک شما)‌ و برخی کلمات و اصوات را تکرار کند.

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

  • اخبار داغ
  • جدیدترین
  • پربیننده ترین
  • گوناگون
  • مطالب مرتبط

برای ارسال نظر کلیک کنید

لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

در غیر این صورت، «نی نی بان» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.