آکنه و تاثیراتی که در مبتلایان بزرگسال میگذارد (روحی و روانی و...)
آکنه و جوشهای صورت و بدن، مختص دوران نوجوانی نیستند. با وجود این که بیشتر افراد در سالهای نوجوانیشان دچار این مشکل میشوند، بزرگسالان زیادی را هم میشود دید که همیشه مشغول درمان جوشهایشان هستند. بیست سالهها، سی سالهها و حتی چهل و پنجاه سالهها هم میتوانند دچار آکنه شوند. یکی از چالشهای افزایش آکنه روی صورت (و دیگر قسمتهای بدن) آن حس اضطراب و بیقراری است که با خودش میآورد. گاهی هرچقدر تلاش میکنیم و محصولات مختلفی را تست میکنیم، جوشها سر جای خودشان باقی میمانند. اثر این موضوع نه تنها روی صورت، بلکه روی روح و روانمان هم باقی میماند و اعتماد به نفس ما را پایین میآورد. در این مطلب آثار مختلف آکنه در بزرگسالان را بررسی میکنیم و چند راه حل ساده برای کنار آمدن با این موضوع پیشنهاد میدهیم.
آکنه کیفیت زندگی روزمره را پایین میآورد
نه این که نتوانید با دستهایتان چیزی تایپ کنید یا توانایی راه رفتن را از دست بدهید، اما وقتی صورت یا گردن (یا مثلا دست و کمر) پر از جوشهای قرمز و سفید باشند، خیلی از کارهای روزمره شما شکل عوض میکنند. در بسیاری از تحقیقات، رابطه بین شدت بالینی آکنه و اختلال در زندگی روزمره، یک رابطه خطی است. این نکته را هم نباید فراموش کرد که کیفیت زندگی، وابسته به توانایی کنار آمدن فرد با بیماری هم هست و ممکن است در بعضی از افراد کمتر، و برای بعضیها بیشتر باشد. به صورت کلی هرچه آکنه شدیدتر باشد، بیشتر روی فعالیتهای افراد تاثیر میگذارد. مثلا وقتی صورت آکنهای قرمز و ملتهب داشته باشد، نمیتوانید با حوله صورتتان را خشک کنید، یا روی آن لیف بکشید، ممکن است نیاز به محصولات آرایشی خاص را احساس کنید و…
آکنه شدید همچنین موجب اضطراب، افسردگی و کاهش اعتماد به نفس هم میشود. این علائم روحی در اواخر دوره نوجوانی و اوایل جوانی بیشتر به چشم میخورند.
تاثیر آکنه بر اعتماد به نفس و تصویر بدن
اگر از جمله افرادی هستید که روی پوست صورتشان آکنه دارند، احتمالا از بقیه شنیدهاید که «آنقدرها که فکر میکنی هم بد نیست.» واقعیت این است که آکنه روی بعضی از افراد تاثیر بسیار شدیدی میگذارد، اعتماد به نفسشان را پایین میآورد و تصویرشان از بدن خودشان را مختل میکند. اینها از جمله تاثیرات آکنه بر تصویر بدن و اعتماد به نفس هستند:
- بعضی از مبتلایان، نمیتوانند ارتباط چشمی بگیرند.
- بعضی از افراد موهایشان را بلند میکنند تا صورت را بپوشانند یا با آرایش جوشها را کمرنگ میکنند. با این وجود خود مواد آرایشی ممکن است پوست را تحریک کند.
- آکنه بدن، ممکن است بعضیها را از شرکت در ورزشهای مورد علاقهشان منصرف کند. در ورزشهایی مثل شنا یا فوتبال، نیاز است که در رختکن لباس عوض کنند و اعتماد به نفسش را نخواهند داشت.
- ممکن است بعضی از افراد آکنه صورت (مخصوصا انواع شدید) را مسخره کنند و به شدت از نظر روانی به فرد ضربه بزنند.
- بعضی از مبتلایان به آکنه، به سختی با جنس مخالف ارتباط میگیرند.
دیسمورفوفوبی یا بدشکلهراسی چیست؟
بعضی از بیمارانی که آکنه دارند (حتی به میزان کم) از تصویر بدنی خودشان متنفر خواهند شد. آنها فکر میکنند که روی صورتشان اسکار یا جای عمیق آکنه وجود دارد، خودشان را زخمی و «آسیبدیده» تصور میکنند و ممکن است زندگی اجتماعی و فردیشان به کل به هم بریزد. این نوع آکنه، آکنه دیسمورفوفوبیک است. دیسمورفوفوبی نوعی بیماری روحی است که در آن فرد روی یک چالش فیزیکی خود متمرکز میشود و به شدت برایش انرژی میگذارد و حتی ممکن است اقدام به درمان بیماری کند که وجود ندارد! کپسولهای ویتامین آ (ریتنولها) جای آکنه روی صورت را به مرور از بین میبرند و برای افرادی با این مقدار حساسیت شدید، گزینه خوبی محسوب میشوند. در صورت رفع نشدن علائم (فیزیکی و روانی) ممکن است مشکلات بیشتری مثل بیاشتهایی عصبی یا اضطراب شدید ایجاد شوند و در این صورت، مداخله روانشناسی لازم است.
برای شروع درمان جوشهای صورت، همین الان از یک متخصص پوست نوبت بگیرید.
چطور با آثار روانی آکنه مقابله کنیم؟
اگر روی صورت یا بدنتان آکنه دارید، بد نیست بدانید تصورتان در مورد نگاههای خیره دیگران با احتمال بالایی اشتباه است. مردم بیشتر به ظاهر خودشان فکر میکنند و کمتر به صورت و پوست دیگران. اگر جوشهایتان با روتین پوستی معمول خودتان خوب نمیشوند (یا حتی در حال بیشتر شدن هستند) حتما به یک متخصص پوست مراجعه کنید. گاهی هیچ شستشو و آبرسانی نمیتواند جای درمان دارویی را بگیرد. ممکن است جوشها نشانه بیماری دیگری در بدن باشند که نیاز به درمان دارد (مثلا مشکلات کبد، چربی خون یا حتی بیماریهای قلبی).
از یک متخصص قلب، آنلاین نوبت بگیرید و سلامت خودتان را چک کنید.
سعی کنید این نکات را هم رعایت کنید:
- برای درمان صبوری کنید. روشهای درمانی که پزشک برایتان تجویز میکند، معمولا موثر و نهایی هستند اما زمان میبرند. این زمان ممکن است از یک ماه تا یک سال باشد.
- همه سعیتان را بکنید که کنترل برنامه روزمره را از آکنه بگیرید. روزهایی که با یک جوش ِ بزرگ بالای لب یا کنار ابرو بیدار میشوید، فقط برای خودتان تکرار کنید که برای همه پیش میآید و به کارتان برسید.
- تنها نیستید. با دوستان و خانوادهتان درمورد حس و حالتان صحبت کنید، چون به احتمال زیاد یا مشغول درمان آکنه هستند یا حداقل یک بار در زندگیشان تجربهاش کردهاند.
- پوست صورتتان را تمیز نگه دارید. با شویندهها و محلولهایی که پزشک تجویز میکند (و مناسب نوع پوستتان هستند) هر روز صورت را پاک کنید. این طوری احساس تازگی و طراوت بیشتری دارید و ریسک بازگشت جوشها هم کمتر خواهد شد.
- روی نکات مثبت تمرکز کنید. چند نقطه ملتهب روی صورتتان، شما را تعریف نمیکنند. ویژگیهای خوب ظاهرتان را پیدا کنید (که قطعا دارید) و سعی کنید آنها را دوست داشته باشید. حتی اگر پوست چشمهایتان ملتهب نیست، میتوانید آرایش چشم داشته باشید.
دریافت نوبت آنلاین متخصصان پوست، از درمانکده
بعضی از انواع آکنه را فقط باید با دارو و محلولهای تجویزی متخصصان پوست درمان کرد. اگر جوشهایی دارید که از تلاش برای از بین بردنشان خسته شدهاید، وقتش رسیده که نوبتتان را از دکتر پوست بگیرید و یک بار برای همیشه آکنه را درمان کنید. در وب سایت درمانکده میتوانید در شهرهای مختلف ایران (فعلا تهران، شیراز، مشهد و اصفهان) فهرست پزشکان متخصص را ببینید و از هرکدام از آنها نوبت ویزیت بگیرید. قبل از گرفتن نوبت ویزیت ِ حضوری، نظرات بقیه را بخوانید و مطمئن شوید که آن پزشک خاص، برای درمان شما مناسب است.
برای ارسال نظر کلیک کنید
▼