رئیس اداره سلامت گوش و شنوایی وزارت بهداشت با اشاره به بررسیهای انجام شده در زمینه سلامت گوش و شنوایی در کشور، تصریح کرد: براساس آمار، بیش از ۴۰ تا ۵۰ درصد جمعیت کشور نشانههایی از آلودگی صوتی را تجربه میکنند.
دکتر سعید محمودیان، دکترای تخصصی علوم اعصاب و گرایش شنوایی، در این زمینه توضیح داد: صوت نعمتی است که توسط آن با دنیای اطراف ارتباط برقرار میکنیم، لیکن چون تیغی دولبه است که اگر از حد خاصی فراتر رود، قطعا آسیب ایجاد میکند. یکی از عوامل خطر جدی در ایجاد کمشنوایی در دنیا، اصوات بلند است.
وی ادامه داد: صوت در بسیاری از بخشها همچون صنعت و بخش نظامی دخالت داردو با صنعتی شدن کشور، این مشکل بیشتر ایجاد میشود. زمانی که میگوییم صدای بلند برای گوش آسیبزاست، منظورمان این است که صدای بلند سلول های شنوایی را از بین می برد. فرکانسهای بالای صوت این آسیب را ایجاد میکنند، به گونهای که فرد اصلاً متوجه شروع آسیب نمیشود.
رئیس اداره سلامت گوش و شنوایی وزارت بهداشت در تعریف مفهوم آلودگی صوتی اینطور بیان کرد: اگر فرد در محیطی قرار دارد که مجبور است به دلیل صدای زیاد اطراف، صدایش را بلند کند تا مخاطب آن را بشنود، یعنی آلودگی صوتی رخ داده است.
محمودیان ادامه داد: به عنوان مثال، صدای ۸۰ دسیبل برای هشت ساعت قابل تحمل است بدون اینکه آسیبی به شنوایی وارد شود. اگر شدت صدا به ۸۵ دسیبل برسد، مدت زمان تحمل فرد در آن محیط نصف میشود، یعنی فقط چهار ساعت. حتی اگر فقط پنج دقیقه به این چهار ساعت اضافه شود، به همان میزان آسیب وارد خواهد شد. اگر صدا به ۹۰ دسیبل برسد، تحمل فرد به دو ساعت کاهش خواهد یافت. بنابراین، هر چه شدت صدا بیشتر باشد، میزان تحمل انسان برای آسیبندیدن به شنوایی کاهش مییابد.
راههای پیشگیری از آسیبهای صوتی
وی اظهار داشت: وارد مترو می شوید و می ببینید که افراد از هدفونها و هندزفریهای غیر استاندارد استفاده میکنند به طوری که صدای موسیقی به قدری بلند است که از فاصله کم هم میتوان آن را شنید، این خود به معنای آلودگی صوتی است. رئیس اداره سلامت گوش و شنوایی وزارت بهداشت درباره راههای پیشگیری از ایجاد آسیب در محیطهای پر سر و صدا گفت: استفاده از محافظهای شنوایی حتما توصیه میشود. دستگاههای موجود در محل کار باید اصلاح شوند و طب کار در این زمینه فعالیت میکند. برای مثال، اگر فردی در حال تراشکاری است، دستگاه باید در فضای باز و دور از دیوار قرار گیرد تا صدا به دیوار برخورد نکند. همچنین فردی که با دستگاه کار میکند، باید حتما از پراگ یا ماف (هدگوشی) استفاده کند و هر از چند گاهی به گوشش استراحت صوتی بدهد.
منبع: اطلاعات