درمان سندروم تخمدان پلی کیستیک، چگونه است؟
سندرم تخمدان پلی کیستیک(PCOS) یک بیماری شایع است که بر تخمدان خانمها اثر میگذارد.
نی نی بان، گروه ترجمه: تخمدان پلی کیستیک PCO که به آن سندرم هیپرآندروژنیک مزمن همراه با عدم تخمکگذاری یا همان تنبلی تخمدان گفته میشود، در ۵ تا ۱۰ در صد از زنان دیده میشود و یکی از شایعترین علل ناباروری در خانمهاست.
تخمدان پلیکیستیک چیست؟
تخمدان پلی کیستیک شامل تعداد زیادی فولیکول بیضرر است که تا 8 میلیمتر اندازه دارد. در تخمدان پلی کیستیک کیسههای فولیکول نمیتوانند تخمک آزاد کنند که به این معناست، تخمکگذاری انجام نمیشود.
بسیار مشکل است که بتوان تشخیص داد چه تعداد خانم مبتلا به این بیماری هستند اما به نظر میرسد بسیار شایع است و این در حالی است که بسیاری هیچ نشانهای ندارند.
ویژگی سندرم تخمدان پلی کیستیک
سندرم تخمدان پلی کیستیک(PCOS) یک بیماری شایع است که بر تخمدان خانمها اثر میگذارد. این بیماری سه ویژگی مهم دارد:
دورههای نامنظم: به این معنی است که تخمدان به طور منظم تخمک آزاد نمیکند.
آندروژن اضافی: سطوح بالایی از هورمونهای مردانه در بدن شما وجود داد که ممکن است علائم فیزیکی مانند پرمویی در صورت و بدن را باعث شود.
تخمدان پلی کیستیک: تخمدانها بزرگ شده و محتوی کیسههای پر از مایع(فولیکول) است که تخمک را احاطه میکند.(به این نکته توجه داشته باشید که صرفنظر از نام تخمدان پلیکیستیک، لزوما تخمدانها کیست ندارند)
اگر شما دستکم دو ویژگی از موارد بالا را داشته باشید مبتلا به تخمدان پلی کیستیک (PCOS) هستید.
علائم و نشانههای سندرم پلی کیستیک
اگر شما نشانههای سندرم تخمدان پلی کیستیک را داشته باشید این علائم معمولا اوایل نوجوانی تا 20 سالگی بروز میکند و شامل موارد زیر است:
• دورههای قاعدگی نامنظم یا بدون قاعدگی
• بارداری سخت به دلیل تخمکگذاری نامنظم یا عدم وقوع تخمکگذاری
• رشد بیش از حد مو (هیرسوتیسم) روی صورت، قفسه سینه، پشت و باسن
• افزایش وزن
• نازک شدن مو و ریزش موی سر
• پوست چرب یا آکنه
سندرم تخمدان پلی کیستیک با افزایش خطر ابتلا به مشکلات سلامت مانند دیابت نوع 2 و کلسترول بالا همراه است.
مشکلات باروری
سندرم تخمدان پلیکیسیتک یکی از شایعترین علل ناباروری در زنان است. بسیاری از خانمها تازه زمانی متوجه این بیماریشان میشوند که اقدام به بارداری میکنند. در طول هر چرخه قاعدگی تخمک به داخل رحم آزاد میشود که این فرایند تخمکگذاری نامیده شده و معمولا ماهی یک بار اتفاق میافتد. زنان مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک اغلب در تخمگذاری ناموفق هستند و این به آن معناست که دوره نامنظم قاعدگی بارداری را برایشان دشوار میکند.
علت سندرم تخمدان پلی کیستیک چیست؟
علت دقیقی برای این بیماری مشخص نشده است. اما معمولا با عدم تعادل هورمونها در بدن از جمله سطح بالای انسولین همراه است.
انسولین هورمونی است که سطح قند خون در بدن را کنترل میکند. بسیاری از زنان مبتلا به سندرم تخمدان پلیکیستیک به عملکرد انسولین در بدنشان مقاوم هستند و برای غلبه بر این شرایط انسولین بیشتری تولید میکند.
این منجر به افزایش تولید و فعالیت هورمون تستوسترون میشود. اضافه وزن و چاقی هم میزان انسولین بدن شما را افزایش میدهد.
درمان سندرم تخمدان پلی کیستیک
هیچ درمانی برای سندرم تخمدان پلیکیستیک وجود ندارد اما علائم را میتوان درمان کرد. اگر شما مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک بوده و از قضا اضافه وزن یا کمبود وزن دارید باید یک رژیم غذایی سالم و متعادل را در برنامهتان قرار دهید.
داروهایی نیز برای درمان علائم رشد بیش از حد مو، دورههای نامنظم و مشکلات باروری وجود دارد. اگر داروهای باروری بیاقر باشند، یک روش جراحی ساده به نام حفاری تخمدان به روش لاپاروسکوپی وجود دارد که در موارد لازم، توصیه میشود. این روش شامل استفاده از گرما و لیزر برای از بین بردن بافت موجود در تخمدان است که تولید آندروژنهایی مانند تستوسترون میکند.
برای ارسال نظر کلیک کنید
▼