علائم بیماری اندومتریوز در زنان
شدیدترین درد دوران خونریزی ماهیانه خانمها در سه روز ابتدای قاعدگی است، اما بعد از سه روز ابتدایی این درد بتدریج کمتر میشود.
شدیدترین درد دوران خونریزی ماهیانه خانمها در سه روز ابتدای قاعدگی است، اما بعد از سه روز ابتدایی این درد بتدریج کمتر میشود. در عین حال خانمهایی هستند که دردهای دوره ماهانهشان از روز دوم و سوم بیشتر شده و حتی تا بعد از اتمام قاعدگی نیز رفع نمیشود و حتی بدتر از آن در هر سیکل این درد بیشتر از ماه قبل میشود و گاهی لکه بینی دارند. در این موارد باید به بیماری «اندومتریوز» مشکوک شد.
آندومتر، پوشش درونی رحم است. رشد نابجای بافت رحم در جای دیگری از بدن که به آن اندومتریوز گفته میشود، باعث ۳۰ تا ۴۰ درصد نازاییهاست.
این لایه در تمام بافتهای بدن بجز طحال ممکن است به وجود آید. ولی شایعترین محل بروز آن ناحیه لگن است که حدود ۴۰ درصد موارد، تخمدانها را درگیر میکند و از هر ۱۰ زن حدود یک نفر به بیماری آندومتریوز مبتلاست. زنی که مادر یا خواهری با اختلال اندومتریوز دارد، بیشتر احتمال دارد که به این بیماری مبتلا شود.
اولین نشانه این بیماری قاعدگی دردناک است، اما زنی که به این نارسایی دچار شده باشد ممکن است به دردهایی دچار شود که با چرخه ماهانهاش ارتباطی نداشته باشد.
از نشانههای آندومتریوز به درد در ناحیه زیرین شکم قبل از دوره قاعدگی و در طول آن، درد در حین و یا بعد از آمیزش جنسی، درد هنگام اجابت مزاج و درد در ناحیه پشت و کمر که ممکن است هر زمانی در طول دوره قاعدگی اتفاق افتد، اشاره کرد.
اندومتریوز بر اساس نشانههای خاصی در یافتههای آزمایشهای فیزیکی یا تغییرات در سونوگرافی، سیتیاسکن یا رادیولوژی لگن قابلتشخیص است.
اندومتریوز در همان زمان تشخیص با لاپاروسکوپی قابلدرمان است. ایمپلنتهای اندومتریوز قابل برش دادن و جدا کردن هستند. همچنین با استفاده از یک منبع گرمایی باانرژی بالا همچون لیزر میتوان آنها را سوزاند و خارج کرد. درمان با لاپاروسکوپی در حالت پیشرفته بیماری که شامل ناحیه وسیعی از مقعد یا ضایعات بزرگتر است، مشکلتر خواهد بود.
یک متخصص بیماریهای زنان گفت: کیستهای آندومتریوز ممکن است بارداری را تحت تأثیر قرار دهند.
دکتر زهرا طاولی در گفتوگو با ایسنا، اظهار کرد: یکی از عوارضی که بانوان را درگیر میکند، کیستهای تخمدان است که در بیشتر موارد مقاوم به درمان دارویی کیستهای اندومتریوز هستند.
وی ادامه داد: این کیستها، پایدار هستند و میتوانند از نظر ایجاد درگیری و چسبندگی به ارگانهای مجاور، رفتاری مشابه سرطان داشته باشند. کیستهای اندومتریوز روی عملکرد لولهها و تخمدانها تاثیر گذاشته و باروری را نیز تحت تاثیر قرار میدهد.
این متخصص بیماریهای زنان بیان کرد: دردهای شدید قبل و حین قاعدگی، درد هنگام مقاربت، لکهبینی بین سیکلهای قاعدگی و... از علائم کیستهای آندومتریال است. کیستهای آندومتریال از طریق سونوگرافی قابل تشخیص است و در صورتی که بیمار علائم فوق را داشت باید به پزشک متخصص زنان و زایمان مراجعه کند.
این متخصص بیماریهای زنان گفت: زمانی که فردی کیست آندومتریوز داشته باشد حتی در صورت عملکرد نرمال تخمدان، ممکن است برداشت تخمک توسط لولههای رحمی و لانهگزینی داخل رحم دچار اختلال باشد.
طاولی بیان کرد: خانمهایی که ازدواج میکنند برای جلوگیری از افزایش وسعت درگیری اندومتریوز، به مدت طولانی از باروری جلوگیری نکنند، بلکه زودتر اقدام به بارداری داشته باشند.
منبع:
نی نی نما
برای ارسال نظر کلیک کنید
▼