انواع سرطان تخمدان، بیشتر بدانید
سرطان تخمدان بیماری است که در آن بسته به نوع و مرحله بیماری، سلول های بدخیم (سرطانی) در داخل...
سرطان تخمدان بیماری است که در آن بسته به نوع و مرحله بیماری، سلول های بدخیم (سرطانی) در داخل، مجاور یا در لایه بیرونی تخمدان ها یافت می شوند. تخمدان اندام کوچک بادامی شکلی است که در دو طرف رحم قرار دارد و تخمک ها یا سلول های ژرم (سلولهای جنسی یا زایا) را ذخیره و هورمون های زنانه یعنی استروژن (Estrogen) و پروژسترون (Progesterone) را تولید می کند.
سرطان چیست و از کجا آغاز می شود؟
هرگاه سلولهای غیرطبیعی در بخشی از بدن (در این مورد تخمدان) شروع به رشد غیر قابل کنترل کنند، سرطان ایجاد می شود. این رشد سلولی غیرطبیعی نشانۀ مشترک تمامی انواع سرطان است.
در شرایط عادی، تقسیم سلولی برای ایجاد سلول های جدید در بدن انجام میگیرد، این سلولهای جدید جایگزین سلولهای فرسوده و مرده شده و یا صدمات و جراحتهای وارد بر بدن را ترمیم میکنند. ولی سلولهای سرطانی به دلیل رشد بیرویه و تقسیم سلولی مداوم، از سلوله ای طبیعی متفاوت هستند. این سلولها به جای مرگ، سلولهای طبیعی را از بین میبرند و همچنان به تولید سلولهای غیر طبیعی جدید ادامه میدهند به این ترتیب تومور تشکیل میشود. تومورها بر اندامهای مجاور نزدیک تخمدان فشار وارد میکنند.
سلول های سرطانی می توانند گاهی به سایر قسمت های بدن بروند و در همانجا شروع به نمو کرده و جایگزینی بافت های طبیعی شوند. این فرآیند یعنی گسترش و مهاجرت سلولهای سرطانی از بافتی به بافت دیگر متاستاز (Metastasis) نام دارد و زمانی رخ می دهد که سلولهای سرطانی به جریان خون یا سیستم لنفاوی بدن حرکت کنند. گسترش سلولهای سرطانی از قسمت های دیگر بدن (مانند پستان یا روده) به تخمدان، سرطان تخمدان به شمار نمی آید. نوع سرطان با توجه به جایگاه اولیه سلول های بدخیم تعیین می شود.
میزان شیوع سرطان تخمدان
در میان بانوان 35-74 ساله، سرطان تخمدان پنجمین علت مرگ و میر ناشی از سرطان به شمار می آید. تخمین زده میشود از هر 75 خانم، یک نفر در زندگی خود به سرطان تخمدان مبتلا گردد. به نقل از مراجع ذی صلاح در سال جاری بیش از 22280 مورد جدید سرطان تخمدان تشخیص داده شده است که بیش از 14240 خانم در اثر ابتلای به این بیماری جان خود را از دست دادهاند.
اگر بیماری در مراحل اولیه تشخیص داده و درمان شود، به احتمال بیش از 90 درصد، تا پنج سال امکان ادامه زندگی وجود دارد. با توجه به اینکه سرطان تخمدان با علائم خاصی همراه نیست و تست ویژهای برای تشخیص زودهنگام بیماری وجود ندارد، تنها در حدود 20 درصد افراد مبتلا در مراحل اولیه یعنی در مرحله I یا II تشخیص داده می شود. بنابراین چنانچه بیماری در مرحله III یا بالاتر مشخص گردد، احتمال زنده ماندن حدود 28 درصد خواهد بود. با توجه به ویژگیهای بیماری، هر زن مبتلا به سرطان تخمدان دارای مشخصات خاصی است و امکان پیش آگهی عمومی وجود ندارد.
انواع سرطان تخمدان
بیش از 30 نوع مختلف سرطان تخمدان وجود دارد که طبقه بندی آنها بر اساس نوع سلولی که از آن آغاز می شوند، انجام می گیرد. شروع تومورهای سرطانی تخمدان از سه نوع سلول است:
اپیتلیوم سطحی - سلول هایی که لایه بیرونی تخمدانها را پوشش می دهند.
سلولهای ژرم (جنسی) - سلولهایی که تخمک ها را تشکیل می دهند،
سلول های استروما(Stroma)- سلول هایی که هورمون ها را آزاد و ارتباط بین ساختارهای مختلف تخمدان را برقرار می کنند.
1. تومورهای اپیتلیال (epithelial)
تومورهای تخمدانی اپیتلیال (epithelial) در سلولهای سطح بیرونی (بافتهای پوشاننده) تخمدان شکل میگیرند. بیشتر تودههای موجود در تخمدان اپیتلیال (epithelial) خوش خیم (غیرسرطانی) هستند. انواع مختلف تومورهای اپیتلیال (epithelial) خوش خیم عبارتند از: آدنوم سروز (serous adenoma)، آدنوم های موسینوس (adenoma mucinous) و تومورهای برنر (berner).
تومورهای سرطانی قشر بیرونی تخمدان (اپیتلیال) کارسینوم (carcinoma) نام دارد، این سلولها تومورهای بدخیم هستند از تخمدان ها شروع به تکثیر می کنند. این نوع سرطان شایعترین و خطرناک ترین نوع سرطان تخمدان است که 85 تا 90 درصد سرطان های تخمدان را تشکیل میدهد. متأسفانه، سرطان تخمدان اپیتلیال (epithelial) معمولی تقریبا در 70 درصد موارد تا پیشرفت کامل بیماری تشخیص داده نمی شود. برخی توده های اپیتلیال (epithelial) تخمدانی وجود دارند که ظاهر آنها زیر میکروسکوپ شبیه به سلول های سرطانی نیست. این توده ها را تومورهای مرزی یا تومورهای بالقوه با درجه بدخیمی کم (LMP) می نامند.
2. تومور سلول های ژرم (Germ Cell)
تومور سلول ژرم (جنسی) از سلولهای مولد تخمک یا اووم آغاز میشود. بیشتر تودههای سلولهای ژرم خوشخیم (غیر سرطانی) هستند، البته درمیان آنها سلولهای سرطانی نیز وجود دارند که میتوانند زندگی فرد مبتلا را به مخاطره بیندازد. شایعترین سلولهای بدخیم ژرم عبارتند از: تراتوم در حال رشد، دیسژرمینوم و تومور بدخیم سینوس آندودرمال. بدخیمی سلول های ژرم اغلب در نوجوانان و در دهه بیست عمر رخ می دهد. امروزه 90 درصد بیماران مبتلا به بدخیمی سلولهای ژرم تخمدان درمان و قدرت باروری آنها حفظ می شود.
3. تومورهای استروما (Stroma)
تومورهای استرومای تخمدان (Stroma)، تومورهای نادری هستند که از سلولهای بافت همبند که تخمدانها را کنار یکدیگر نگه میدارند و سلولهایی تولیدکنندۀ هورمون های زنانه یعنی استروژن (Estrogen) و پروژسترون (Progesterone) شروع می شود. شایع ترین انواع آن عبارتند از: تومورهای گرانولوزا (granulosa) و سلول های تکا (theca) و تومورهای سلول سرتولی- لیدیگ (Sertoli cells). این تومورها بسیار نادر هستند و معمولا در درجات پائین سرطان مورد توجه قرار میگیرند به طوریکه در حدود 70 درصد موارد در مرحله I بیماری نمود می کنند (سرطان به یک یا هر دو تخمدان محدود می شود). تومورهای سلول گرانولوزا (GCTs) به عنوان تومورهای استرومائی (stomatic) در نظر گرفته شده و از سلول های گرانولوزا(granulosa) و سلول های تکا (theca) و فیبروبلاست ها (FIBROBLAST) تشکیل می شوند. تقریبا 2 درصد از همه تومورهای تخمدان به GCT اختصاص دارد.
سرطان صفاقی اولیه
برداشتن یک تخمدان خطر ابتلا به سرطان تخمدان را از بین می برد، اما خطر مواجهه با سرطان صفاق همچنان وجود دارد. پرده صفاق غشاء نازکی است که حفرۀ شکم و بخش اعظم احشا را میپوشاند. سرطان در این پرده ارتباط تنگاتنگی با سرطان تخمدان اپیتلیال دارد، که شایع ترین نوع آن است. این تومورها در سلولهای صفاق (پرده شکمی) رشد کرده و نمای میکروسکوپی آنها شبیه به یکدیگر است. این سلولها از حیث نشانهها، گسترش و درمان به یکدیگر شباهت دارند.
منبع:
نی نی پلاس
نظر کاربران
در گزارش ام ار آی نوشته توده کارسینوم تمایز یافته بدون هیچ آسیبی به مثانه و اندو متریوم و تمام ارگان بدن سالم فقط مایع خفیف لگنی گزارش شده است و توده فقط در یک تخمدان است ودر پاپ اسمیر نوشته ورود بدخیمی اپیتلیال نیست و بدخیمی اپی تلیال منفی است ومنشا استرومال است در ام آر آی. ولی درنمونه رداری کارسینوم مولرین است. آیا درمان دارد سن بیمار 55 سال و شش ماه است.مابه کارسینوم تمایز یافته خوش بین ه9ستیم وکنار توده نوشته عروق خفیف یا میلد است. بیمار ده سال است قرص پروپنالو مصرف کرده همچنین قرص واتر واستاتین و دو حاملگی طبیعی داشته است وقرصهای ه9ورمونی نخورده است آیا امیدوارب به بهبودی است آیا توده هی استرومال بلینابینی است به محض مراجه درد به پزشک متخصص رجوع کردیم.
پاسخ ها
همراه عزیز نی‌نی‌بان، اگر سوالی از متخصصان دارید در آدرس زیر مطرح کنید
https://bit.ly/31AMOqp
گزارش ام آر آی را که با دکتر شیمی درمانی صحبت کردیم و یک دکتر دیگر گفت خیلی خوب است تومور سرایت به مثانه ودیگر اعضای بدن نکرده است. لطفا راهنمایی بفرمایید.آیا مولرینها هم میتوانند بدخیمی درجه پایین باشند با اینکه نوشته در ام آر ای کارسینوم تمایز یافته است.
پاسخ ها
همراه عزیز نی‌نی‌بان، اگر سوالی از متخصصان دارید در آدرس زیر مطرح کنید
https://bit.ly/31AMOqp