وجود خون در ادرار، مشکل جدی در زنان
متخصص کلیه و مجاری ادراری با بیان اینکه وجود خون باید در مجاری ادراری جدی گرفته شود در خصوص عوامل بروز این عارضه توضیح داد.
حسن کرمی متخصص کلیه و مجاری ادراری در خصوص علل وجود خون در ادرار توضیح داد عفونت ادراری یکی از علل مشاهده شدن خون در ادرار است.
وی افزود هرگونه التهاب و تورم چه با منشأ ویروسی و باکتری میتواند باعث خونریزی در ادرار شود و نکته مهم این است که وقتی خونریزی ادراری به علت التهاب و تورم مجرا و مثانه و کلیه باشد علائم دیگر از قبیل سوزش شدید ادرار، درد، تکرر ادرار و گهگاهی تب نیز به همراه دفع خون دیده خواهد شد.وی با بیان اینکه وقتی فرد آزمایش ادرار میدهد علاوه بر سلول های خونی سلولهای التهابی و باکتری نیز در ادرار وجود خواهد داشت گفت: این بیماری با مصرف آنتی بیوتیک و مصرف مایعات فراوان سریعاً بهبودی پیدا میکند. از نمونه عفونت ویروسی که باعث التهاب شدید و خونریزی شدید از مثانه میشود میتوان به آدنوویروس اشاره کرد که فرد ناگهانی دچار خونریزی شدید از مثانه میشود و علیرغم خونریزی شدید بیماری خودبخود کنترل میشود.کرمی وجود خون به علت تومور یا سرطان یکی دیگر از علائم بروز بیماری دانست و توضیح داد یکی از شایعترین علت خونریزی ادراری، سرطانهای دستگاه ادراری مخصوصاً سرطان مثانه است ولی در سرطان لوله حالب و کلیهها نیز خون در ادرار دیده میشود. شایعترین منشأ خون در ادرار در زمینه سرطان مثانه است. کسانی که سیگار، قلیان و انواع دودها را
استفاده می کنند، امکان ابتلا به سرطان مثانه در آنها بیشتر است.این اورولوژیست تصریح کرد: هر فرد سیگاری و آشنا با دخانیات که با خونریزی ادراری مراجعه میکند، باید حتماً از نظر سرطان مثانه بررسی شود.کرمی در پایان با بیان اینکه یکی از علل شایع خونریزی ادراری وجود سنگ در سیستم ادراری اعم از سنگ کلیهها، مثانه و حالب است اضافه کرد حرکت سنگ و تحریک موضعی آن باعث التهاب مخاط مثانه و مجرا و کلیه شده و باعث ایجاد خونریزی در ادرار می شود که بادرمان سنگ خونریزی نیز از بین خواهد رفت.
وجود خون در ادرار
وی درباره وجود خون در ادرار که گاهی اوقات در افراد دیده میشود، نیز گفت: علیرغم ترس عمومی که در خصوص وجود خون در ادرار وجود دارد، در بسیاری از موارد این موضوع مشکل خاصی نیست و خود به خود بهبود مییابد. ورزش سنگین و بعضی از داروها میتوانند از علل بروز این ضایعه باشند، اما با توجه به اینکه علل مهم دیگری نیز ممکن است وجود داشته باشد، قطعا ویزیت پزشک و بررسیهای بیشتر لازم است. رنگ قرمز یا صورتی ادرار نشاندهنده وجود خون در ادرار است که میتواند به دلیل عفونت کلیه و مجاری ادراری، سنگ کلیه و مثانه، پروستات بزرگ شده، بیماریهای کلیوی، آسیب کلیوی، بیماریهای مادرزادی و سرطان نیز باشد.
معصومی همچنین گفت اصولا درمان مستقیمی برای وجود خون در ادرار یا هماچوری وجود ندارد و درمان بیماری زمینهای که مسبب آن بوده مد نظر قرار میگیرد. درنتیجه اگر بیماری خاصی پیدا نشود، عملا به درمان خاصی نیاز نیست. پیشگیری از بیماریهای زمینهای مانند عفونت، سنگ و سرطان عملا از بروز این بیماری جلوگیری خواهد کرد.
عفونت مجاری ادراری چیست؟
این متخصص طب اورژانس در ادامه به علل عفونت مجاری ادراری اشاره و اظهار کرد عفونت در هر قسمت از دستگاه ادراری، از کلیه تا پیشابراه را شامل میشود. احتمال ابتلا به عفونتهای مجاری ادراری در زنان، افرادی که فعالیت جنسی زیادی دارند، افرادی که از وسایل جلوگیری از بارداری استفاده میکنند، بعد از قاعدگی، در افراد مبتلا به ناهنجاریهای دستگاه ادراری، دارای انسداد در دستگاه ادراری، ایمنی پایین و استفاده از سوند ادراری بیشتر است. مصرف زیاد آب و مایعات (نه مایعاتی که باعث تحریک مثانه میشود) در درمان عفونت مجاری ادراری کمک کننده خواهد بود.معصومی ادامه داد عفونتهای مجاری ادراری با علائمی چون احساس دفع ادرار دائمی و شدید، سوزش در حین ادرار کردن، دفع مکرر و کم حجم ادرار، تیرگی ادرار و وجود خون در آن، بوی بسیار تند و زننده ادرار، درد لگن در زنان و درد رکتوم و مقعد در مردان همراه است. البته در عفونتهای کلیوی، تب و لرز ، کمر درد، تهوع و استفراغ نیز مشاهده میشود. برای پیشگیری از ابتلا به عفونتهای مجاری ادراری مواردی چون، مصرف زیاد مایعات بخصوص آب، شستشوی ناحیه تناسلی
بانوان از جلو به عقب، ادرار کردن بعد از تماس جنسی و پرهیز از مصرف اسپری و دئودورانتهای زنانه که باعث تحریک پیشابراه میشود، پیشنهاد میشود.
دکتر غلامرضا معصومی با بیان اینکه سنگ در کلیه به دنبال تهنشین شدن نمکهای اسیدی و معدنی ایجاد میشود، گفت حرکت سنگ بسیار دردناک است، اما معمولا آسیبی به کلیهها و مجاری ادراری وارد نمیکند. سابقه فامیلی، سن بالای ۴۰ سال، مذکر بودن، کاهش مایعات بدن، رژیم پر پروتئین و قند و سدیم، وزن بالا، بیماریهای گوارشی و جراحی و بعضی بیماریها باعث افزایش تشکیل سنگهای کلیوی میشوند.وی افزود: علائمی چون درد بسیار شدید پشت و زیر دندهها، کشیده شدن درد به زیر شکم، کشاله ران و بیضهها، درد در حین ادرار کردن، ادرار صورتی، قرمز و قهوهای، تیره و بدبو بودن ادرار، تهوع و استفراغ، احساس دائمی ادرار و دفع بیش از حد ادرار و تب و لرز همزمان با عفونت در افراد مبتلا به سنگهای کلیوی مشاهده میشود. دردهای ناشی از سنگهای کلیوی اغلب موجی و کم و زیاد شونده هستند. باید توجه کرد که در صورت تشدید علائم و یا بروز علائمی چون درد بسیار شدید و غیرقابل تحمل که همراه با تهوع و استفراغ، تب و لرز، خون در ادرار و یا عدم دفع ادرار است، باید به پزشک مراجعه کرد.
معصومی با بیان اینکه در اغلب مواقع درمان سنگ کلیه به مصرف مایعات ، نوشیدن روزی بین دو تا سه لیتر آب، مصرف ضد دردها و داروها محدود میشود، گفت برای پیشگیری از ابتلا به سنگهای کلیوی مصرف مایعات به صورت مکرر و در طول روز، مصرف موادی چون ریواس، چغندر، بامیه و ...و مصرف غذاهای با مواد پروتئینی و نمکی کم مانند حبوبات، مصرف مواد حاوی کلسیم توصیه میشود. البته باید در مصرف مکملهای دارای کلسیم احتیاط شود.
برای ارسال نظر کلیک کنید
▼