۱۷۱۹۰۶
۲ نظر
۶۷۳۸
۲ نظر
۶۷۳۸

واریکوسل یا واریس بیضه، باید در موردش نگران بود؟

واریکوسل عارضه‎ای شبیه به واریس وریدی است اما به جای پا در اطراف بیضه‎ها بروز می‎کند.

واریکوسل عارضه‎ای شبیه به واریس وریدی است اما به جای پا در اطراف بیضه‎ها بروز می‎کند. واریکوسل‎ها معمولاً باعث بروز مشکلات جدی نمی‎شوند اما می‎توانند بر باروری مردان تأثیر منفی بگذارند.
واریکوسل زمانی بروز می‎کند که برخی وریدها در کیسۀ بیضه به علت سوء عملکرد موجود در برخی دریچه‎های درگیر در پمپاژ خون بزرگ می‎شوند. واریکوسل مبتلابۀ ۱۵ درصد مردان است و در آن گرایشی به بروز در سنین ۱۵ تا ۲۵ سال به چشم می‎خورد.
واریکوسل‎ها معمولاً دچار یک بیضه می‎شوند و بیضۀ چپ در این مورد آسیب‌پذیرتر است.

واریکوسل چیست؟
واریکوسل بزرگ شدن وریدها در کیسۀ بیضه است، که بیضه‎ها درون آن جای گرفته‎اند. واریکوسل‎ها شبیه به وریدهای واریسی هستند که در پا بروز می‎کنند.
واریکوسل‎ها به وریدی موسوم به شبکۀ پمپینیفورم آسیب می‎زنند.
شبکۀ پمپینیفورم در طناب بیضه‎ای یا نطفه‌ای یافت می‎شود. این طناب در عین حال مجرای واس را نگه می‎دارد، لوله‎ای که اسپرم و شریان بیضه‌ای (انتقال دهندۀ خون به بیضه‌ها را حمل می‎کند.
بیشترین میزان قابلیت تولید اسپرم در دمای 34.5 درجه سلسیوس بروز می‎کند، حال آنکه دمای استاندارد بدن 37 درجۀ سلسیوس است. یکی از دلایل جدا بودن بیضه‌ها از مابقی ساختار فیزیکی بدن و آویخته بودن آنها همین موضوع است.
نقش اصلی شبکه پمپینیفورم خنک کردن خون شریانی پیش از رسیدن آن به اسپرم است. شبکه پمپینیفورم این مهم را از طریق یک ساز و کار "تبادل حرارتی" انجام می‎دهد.
واریکوسل‎ها می‎توانند در این سیستم خنک کننده اختلال ایجاد کنند. این اختلال می‎تواند مانع از تولید اسپرم با کیفیت خوب گردد.

درمان
به طور معمول نیازی به درمان واریکوسل نیست مگر اینکه موارد زیر مطرح باشند:
- درد و ناراحتی
- کاهش تعداد اسپرم
- ناباروری ادامه یافته به مدت دستکم دو سال که قابل توجیه بر مبنای عوامل دیگر نباشد.
در برخی از موارد امکان توصیۀ انجام عمل جراحی برای واریکوسل وجود دارد.

جراحی
گزینه‎های جراحی شامل موارد زیر است:
واریکوسلکتومی. این جراحی به صورت باز و تحت بیهوشی موضعی یا بیهوشی عمومی (جنرال) انجام می‎شود. جراح از طریق کشالۀ ران به ناحیۀ مورد نظر دسترسی ایجاد می‎کند یا با شیوع کمتر این کار را از طریق شکم یا بالای ران انجام می‎دهد. با استفاده از اولتراسوند و میکروسکپ‌های جراحی، جراح نواحی آسیب دیده وریدها را از طریق رگ‎های سالم‎تر برای تجدید مسیر جریان خون می‎بندد. درد پس از عمل به طور معمول در کمترین حد است و فرد قرار گرفته تحت عمل می‎تواند خیلی زود فعالیت‎های روزمرۀ زندگی را از نو آغاز کند.
جراحی لاپاراسکپیک. جراح شکاف باریکی در ناحیۀ شکم ایجاد می‎کند و یک ابزار باریک جراحی را از طریق سوراخ ایجاد شده برای انجام عمل عبور می‎دهد.
امبولیزاسیون پریکوتانئوس. رادیولوژیست یک لوله یا کاتتر را از طریق کشاله ران وارد بدن می‎کند. ابزار عمل از طریق کاتتر وارد می‎شود و جراح با استفاده از فنر مخصوص یا مواد شیمیایی با ایجاد جراحت در وریدها آنها را مسدود می‎کند. این عمل با حداقل تهاجم همراه است. عمل مزبور را می‎توان به شکل سرپایی انجام داد و زمان بهبود در این عمل نسبتاً کوتاه است.

ریسک‎های جراحی
اقدامات تشریح شده نسبتاً ایمن هستند اما همانند هر جراحی دیگری برخی ریسک‎ها نیز مطرح است. این ریسک‎ها موارد زیر را شامل می‎شوند:
- آسیب دیدن شریان
- آتروفی یا کوچک شدن بیشتر بیضه
- عفونت
- کبودی، تورم یا تجمع مایع در ناحیۀ مورد عمل
- درد ناحیۀ شکم
در موارد نادر امکان بروز ترومبوز ورید کلیوی وجود دارد. این اختلال به کلیه آسیب می‎زند و خود نیازمند انجام عمل جراحی دیگری است.
برخی از اوقات وریدهایی که خون از آنها عبور می‌کنند نیز ممکن است بزرگ شوند. احتمال نیاز به درمان در این موارد نیز وجود دارد.

علایم
واریکوسل‌ها به ندرت سبب ایجاد درد می‎شوند اما اگر در این مورد درد ایجاد گردد احتمالاً دارای مشخصات زیر خواهد بود:
- در طول ایستادن یا در زمان انجام فعالیت جسمانی تشدید می‎شود
- درد مزبور از درد تیز و تند تا درد خفقان‎آور متفاوت است
- درد در هنگام خم شدن به پشت کاهش پیدا می‎کند
- درد در هنگام غروب آفتاب و در طول شب تشدید می‎شود
واریکوسل‎ها اغلب اوقات نادیده گرفته می‎شوند اما پزشک ممکن است در طول معاینات پزشکی متوجه وجود آنها شود.
به هر جهت در صورت مواجهه با موارد زیر ضروری است که فرد به پزشک مراجعه کند:
- بروز هر گونه تغییر در اندازه، شکل، یا نمای ظاهری بیضه‎ها
-بروز توده روی بیضه
- مواجهه با مشکلات باروری
- تورم کیسۀ بیضه
- وریدهایی که به صورت نامعمول بزرگ یا دارای پیچ و خم به نظر می‎رسند

عوارض
در برخی از موارد واریکوسل می‎تواند عوارضی در پی داشته باشد.

ناباروری
ناباروری جدی‎ترین عارضه‎ای است که می‎تواند بر اثر واریکوسل ایجاد شود. بروز ناباروری در این مورد احتملاً ناشی از آن است که افزایش مقدار خون در ناحیۀ بیضه باعث افزایش دمای بیضه‌ها می‎شود.
بین 35 تا 44 درصد مردان دچار ناباروری اولیه به واریکوسل مبتلا هستند. ناباروری اولیه هنگامی مطرح است که زن و مرد علی‎رغم 12 ماه تلاش بدون استفاده از وسایل پیشگیری موفق به تشکیل نطفه نشده باشند.
واریکوسل مبتلابه 45 تا 81 درصد مردان دچار ناباروری ثانویه است. ناباروری ثانویه زمانی مطرح است که زن و مرد دستکم یک بار موفق به ایجاد نطفه شده‎اند اما کوشش آنان در موارد بعدی با ناکامی همراه بوده است.
تحقیق منتشر شده در سال 2016 پی برده است که از جمع 7035 مرد جوان مورد نظرسنجی در فاصلۀ سال‎های 1990 تا 2010، 15.7 درصد آنان دچار واریکوسل بوده‎اند. افراد دچار واریکوسل در عین حال دارای منی با کیفیت پایین‎تر بودند.
تولید اسپرم زمانی در بالاترین کیفیت خود صورت می‎گیرد که حرارت محیط تولید آن کمتر از دمای بدن باشد.

کوچک شدن بیضه
واریکوسل می‎تواند سبب آتروفی بیضه یا کوچک شدن آن گردد. لوله‎های کوچک تولید اسپرم حجم بیضه را تشکیل می‎دهند. اگر این لوله‎ها دچار آسیب شوند، بیضه ممکن است کوچک‎تر و نرم‎تر شود.

عدم تعادل هورمونی
از آنجا که سلول‎ها به افزایش فشار واکنش نشان می‎دهند نتیجۀ امر می‏تواند بروز تغییر در هورمون‎ها باشد. احتمل افزایش سطح هورمون لوتینزه کننده وجود دارد. این هورمون هم در مردان و هم در زنان یافت می‎شود اما میزان آن در زنان بیشتر است. در عین حال امکان تحدید تستوسترون به مقادیر نرمال به زیر نرمال مطرح است.

علل
یک توضیح برای علت واریکوسل این است که دریچه‎های داخل طناب‎های اسپرمی، که خون را به بیضه‌‏ها وارد و از آن خارج می‎کنند، کارآیی کامل خود را از دست می‎دهند.
علت بروز این اختلال به طور دقیق روشن نیست، اما فرآیند بروز آن شبیه به همان فرآیندی است که در مورد واریس پا رخ می‎دهد.
دریچه‎های یک طرفۀ وریدها باید همیشه این امکان را ایجاد کنند که خون به سمت قلب جریان یابد. دریچه‎های معیوب باعث ایجاد اختلال در جریان خون می‎شوند. در نتیجه خون به جای آنکه به نرمی راه خود را ادامه دهد به حالت آب جمع شده در برکه درمی‎آید. این تجمع خون سبب می‎شود تا رگ‎ها گشاد یا متسع شوند.
همانند هر دستگاه دیگری در بدن، اختلال در جریان خون مآلاً خون را از ایفاء نقش کامل خود بازمی‎دارد.
واریکوسل‌ها را می‎توان بر مبنای زیر طبقه‎بندی کرد:
نوع فشاری: وریدهای اسپرمی یا نطفه‎ای پر از خون می‎شوند که احتمال ایجاد واریکوسل نوع ۱ را افزایش می‎‎دهد.
نوع شنت (شانت): تجمع شدید سبب آسیب دیدن وریدهای اسپرمی و دیگر وریدها می‎شود، و به بروز واریکوسل بزرگ‎تر انواع ۲ یا ۳ منجر می‎گردد.
احتمال آسیب دیدن بیضه چپ بیشتر است. به هر جهت، حتی اگر یک بیضه دچار واریکوسل باشد این اختلال می‎تواند به فرآیند تولید اسپرم در هر دو بیضه آسیب برساند.

ریسک فاکتورها
هیچ ریسک فاکتور شناخته شده‎ای برای واریکوسل‌ها وجود ندارد، اما احتمال بروز آنها در دوران بلوغ بیش از دیگر دوره‎های زندگی و شرایط دیگر است. داشتن اضافه وزن ممکن است ریسک مزبور را کاهش دهد در حالی که چنین به نظر می‎رسد که بلندی قد ریسک مزبور را افزایش می‎دهد.
پیشتر گمان می‎رفت که وقتی مردی صاحب بچه می‎شود احتمال ناباوری در دوره‎های بعد زندگی برای وی وجود ندارد، اما در سال 1993 محققان به این جمع‎بندی رسیدند که این باور احتمالاً درست نیست. در عوض، آنها عنوان کردند که ریسک ناباروی می‎تواند به مرور زمان افزایش یابد.
اگر واریکوسل در مردی در سنین بالای چهل سال بروز کند، احتمال آنکه این اختلال ناشی از انسداد یک ورید بزرگ‎تر در ناحیۀ شکم - احتمالاً در نتیجۀ تومور کلیه - باشد، بیشتر است.

درمان طبیعی
اگر مورد واریکوسل ایجاد شده آنقدر جدی نباشد که نیاز به جراحی مطرح شود، استفاده از لباس زیر حمایتی می‎تواند به کاهش درد کمک کند.
انواع درمان‎های جایگزین برای درمان کمبود تعداد اسپرم در دسترس است اما بهترین کار این است که فرد پیش از استفاده از این درمان‎ها با پزشک مشورت کند.

تشخیص
سه گرید واریکوسل وجود دارد:
- واریکوسل گرید 1: کوچک‌ترین نوع آن بوده و قابل رویت نیست، اما پزشک می‎تواند وجود آن را با استفاده از مانور والسالوا تشخیص دهد.
- واریکوسل گرید 2: این نوع نیز قابل رویت نیست اما امکان حس آن حتی بدون استفاده از مانور والسالوا وجود دارد.
- واریکوسل گرید 3: واریکوسل قابل رویت است.
اگر تودۀ ایجاد شده به قدر کافی بزرگ باشد، امکان دارد که در لمس حسی مثل "کیسه‎ای پر از کرم" به دست دهد.
واریکوسل تحت بالینی نوعی واریکوسل است که آن را صرفاً از طریق تست‎های تصویربرداری می‎توان تشخیص داد. تست‎های مورد استفاده در این مورد شامل ترموگرافی اسکروتال یا تست ریفلاکس داپلر است که نوعی اولتراسوند به شمار می‎رود.
تست اولتراسوند در عین حال به از تشخیص خارج کردن علل محتمل واریکوسل مثل وجود تومور در نزدیکی ورید اسپرمی کمک می‎کند.
دیگر تست‌های مورد استفاده در این مورد شامل آنالیز منی و تست‌های هورمونی برای کشف هورمون تحریک فولیکول (FSH) و کمبود تستوسترون است. این تست‌ها ممکن است در صورت ظن پزشک به اختلال عملکرد بیضه انجام شوند.
واریکوسل به طور معمول ریسکی در پی ندارد اما در صورتی که تغییری در اندازه، شکل، یا قوام ناحیۀ تناسلی ایجاد شود مراجعه به دکتر الزامی است.
منبع: مهرین

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

  • اخبار داغ
  • جدیدترین
  • پربیننده ترین
  • گوناگون
  • مطالب مرتبط

نظر کاربران

  • Mobin
    درباره واریکوسل یا واریس بیضه، باید در موردش نگران بود؟

    سلام.سی وهفت سالمه هر دو بیضهام واریکوسل داره متاهلم دو بچه بزرگ دارم سونوگرافی انجام دادم درد دارم دکتر مسکن داده گفته فعلا عمل جراحی انجام نداده چون قبلا دوبار فتق انجام دادی احتمال داره بیضهات کوچیک بشن.خب اگه دوباره درد شروع شد چکار کنم

    پاسخ ها

    • مدیر پایگاه

      سلام و ممنون از توجهتون

      برای طرح سوال و گرفتن پاسخ فقط از لینک
      زیر استفاده کنید

      https://moshavere.niniban.com/

برای ارسال نظر کلیک کنید

لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

در غیر این صورت، «نی نی بان» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.