۱۸۹۳۵۳
۱۸۵۱
۱۸۵۱

توده های خوش خیم پستانی، زندگی با فیبروادنوم چگونه است؟

یافتن توده‎ای در پستان ممکن است تجربه‌ای هراس‎آور باشد، اما تمامی توده‎ها و تومورها سرطانی نیستند.

یافتن توده‎ای در پستان ممکن است تجربه‌ای هراس‎آور باشد، اما تمامی توده‎ها و تومورها سرطانی نیستند. یکی از انواع تومورهای خوش‌خیم (غیر سرطانی) فایبروادنوما [فیبروادنوم] نام دارد. اگرچه فیبروادنوم پستان تهدیدی برای زندگی محسوب نمی‎شود، با وجود بر این نیاز به درمان دارد.
فیبروادنوم پستان یک تومور غیر سرطانزا در پستان است که عموماً در زنان سنین زیر ۳۰ سال دیده می‎شود. بر مبنای اعلام "انجمن آمریکایی بنیاد جراحان پستان"، تقریباً ده درصد زنان در ایالات متحد آمریکا با تشخیص ابتلاء به فیبروادنوم پستان مواجه می‎شوند.
زنان دارای اصلیت آفریقایی - آمریکایی در ریسک بالاتری برای ابتلاء به این تومورها قرار دارند.
تومور فیبروادنوم پستان شامل بافت پستان و بافت استرومال یا بافت متصل است.

فیبروادنوم پستان چه حسی به دست می‎دهد؟
برخی فیبروادنوم‎های پستان‎ها به قدری کوچک هستند که نمی‎توان آنها را احساس کرد. وقتی یکی از این توده‌ها قابل حس باشد، این توده از بافت پیرامون خود بسیار متمایز است. حاشیه‎های تومور آشکارا مشخصند و تومورها شکلی قابل کشف و تشخیص دارند.
این توده‌ها زیر پوست جایجا می‎شوند و به طور معمول حساس نیستند. توده‌های مورد بحث اغلب شبیه به مهره احساس می‎شوند اما ممکن است در حس حالت لاستیک مانند به خود بگیرند.

چه چیز سبب فیبروادنوم پستان می‌شود؟
علل دقیق بروز فیبروادنوم پستان مشخص نیست. هورمون‌هایی مثل استروژن ممکن است نقشی در رشد و توسعه این تومورها داشته باشند. مصرف قرص‌های کنترل بارداری در سنین زیر ۲۰ سالگی نیز با افزایش ریسک ایجاد فیبروادنوم پستان مرتبط شده است.
این تومورها مشخصاً در دوره بارداری ممکن است از نظر اندازه بزرگ شوند. در طول دوره یائسگی تومورهای مزبور اغلب کوچک می‎شوند. در عین حال این امکان وجود دارد که فیبروادنوم پستان به صورت خود به خودی محو شود.
برخی زنان خبر از این موضوع داده‎اند که اجتناب از مصرف غذاهای محرک مثل چای، شکلات، نوشابه‌های غیر الکلی و قهوه، علایم موجود در پستان آنان را بهبود بخشیده است.
اگرچه ارزش امتحان را دارد هیچ مطالعه‌ای که به شکل علمی ارتباطی را میان خوردن مواد غذایی محرک و بهبود علایم پستان نشان داده باشد، وجود ندارد.

آیا انواع مختلفی از فیبروادنوم پستان وجود دارد؟
دو نوع فیبروادنوم پستان وجود دارد: فیبروادنوم پستان ساده، و فیبروادنوم پستان پیچیده
تومورهای ساده باعث افزایش خطر ابتلاء به سرطان پستان نمی‎شوند و وقتی زیر میکروسکپ بررسی می‎شوند در کل یکسان هستند.
تومورهای پیچیده حاوی اجزاء دیگری مثل ماکروسیت‎ها، کیسک‎های پر از مایع آن اندازه بزرگ هستند که بدون استفاده از میکروسکپ دیده شده یا قابل حس باشند. این تومورها در عین حال حاوی کلسیفیکیشن پستان (کلسیفیکاسیون پستان) یا توده‌های کلسیم هستند.
فیبروادنوم‌های پستانی پیچیده می‎توانند به میزان جزئی ریسک ابتلاء به سرطان پستان را در زنان افزایش دهند. "انجمن آمریکایی سرطان" عنوان کرده است که زنان دچار فیبروادنوم پستان پیچیده در مقایسه با زنان فاقد ابتلاء به هر توده پستانی تقریباً 1.5 برابر بیشتر در معرض خطر ابتلاء به سرطان پستان قرار دارند.

فیبروادنوم پستان در کودکان
فیبروادنوم پستان در کودکان بسیار نادر است و عموماً به عنوان خوش‌خیم طبقه‌بندی می‎شود. وقتی فیبروادنوم پستان در کودکان بروز می‎کند دختران بیشتر احتمال دارد که دچار آن شوند. از آنجا که مورد نادری است، خلاصه کردن موضوع دورنما برای کودکان مبتلاء به فیبروادنوم پستان کار دشواری است.

فیبروادنوم پستان چگونه تشخیص داده می‎شود؟
پزشک معاینه بالینی انجام می‎دهد و پستان‌ها را لمس می‎کند (معاینه با دست). احتمال استفاده از یک تست تصویربرداری اولتراسوند پستان (سونوگرافی پستان) یا ماموگرم نیز وجود دارد.
اولتراسوند پستان شامل دراز کشیدن روی یک میز است در شرایطی که یک دستگاه دستی موسوم به ترانس‎دیوسر روی پوست پستان به حرکت درمی‎آید و روی صفحه نمایش دستگاه تصویری خلق می‎شود. ماموگرام یک تست اشعه X پستان است که زمانی انجام می‎شود که پستان بین دو کفه به حالت مهار شده قرار می‎گیرد.
آسپیراسیون سوزن ظریف یا بیوپسی ممکن است برای خارج کردن بافت پستان جهت تست انجام شود. آسپیراسیون سوزن ظریف شامل فرو بردن یک سوزن باریک به داخل پستان و خارج کردن تکه‌های کوچکی از تومور برای بررسی است.
بافت برگرفته از بیوپسی سپس به آزمایشگاه ارسال می‎شود تا با استفاده از میکروسکپ نوع فیبروادنوم پستان و احتمال سرطانی بودن آن تعیین شود.

درمان فیبروادنوم پستان
اگر کسی با تشخیص ابتلاء به فیبروادنوم پستان مواجه شود این لزوماً به آن معنی نیست که فیبروادنوم پستان باید از بدن خارج شود. بسته به علایم فیزیکی فرد، تاریخچه خانوادگی، و ملاحظات فردی، بیمار و پزشک می‎توانند در مورد لزوم یا عدم لزوم خارج کردن تومور از پستان تصمیم بگیرند.
فیبروادنوم‌هایی را که رشد نمی‎کنند و به قطع یقین سرطانی نیستند می‎توان از نزدیک مورد پایش قرار داد و این کار با استفاده از معاینه پستان و تست‌های تصویربرداری مثل ماموگرام و سونوگرافی انجام می‎شود.
تصمیم‌گیری در مورد خارج کردن فیبروادنوم‌ها از پستان به طور معمول به عوامل زیر بستگی دارد:
- اگر تومور بر شکل طبیعی پستان تأثیر منفی گذاشته باشد
- اگر تومور باعث ایجاد درد شده باشد
- اگر بیمار در مورد ابتلاء به سرطان دچار نگرانی باشد
- اگر بیمار دارای تاریخچه خانوادگی ابتلاء به سرطان باشد
- اگر نتایج به دست آمده از بیوپسی سؤال‌برانگیز بوده باشد
اگر یک فیبروادنوم از پستان خارج شود این امکان وجود دارد که یک فیبروادنوم پستان دیگر یا تعداد بیشتری از آن جایگزین تومور خارج شده شوند.
گزینه‌های درمانی برای کودکان مشابه انواع مورد استفاده برای بزرگسالان است اما در این مورد گزینه‌های محافظه‌کارانه‌تر مطلوب محسوب می‎شوند.

زندگی با فیبروادنوم پستان
به علت ایجاد افزایش جزئی در خطر بروز سرطان پستان، مردم دچار فیبروادنوم پستان باید منظماً توسط پزشک مورد بررسی قرار گیرند و بر مبنای جدول زمان‎بندی شده ماموگرام انجام دهند.
در عین حال خود فرد نیز می‎تواند معاینه شخصی پستان را به عنوان یک عملکرد روتین خود در دستور کار قرار دهد. اگر هر گونه تغییری در شکل یا اندازه فیبروادنوم پستان ایجاد شده باشد، باید به دکتر مراجعه کرد.
منبع: مهرین

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

  • اخبار داغ
  • جدیدترین
  • پربیننده ترین
  • گوناگون
  • مطالب مرتبط

برای ارسال نظر کلیک کنید

لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

در غیر این صورت، «نی نی بان» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.