عوامل موثر بر باروری، داروهایی که اثر منفی میگذارد
داروهای مختلف میتوانند روی قدرت باروری افراد اثر منفی بگذارد.
داروهای مختلف میتوانند روی قدرت باروری افراد اثر منفی بگذارد. اگر شما مجبور به مصرف دارو هستید ولی مطمئن نیستید داروهایی که مصرف می کنید روی باروری شما تأثیر بدی میگذارد یا خیر، بهتر است با یک پزشک صحبت کنید تا ببینید آیا لازم است یا میتوانید در حین تلاش برای بارداری آنها را قطع کنید یا نوع دیگری را جایگزین کنید. در ادامه تعدادی از داروهایی که میتواند در باروری زنان و مردان تأثیر بگذارد برایتان آورده شده است.
چه داروهایی روی باروری زنان تأثیر میگذارد؟
برخی از داروهایی که روی قدرت باروری خانمها اثر میگذارد شامل موارد زیر است:
استروئیدها
داروهایی مثل کورتیزون و پردنیزون که برای درمان عارضههایی مثل آسم و لوپوس استفاده میشود اگر در دزهای بالا خورده شود میتواند مانع از آن شود که غدۀ هیپوفیز میزان کافی از هورمون محرکهٔ فولیکول و هورمون لوتئینساز را برای تخمکگذاری طبیعی تولید کند.
محصولات پوست و مو بر پایۀ هورمون
کرمها، ژلها و محصولات مراقبتی مو که حاوی استروژن یا پروژسترون است میتواند روی تخمک گذاری اثر بگذارد. اگرچه بعید است که از طریق پوست مقدار مشکل سازی از آن هورمونها را جذب کنید اما بهتر است جانب احتیاط را رعایت کنید و از آنها استفاده نکنید.
داروهای تنظیم فشار خون
برخی از داورهای قدیمیتری که برای درمان فشار خون بالا استفاده میشود مثل متیل دوپا میتواند سطح پرولاکتین بدن را افزایش دهد و در تخمکگذاری تداخل ایجاد کند.
داروهای سیستم اعصاب مرکزی
تقریباً هر دارویی که با سیستم اعصاب مرکزی سر و کار دارد، از جمله داروهای خوابآور یا ضدتشنج میتواند به بالاتر رفتن سطح پرولاکتین و تداخل در تخمکگذاری منجر شود. با این حال، بیشتر داروهای ضدافسردگی جدید مثل بازدارندههای بازجذب سروتونین تأثیری منفی روی تخمک گذاری یا باروری زنان نمیگذارد.
داروهای تیروئید
داروهایی که برای کمکاری تیروئید استفاده میشود اگر به مقدار زیاد یا کم تجویز شود میتواند روی تخمکگذاری تأثیر بگذارد.
درمانهای سرطان
شیمیدرمانی، رادیوتراپی و دیگر درمانهای سرطان میتواند به تخمکهای زنان آسیب برساند یا باعث نارسایی زودرس تخمدان شود که معنی آن این است که عملکرد تخمدانها قبل از ۴۰ سالگی متوقف میشود.
چه داروهایی روی باروری مردان تأثیر میگذارد؟
برخی از داروهایی که روی قدرت باروری و تولید اسپرم مردان اثر میگذارد شامل موارد زیر است:
درمان جایگزینی تستوسترون
بدن مردانی که برای پایین بودن سطح تستوسترون از درمان جایگزینی تستوسترون استفاده میکنند ممکن است نتواند اسپرم تولید کند.
استروئیدها
دزهای بالای همان استروئیدهایی که در تخمک گذاری زنان اثر میگذارد، یعنی پردنیزون و کورتیزون میتوانند تعداد اسپرمها را در برخی مردان نیز کاهش دهد.
سولفاسالازین
این دارو برای درمان اختلالات التهابی مثل کولیت زخمی یا روماتیسم مفصلی استفاده میشود. سولفاسالازین میتواند تعداد اسپرمها را کم کند اما معمولاً وقتی مصرف دارو قطع میشود، به حالت طبیعی بازمیگردد.
درمانهای سرطان
شیمیدرمانی، پرتودرمانی و دیگر درمانهای سرطان میتوانند به سلولهای اسپرم یا توانایی تولید اسپرم آسیب برساند.
داروهای فشار خون
برخی داروهای مورد استفاده برای کنترل فشار خون مثل مسدود کنندههای بتا و داروهای ادرار آور میتوانند باعث اختلال نعوظ شود.
داروهای افسردگی
برخی داروهای ضدافسردگی میتواند باعث اختلال نعوظ یا مشکل در انزال شود.
برای ارسال نظر کلیک کنید
▼