علائم دوران قاعدگی، زنان و عذاب های بی وقفه شان
به طور کلی دوران قاعدگی با تغییرات و علائمی همراه است، اما کدام یک از این علائم میتوانند نگران کننده یا زنگ خطر بیماری باشند؟
به طور کلی دوران قاعدگی با نغییرات و علائمی همراه است، اما کدام یک از این علائم میتوانند نگران کننده یا زنگ خطر بیماری باشند؟ برای اینکه علائم نگران کننده را بهتر بشناسید، در ادامه مطلب با ما همراه باشید.
دوران قاعدگی و عذابهای بیوقفه
همه زنان از دردها و مشکلات جسمی و روحی خود در دوران قاعدگی شکایت دارند؛ آیا گرفتگی شدید و درد دوران قاعدگی عادی است؟ آیا گرفتگیهای رنجآور دوران قاعدگی بسیار عادی به نظر میرسد؟ گاهی گرفتگی و درد دوران قاعدگی عادی است، اما برخی از علائم پریود میتواند نگران کننده باشد. اگر شما دچار این علائم نگران کننده شدید، به پزشک زنان و زایمان مراجعه کنید.
خونریزی زیاد
اگر در یک روز کاری سنگین خونریزی شما زیاد باشد، مسئله مهمی نیست، اما اگر خونریزی زیاد شما در چند روز متوالی از دوران قاعدگی، ادامه داشته باشد، این علامت میتواند نگران کننده باشد و باید به پزشک مراجعه کنید. خونریزی زیاد در دوران قاعدگی میتواند نشانهای از اختلالات رحمی مانند فیبروئید یا پولیپ باشد. علاوه بر این، میتواند منجر به خستگی، سرگیجه و غش شود. اگر خونریزی شما در دوران پریود زیاد است، به پزشک مراجعه کنید، تا با انجام یک تست خونی، وضعیت بدنی شما را بررسی کند. شاید خونریزی زیاد شما در دوران قاعدگی به خاطر فقر آهن باشد.
مسکنها، گرفتگی و درد دوران قاعدگی را تسکین نمیدهند
گرفتگی شدید و درد پریود که با مصرف داروهای مسکن تسکین نیابد، میتواند نگران کننده باشد. شایعترین علت گرفتگی و درد دوران قاعدگی پروستاگلاندین شیمیایی است که داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی مانند آسپرین با مسدود کردن تولید پروستاگلاندینها، درد دروان قاعدگی را تسکین میدهند. بنابراین اگر این داروها درد دوران قاعدگی را تسکین ندهند، ممکن است به علت بیماری اندومتریوز باشد. برای درمان اندومتریوز باید به پزشک مراجعه کنید تا با تجویز قرص و یا جراحی، بیماری شما درمان شود.
تب در دوران قاعدگی
آیا دوران قاعدگی شما با تب همراه است؟ تب میتواند نشانهای از مشکلات نادری مانند سندرم شوک سمی، عفونت باکتریایی و یا بیماری التهابی لگن باشد. اگر در دروان قاعدگی تب میکنید و لگن شما درد دارد، به پزشک مراجعه کنید تا با تجویز یک دوره آنتیبیوتیک، بیماری شما درمان شود.
لکه بینی بین دورههای قاعدگی
اگر از قرصهای پیشگیری از بارداری استفاده میکنید و بین دورههای قاعدگی خود، دچار لکه بینی میشوید، عادی است، اما اگر بدون استفاده از قرصهای ضد بارداری، لکه بینی دارید، ممکن است نگران کننده باشد. لکه بینی بین دورههای قاعدگی میتواند به خاطر پولیپ دیواره رحم و یا رشد بیش از حد پوشش داخلی رحم باشد. خونریزی بعد از رابطه جنسی نیز میتواند نگران کننده و نشانهای از اختلالاتی مانند دیسپلازی غیر طبیعی سلولهای دهانه رحم باشد که پیشرفت آن میتواند باعث سرطان دهانه رحم شود. علائم خونریزی و لکه بینی خارج از دوران قاعدگی را جدی بگیرید و برای درمان آن به پزشک مراجعه کنید.
پریود نشدن
مطمئناً، اگر یک ماه پریود نشوید، دچار استرس خواهید شد، زیرا ممکن است پریود نشدن شما نشانهای از بارداری باشد. اگر پریود منظمی ندارید و به صورت مداوم زمان چرخه قاعدگی شما به هم میخورد و یا پریود نمیشوید، باید برای بررسی هورمونهای خود به پزشک مراجعه نمایید. برای حفظ سلامت خود به علائم جانبی دیگری مانند نشت شیر از سینه (نشانهای انتشار بیش از حد هورمون پرولاکتین از غده هیپوفیز) و یا تغییر در رشد مو (میتواند با سندرم تخمدان پلی کیستیک مرتبط باشد)، نیز توجه کنید.
گرفتگی عضلات در دوران قاعدگی
همانطور که در بالا اشاره کردیم، ۳۰-۲۰% از زنان در دوران قاعدگی دچار گرفتگی عضلات میشوند و این گرفتگیها و دردهای عضلانی زنان را آزرده خاطر میکند. در اکثر مواقع استفده از برخی مسکنها به تسکین درد این گرفتگیها کمک میکند و زنان میتوانند فعالیتهای روزانه خود را انجام دهند، اما چه موقع این گرفتگی عضلات نگران کننده میباشد؟
اگر گرفتگی عضلات دوران قاعدگی با فعالیتهای روزمره تداخل کنند و شما نمیتوانید به کار یا مدرسه بروید و یا اگر داروهای مسکن مثل ایبوپروفن و استامینوفن نمیتوانند درد ناشی از گرفتگی عضلات را کاهش دهند، حتماً باید به پزشک مراجعه نمایید.
با توجه به مطالعات مراکز کنترل و پیشگیری از بیماری، ممکن است درد و گرفتگی عضلات بیش از حد دوران قاعدگی ناشی از بیماریهایی مانند فیبروئید رحم، اندومتریوز یا بیماری التهابی لگن (التهاب رحم، لولههای فالوپ یا سایر اندامهای تناسلی) باشد.
اگر گرفتگی و درد دوران قاعدگی طولانی مدت باشد
اینکه در ۳-۲ روز اول دوران قاعدگی خود دچار درد و گرفتگی باشید، عادی است، اما اگر این درد ماندگارتر باشد و تا آخر روز پریود و یا چند روز بعد از پریود نیز با شما باقی بماند، نگران کننده است.
نفخ
اگر شما دچار نفخ ماندگار و شدیدی در دوران پریود خود هستید و حتی این علامت در دوران غیر از پریود شما نیز باقی بماند و برای شما آزاردهنده باشد، این نشانه یک پرچم قرمز برای بیماری جدی مانند سرطان تخمدان است.
نوسانات خلقی در دوران قاعدگی
نوسانات خلقی در دوران قاعدگی بسیاری از زنان دیده میشود و این تغییرات روحی خیلی نگران کننده نیست، زیرا این تغییرات خلقی و روحی مربوط به تغییرات هورمونی دوران قاعدگی زنان است. این نوسانات خلقی قبل از دوران قاعدگی یا پریود با بیماری به نام سندروم پیش از قاعدگی شناخته شده است، سندروم پیش از قاعدگی یا PMS شامل طیف وسیعی از علائم عاطفی و جسمی زنان در روزهای پیش از قاعدگی است که این علائم جسمی و روحی شامل مواردی مانند احساس تحریک پذیری (حساسیت زیاد)، میل به غذا و نوسانات خلقی میباشد.
تنها زمانی نوسانات خلقی نگران کننده هستند که حالت روحی فرد به رفتارهای بسیار خشونت آمیز، غم و اندوه عمیق و افسردگی تبدیل شود، در چنین مواقعی فرد باید به دکتر مراجعه کند.
حملات پانیک (هراس)، احساس ناامیدی، افسردگی و مشکل تمرکز همه بخشهایی از اختلال افسردگی (دیسفوریا) قبل از قاعدگی (PMDD) (نوع شدید اما کمتر رایج سندروم پیش از قاعدگی) میباشد. دکتر شما میتواند PMDD را با قرصهای پیشگیری از بارداری درمان کند که باعث تقویت هورمونها میشود، اما ممکن است برای کاهش علائم، از داروهای ضد افسردگی نیز استفاده شود.
چند نشانه نگران کننده دیگر در دوران قاعدگی
شاید شما مطمئن نباشید که درد یا گرفتگی عضلات شما در دوران قاعدگی عادی است یا خیر، اما اگر علائم نگران کننده زیر را داشتید ، بهتر است به پزشک مراجعه کنید:
- خونریزی شدید
- لکه بینی بین دورهای
- چرخه قاعدگی نامنظم
- درد در طول رابطه جنسی
- درد رحم یا زیر دل در روزهای غیر از پریود
- مشکل حاملگی
- گرفتگی همراه با تهوع یا اسهال
هشدار: اگر گرفتگی شدید همراه با تب، استفراغ، سرگیجه یا خونریزی غیرطبیعی و یا ترشح واژینال دارید، بلافاصله با پزشک خود تماس بگیرید. همچنین اگر درد پریود شما خیلی شدید است سریعا به پزشک مراجعه کنید.
علائم نگران کننده دوران قاعدگی ممکن است نشانه چه بیماریهایی باشند
علائمی که در بالا به آنها اشاره کردیم میتوانند نشانههایی از مشکلات خطرناک زنان باشند که باید زودتر تشخیص داده شوند، این بیماریها و مشکلات عبارتند از:
- آندومتریوز
- فیبروئید
- بیماری التهابی لگن (PID)
- چسبندگی
- کیستهای تخمدان
- تنگی گردن رحم
- دستگاه پیشگیری از بارداری IUD
آزمایشهای رایج برای بررسی وضعیت سلامت زنان
پزشک با مشاهده علائم نگران کننده در زنان، برای بررسی وضعیت آنها تستهای زیر را برایشان انجام میدهد:
- آزمایش خون
- معاینه لگن: شامل معاینه بصری اندامهای تناسلی خارجی و معاینه داخلی دیوارههای واژن و گردن رحم با استفاده از وسیلهای به نام اسپکولوم برای باز کردن حفره واژینال است.
- پاپ اسمیر: معاینه لگن همراه با نمونه برداری از دهانه رحم است که این تست برای غربالگری سرطان رحم انجام میشود.
- آزمایش لگن برای عفونتهای منتقله از راه جنسی
- سونوگرافی لگن
- لاپاراسکوپی اکتشافی: مهم است بدانید که اندومتریوز تنها با لاپاراسکوپی اکتشافی تشخیص داده میشود. اندومتریوز را نمیتوان با سونوگرافی یا معاینه لگن کنترل کرد. با این حال، لاپاروسکوپی یک روش جراحی تهاجمی است، بنابراین ممکن است پزشک شما آن را توصیه نکند مگر اینکه علائم شما به شدت بد باشد.
نتیجه گیری
علائمی که در بالا به آنها اشاره کردیم میتوانند نشانههایی از مشکلات و بیماریهای زنان باشند که نباید ساده از کنار آنها بگذرید، به محض اینکه متوجه این علائم نگران کننده در خود شدید، به پزشک مراجعه نمایید تا او با انجام معاینات لازم به شما کمک کند.
برای ارسال نظر کلیک کنید
▼