۲۱۲۳۹۴
۴۳۵۲
۴۳۵۲

علت سوزش واژن، درمان خانگی آن چیست؟

احساس سوزش واژن مشکلی نیست که فقط مختص شما باشد و بسیار هم شایع است.

احساس سوزش واژن مشکلی نیست که فقط مختص شما باشد و بسیار شایع است. علل سوزش واژن بسیار متفاوت بوده و شامل استفاده از مواد محرک، بیماری‌های منتقله از راه جنسی و یائسگی می‌شود. درمان سوزش واژن اما همیشه با مراجعه به پزشک نبوده و می‌توان درمان خانگی سوزش واژن و درمان خانگی خارش واژن را نیز در نظر داشت. هر کدام از دلایل این علامت درمان ویژه‌ی خود را دارند. با ما همراه باشید.
در اغلب موارد خارش یا سوزش واژن مشکلات جدی ایجاد نمی‌کند اما ممکن است علت آن وجود عفونت باشد و در این صورت نیاز است به پزشک مراجعه نمایید. در این مقاله به علل و راهکارهای درمانی سوزش واژن خواهیم پرداخت.

سوزش واژن به علل گوناگونی از جمله‌ی موارد زیر به وجود می‌آید
- واژینوز باکتریال یا تغییر در نوع باکتری‌های واژن
- بیماری‌های قابل انتقال از طریق رابطه‌ی جنسی
- عفونت‌های قارچی واژن
- یائسگی

درمان سوزش واژن چیست؟
نحوه‌ی درمان سوزش واژن، به علت ایجاد ناراحتی بستگی دارد.
در اغلب موارد سوزش واژن به خودی خود بهتر خواهد شد. ولی اگر سوزش ادامه یابد، چه شدید باشد و چه پس از درمان عود کند، باید آن را با پزشک خود در میان بگذارید. پزشک می‌تواند یک معاینه‌ی لگنی انجام دهد. همچنین احتمالاً پزشک نمونه‌ای از ترشحات واژن خواهد گرفت تا منشأ سوزش یا خارش واژن را پیدا کند.
واژینوز و بیماری‌های منتقله از طریق جنسی، با مواد آنتی‌بیوتیکی و ضدانگلی درمان می‌شوند (در ادامه‌ی مقاله به این موارد پرداخته شده است).
عفونت‌های قارچی با داروهای ضد قارچی درمان می‌شوند. این داروها به فرم کرم، پماد یا شیاف داخل واژن قرار گرفته و یا به صورت خوراکی مصرف می‌شوند. شما می‌توانید این داروها را بدون تجویز پزشک (OTC) با دوزهای متفاوت (یک روزه، ۳ روزه و ۷ روزه) خریداری کنید. ولی اگر هرگز عفونت قارچی در شما تشخیص داده نشده است، قبل از مصرف هر گونه داروی بدون نسخه‌ای، به پزشک مراجعه کنید.
سوزش و خارش مرتبط با یائسگی با کرم‌ها و قرص‌های استروژن یا حلقه‌ی واژنی درمان می‌شود.
سایر انواع خارش‌ها و سوزش‌ها، به کرم‌های استروئید و لوسیون‌ها پاسخ می‌دهند؛ زیرا این محصولات باعث کاهش التهاب می‌شوند. یک کرم استروئیدی قوی و تجویزی، می‌تواند باعث بهبود سوزش واژن ناشی از لیکن اسکلروز شود.
در دختران جوان بسیار اهمیت دارد هرگونه آزردگی واژن به پزشک گزارش شود؛ زیرا این علائم می‌تواند نشانه‌ای از تجاوز جنسی باشد!

آیا درمان خانگی سوزش واژن و درمان خانگی خارش واژن وجود دارد؟
بسیاری از علل سوزش واژن نیازمند درمان طبی هستند و به هر کسی که سوزش واژن دارد توصیه می‌شود توسط پزشک متخصص ویزیت شود.
چندین راهکارهای دم دست برای پیشگیری و درمان خانگی خارش واژن و در کل تحریک‌پذیری واژن در خانه داریم. توصیه‌هایی برای پیشگیری و درمان خانگی سوزش واژن وجود دارد.
برای درمان خانگی خارش واژن ابتدا از مصرف پدها و دستمال توالت‌های معطر، کرم‌ها، مواد خوشبوکننده‌ی وان، اسپری‌های جنسی زنانه و دوش‌های واژینال خودداری کنید.
برای تمیز کردن ناحیه‌ی تناسلی خارجی، به طور منظم از آب و یک صابون ساده و غیرمعطر استفاده کنید. ولی شست‌وشو را بیش از یک بار در روز انجام ندهید؛ زیرا شستن بیش از حد می‌تواند باعث افزایش خشکی در ناحیه شود.
همواره پس از اجابت مزاج، ناحیه‌ی تناسلی را از جلو به عقب خشک کنید.
به جای لباس زیر تنگ از شورت‌های کتان استفاده کنید و لباس زیر خود را هر روز عوض کنید.
از دوش‌های واژینال استفاده نکنید.
پوشک (کهنه) دختران خردسال را به طور منظم عوض کنید.
در حین آمیزش، برای جلوگیری از بیماری‌های منتقله از راه جنسی، از کاندوم استفاده کنید.
اگر دچار خشکی واژن هستید، از یک مرطوب کننده‌ی واژن استفاده کنید. قبل از رابطه‌ی جنسی، از یک روان‌کننده‌ی آبی (K-Y, Astroglide) استفاده کنید.
تا زمان بهبودی علائم ناراحتی‌های واژنی، از رابطه‌ی جنسی خودداری کنید.
ناحیه‌ی واژن را نخارانید! این کار باعث سوزش و التهاب بیش‌تر واژن می‌شود.

علت سوزش واژن چیست؟
علت سوزش واژن دلایل رایج متعددی را از قبیل موارد زیر شامل می‌شود:
واژینوز باکتریال (تغییر نوع باکتری‌های واژن)
واژینوز باکتریال رایج‌ترین علت سوزش واژن، بوی بد و ترشحات غیرعادی است. این عارضه با یک تغییر در نوع باکتری‌های ناحیه‌ی واژن به وجود می‌آید. اکثر باکتری‌های واژن متعلق به خانواده‌ی لاکتوباسیل‌ها می‌باشند. این باکتری‌ها بدون این که آسیبی به واژن برسانند، محیط آن را اسیدی و نامناسب برای رشد سایر میکروب‌ها می‌کنند. در واژینوز باکتریال، انواع باکتری‌های دیگری که همواره در اقلیت بودند جای لاکتوباسیل را می‌گیرند.
به طور طبیعی باکتری‌های مفید و سالمی در واژن زندگی می‌کنند. رشد باکتری‌های نابجا می‌تواند منجر به عفونت واژن شود. علاوه بر خارش واژن، سایر علائمی که همراه با واژینوز باکتریایی ظاهر می‌شود، شامل التهاب، سوزش، ترشح و ایجاد بویی شبیه به ماهی است.
بیماری‌های منتقله از راه جنسی
کلامیدیا، تبخال‌های تناسلی، زگیل‌های تناسلی، تریکومونیاز، گنوره و سایر میکروب‌ها می‌توانند باعث خارش واژن، سوزش و سایر علائم شوند.
عفونت قارچی واژن (کاندیدیاز واژنی)
حدود ۳ زن از هر ۴ زن، در یک برهه از زندگی‌شان دچار پیشرفت عفونت قارچی می‌شوند. عفونت قارچی زمانی رخ می‌دهد که قارچ کاندیدیا، بیش از حد در واژن و فرج رشد کند. مواردی نظیر حاملگی، آمیزش، آنتی‌بیوتیک‌ها و ضعف سیستم ایمنی می‌توانند زنان را مستعد ابتلا به این عفونت واژن کنند. عفونت قارچی علاوه بر خارش و سوزش می‌تواند باعث تولید ترشحات غلیظ، سفید و پنیری شود.
یائسگی
کاهش تولید استروژن که در سال‌های پایانی باروری یک زن رخ می‌دهد، می‌تواند باعث خشک و نازک شدن دیواره‌های واژن شود. این وضعیت ممکن است منجر به خارش و سوزش شود. همچنین نازک شدن دیواره‌های واژن مشکلی است که در زنان شیرده هم ایجاد می‌شود.
محرک‌های شیمیایی
تعدادی از مواد شیمیایی نظیر کرم‌ها، دوش‌های واژینال، کاندوم‌ها، فوم‌های ضدبارداری، شوینده‌های لباس، صابون‌ها، دستمال توالت‌های معطر و نرم‌کننده‌های پارچه می‌توانند باعث سوزش واژن و فرج شوند.
لیکن اسکلروز (Lichen sclerosis)
این بیماری یک عارضه‌ی نادر است که باعث ایجاد پچ‌ها یا ضمائم سفید و نازک بر روی پوست و به ویژه اطراف واژن می‌شود. جای این پچ‌ها ممکن است به طور دائمی روی ناحیه‌ی واژن باقی بماند. زنان یائسه بیش‌تر مستعد ابتلا به این عارضه هستند.
در پایان لازم به یادآوری است که در صورت آزردگی بیش از حد و یا به طول انجامیدن مشکل، حتماً به پزشک متخصص جهت انجام بررسی‌های بیشتر مراجعه کنید.

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

  • اخبار داغ
  • جدیدترین
  • پربیننده ترین
  • گوناگون
  • مطالب مرتبط

برای ارسال نظر کلیک کنید

لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

در غیر این صورت، «نی نی بان» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.