یائسگی زودرس چه خطری دارد؟
زمانی که زنان یائسه می شوند چرخه طبیعی دستگاه تناسلی آن ها دچار خلل می شود و امکان باروری را برای زنان دشوار یا غیرممکن می نماید.
همان طور که می دانید یائسگی یکی از عوامل ایجاد کننده ناباروری است زنانی که به طور کلی وارد یائسگی می شوند معمولاً در سنین ۴۱ تا ۵۵ سال قرار دارند زمانی که زنان یائسه می شوند .چرخه طبیعی دستگاه تناسلی آنها دچار خلل می شود و امکان باروری را برای زنان دشوار یا غیرممکن می نماید.
یک عارضه در زنان وجود دارد و آن هم یائسگی زودرس می باشد. یائسگی زودرس درحقیقت از کار افتادن پیش از موعد تخمدان می باشد اختلال تخمدان ها و عدم هماهنگی لازم برای فعالیتهای تولید تخمک در سنین زیر ۴۰ سال یائسگی زودرس می باشد تقریباً از هر هزار زن یک زن در بین سنین زیر ۳۰ سال دچار یائسگی می شود.
همانطور که بیان شد یائسگی یکی از عوامل اصلی برای عدم باروری در زنان محسوب میشود. زمانی که زن یائسه میشود امکان بارداری تقریباً ناممکن خواهد بود. با دانستن و آگاهی از اینکه چه مواردی میتواند زمینهساز یائسگی زودرس باشد میتوان از این عارضه و بیماری جلوگیری نمود.
عوامل ایجاد کننده یائسگی زودرس
جراحی
ممکن است در صورت انجام برخی از جراحی ها زنان دچار یائسگی زودرس شوند جراحی هایی که منجر به برداشتن یکی از تخمدانها و یا جراحی برداشتن رحم هیسترکتومی می تواند زمینه ساز یائسگی زودرس شود زیرا این جراحی ها به طور کلی موجب کاهش استروژن و پروژسترون در بدن می شوند. همچنین برخی از جراحی ها مانند جراحی دهانه رحم یا جراحی لگن می تواند این عارضه را ایجاد نماید در بسیاری از موارد دیده می شود که طی عمل های برداشتن هر دو تخمدان یائسگی فوری در فرد ایجاد شود.
در هر صورت پزشک پیش از جراحی احتمال بروز یائسگی زودرس را به بیمار اطلاع خواهد داد. از این رو تصمیم صحیح و درست در رابطه با روش جراحی و لزوم جراحی توسط متخصص زنان و زایمان و جراح مربوطه گرفته خواهد شد.این اقدام در بهترین مرکز درمان ناباروری در تهران قابل انجام می باشد
شیمی درمانی
یکی از عوامل ایجاد کننده یائسگی زودرس و تخریب تخمدان ها در اثر استفاده از پرتودرمانی و شیمی درمانی می باشد .در صورت استفاده از روش های پرتو درمانی برای از بین بردن سرطان و بیماریهای مربوطه بافت های تخمدان آسیب دیده و در نتیجه یائسگی زودرس در فرد ایجاد می شود.
نقص های کروموزومی
ممکن است نوزادان دختر در زمان تولد دارای کروموزوم ناکامل باشند موزومی میتواند زمینهساز برای یائسگی زودرس باشند. این عارضه که به سندروم ترنر معروف می باشد. در صورت ابتلای فرد به آنها تخمدانها به درستی عمل نمی کنند و در نتیجه فرد را دچار یائسگی می نماید. در حقیقت سندروم ترنر می تواند یکی از عوامل ناباروری و ابتلای فرد به یائسگی زودرس محسوب شود.
ابتلای فرد به بیماری های خود ایمنی
شواهد و مطالعات بسیاری نشان میدهد که ابتلای فرد به بیماری های خود ایمنی میتواند زمینهساز یائسگی زودرس باشد.
بیماری خود ایمنی زمانی رخ میدهد که سیستم ایمنی بدن شروع به حمله کردن به بافت ها و اندام های مختلف بدن بشود.
در صورت حمله سیستم ایمنی بدن اندامها آسیب دیده و تخریب می شوند.برخی از بیماریها مانند روماتیسم مفصلی بیماریهای خود ایمنی هستند که می تواند به تخمدان ها و بافت تخمدان حمله کرده و با تخریب آن موجب یائسگی زودرس شود.
مصرف دخانیات
یکی دیگر از عوامل ایجاد کننده در یائسگی زودرس مصرف سیگار قلیان و سایر دخانیات می باشد.مصرف دخانیات ریسک یائسگی زودرس را حدود یک یا دو سال سریع تر می نماید.
تیروئید
زمانی که فرد دچار بیماری تیروئید می شود هورمون های تیروئید دچار کاهش و یا افزایش خواهند شد.
از این رو در اثر اختلالات هورمونی که پدید می آید ممکن است فرد دچار یائسگی زودرس شود. عوارض اطلاعات بیماری تیروئید می تواند شامل مواردی مانند :
اختلال در قاعدگی و یا قطع قاعدگی
تغییرات خلق و خو
گرگرفتگی
بی خوابی و بی قراری
باشد در صورت تشخیص بیماری تیروئید علائم نام برده کاهش یافته و البته از ابتلای فرد به بیماری یائسگی جلوگیری میشود
سوابق خانوادگی
در صورتی که مادر و یا اعضای خانواده تان به یائسگی زودرس مبتلا شده باشند، احتمال ابتلا به شما به یائسگی زودرس ۶ برابر زنان دیگر خواهد بود. از این رو پیش از هرگونه اقدام و یا مشاهده علائم نیاز است که به صورت مرتب توسط متخصص زنان و زایمان مورد معاینه و بررسی قرار بگیرید.
استرس و تنش های روحی
نقش استرس و تنش های روحی در اطلاعیه افراد به انواع بیماریها بر هیچ کس پوشیده نیست از این رو توصیه می شود که با افزایش میزان آرامش در خود مانع از ابتلا به انواع بیماری ها بشوید این که استرس عاملی برای ایجاد یائسگی در فرد می شود هنوز مشخص نیست اما به طور قطع می توان گفت که استرس می تواند موجب اختلال در عملکرد تخمدان ها به شود از این رو توصیه می شود که در صورت وجود استرس و اضطراب حتما این موارد را مد نظر قرار گرفته و با پزشک متخصص مشورت نمایید.
علائم یائسگی زودرس
به طور کلی یائسگی زودرس با علائم زیر همراه می باشد:
اختلال در قاعدگی و یا عدم پریود شدن
احساس گر گرفتگی
خشک شدن شدید واژن
تغییرات خلق و خو و حالت روحی
کاهش و یا از بین رفتن تمایل جنسی
اختلال در خواب و بی خوابی
احساس خشک شدن پوست
خشکی چشم ها و دهان
عدم کنترل ادرار و مثانه
دقت و توجه به علائم و عوارض یائسگی زودرس می تواند شما را از ابتلا به این بیماری آگاه سازد از این رو توصیه می شود که موارد زمینه ساز برای ابتلا به این بیماری را به خوبی شناسایی و درمان نمایید. تا از ابتلا به این بیماری که از عوامل مهم ناباروری در زنان می باشد جلوگیری نمایید.
برای ارسال نظر کلیک کنید
▼