بهترین داروهای تنظیم پریود برای خانم ها چیست؟

دورههای قاعدگی به طور معمول ۴ تا ۷ روز طول میکشند و تقریباً هر ۲۸ روز یکبار اتفاق میافتند. با این حال، بسیاری از خانمها دچار قاعدگیهای نامنظم میشوند و این میتواند برایشان آزار دهنده یا نگران کننده باشد. روی این مقاله کلیک کنید تا با دلیل پشت این بی نظمیها آشنا شوید و بهترین قرص تنظیم قاعدگی برای خانم ها را بشناسید.
پریود نامنظم، مشکلی رایج در بین زنان است که میتواند تأثیرات منفی بر کیفیت زندگی و سلامت باروری داشته باشد. خوشبختانه، داروهای مختلفی برای تنظیم پریود وجود دارند که میتوانند به بهبود این وضعیت کمک کنند. داروهای تنظیم پریود، میتوانند به بهبود بینظمی پریود و رفع مشکلات مرتبط با آن کمک کنند. با این حال، انتخاب نوع دارو و نحوه مصرف آن باید توسط پزشک متخصص زنان انجام شود. در این مقاله، به بررسی انواع داروهای تنظیم پریود، نحوه عملکرد، مزایا و معایب آنها میپردازیم.
قاعدگی نامنظم چیست؟
دوره پریود یا دوره خونریزی در اکثر زنان حدود 4 تا 7 روز طول میکشد و این دوره در حالت طبیعی هر 28 روز اتفاق می افتد. بنابراین میتوان گفت که سیکل قاعدگی منظم و نرمال بین 21 تا 35 روز است. هنگامی که عوامل مختلفی از جمله استرس، تغییر در سطح هورمونها، بیماریهای دیگر، مصرف برخی داروها و عوامل دیگر این چره را بر هم زده و یک زن قاعدگی را در کمتر از 21 روز و یا بیشتر از 35 روز تجربه کند، دچار پریود یا قاعدگی نامنظم شده است. در ادامه علائمی که به شما هشدار میدهند که دارای قاعدگی غیر عادی هستید، بیان شده است:
بیشتر بخوانید: قرص تنظیم قاعدگی، معرفی کنید
نمونههایی از قاعدگی نامنظم عبارتند از:
- پریودهای شما کمتر از ۲۱ روز یا بیشتر از ۳۵ روز از هم فاصله دارند.
- سه یا چند بار پشت سر هم پریود نمیشوید.
- خونریزی شما بسیار شدیدتر یا سبکتر از حد معمول است.
- پریودهای شما بیش از ۷ روز طول میکشند.
- مدت زمان بین چرخههای شما بیش از ۹ روز با هم تفاوت دارند. برای مثال، یک سیکل ۲۸ روزه، سیکل بعدی ۳۷ روز و سیکل بعدی ۲۹ روز است.
- پریودهای شما با درد شدید، گرفتگی عضلات، حالت تهوع یا استفراغ همراه است.
- بین قاعدگیها، بعد از یائسگی یا بعد از رابطه جنسی، خونریزی و لکه بینی دارید.
- در عرض یک ساعت، یک یا چند تامپون یا نوار بهداشتی را غرق خون میکنید.
بیشتر بخوانید: قرص ضد بارداری ال دی چگونه مصرف شود؟
انواع اختلالات قاعدگی
انواع اختلالات قاعدگی که میتوانند باعث قاعدگیهای نامنظم و نیاز شما به بهترین قرص تنظیم قاعدگی شوند، عبارتند از:
- اندومتریوز: اندومتریوز زمانی رخ میدهد که بافت اندومتر در خارج از رحم رشد کند. این مشکل باعث خونریزی غیرطبیعی، گرفتگی عضلات یا درد شدید، قبل و در طول قاعدگی میشود.
- بیماری التهابی لگن: بیماری التهابی لگن (PID) که یک عفونت باکتریایی است موجب ترشحات شدید واژن با بوی نامطبوع، پریودهای نامنظم و درد لگن میشود.
بیشتر بخوانید: نامنظم بودن پریود، چگونه بفهمم باردارم؟
- سندرم تخمدان پلی کیستیک: در سندرم تخمدان پلی کیستیک، تخمدانهای شما مقادیر زیادی آندروژن که نوعی هورمون است تولید میکنند. این هورمون مانع تخمک گذاری و یا تاخیر در آن شده و به این ترتیب، موجب بینظمی در قاعدگی میشود.
- نارسایی اولیه تخمدان: این وضعیت در زنان زیر ۴۰ سال رخ میدهد و در آن عملکرد تخمدان دچار مشکل میشود. این وضعیت میتواند در طول درمان سرطان با شیمی درمانی و پرتودرمانی یا در صورت داشتن بیماری خودایمنی خاص نیز رخ دهد.
بیشتر بخوانید: قرص تنظیم قاعدگی، چه عوارضی برای بارداری دارد؟
- اختلالات تیروئید یا غده هیپوفیز: کمکاری و پرکاری و سایر اختلالات تیروئید یا غده هیپوفیز بر هورمونهای شما تأثیر میگذارند و قاعدگیهای شما را نامنظم میکنند.
- اختلالات خونریزی: اختلالات خونریزی میتواند باعث خونریزی شدید قاعدگی شود و نگران کننده باشد.
- سرطان رحم یا سرطان تخمدان: برخی از سرطانها میتوانند بر قاعدگی فرد تأثیر بگذارند و نظم آن را برهم بزنند.
بهترین قرص تنظیم قاعدگی برای خانم ها
قرصهای تنظیم عادت ماهانه اغلب اولین درمان پریودهای نامنظم محسوب میشوند. انواع قرص برای تنظیم عادت ماهیانه عبارتند از:
قرصهای پیشگیری از بارداری هورمونی
خونریزی نامنظم یا شدید ناشی از سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS)، فیبروم رحم، اندومتریوز یا سایر بیماریها ممکن است با قرصهای هورمونی ضد بارداری کنترل شود.
این قرصها میتوانند در نقش قرص تنظیم قاعدگی نیز عمل کنند. بعضی از قرصهای ضد بارداری هورمونی، ترکیبی از استروژن و پروژسترون را شامل میشوند. در حالی که بعضیهای دیگر فقط حاوی پروژسترون هستند. این قرصها بسته به تجویز پزشک شما میتوانند به عنوان بهترین قرص تنظیم قاعدگی استفاده شوند. مزایا و عوارض این دارو عبارت است از:
- تنظیم قاعدگی و میزان خونریزی
- حالت تهوع، افزایش وزن، کاهش میل جنسی
بیشتر بخوانید: تفاوت قرص های ال دی و اچ دی، چیست؟
ترانگزامیک اسید
بهترین قرص تنظیم قاعدگی باید در کنترل میزان خونریزی شما نیز موثر باشد. قرص ترانگزامیک اسید (Tranexamic Acid) یک داروی ضد فیبرینولیتیک است که به کاهش خونریزی شدید قاعدگی کمک میکند. این دارو با جلوگیری از تجزیه لختههای خون، میزان خونریزی را کاهش میدهد. ترانگزامیک اسید برای درمان خونریزی شدید قاعدگی تجویز میشود و مصرف آن در ابتدای قاعدگی به شما کمک میکند تا خونریزی خود را کنترل کنید. مزایا و عوارض این دارو عبارت است از:
- درمان خونریزی شدید قاعدگی
- ایجاد اختلالات گوارشی و سرگیجه
مسکنهای درد
همیشه میتوانید با مصرف مسکنهای بدون نسخه، مانند ایبوپروفن یا استامینوفن، درد یا گرفتگیهای خفیف تا متوسط دوران قاعدگی خود را تسکین دهید. مزایا و عوارض این دارو عبارت است از:
- رفع دردهای دوره پریود
- ایجاد مشکلات گوارشی و بیماریهای کبدی
هورمون درمانی
اگر پریود نامنظم شما به دلیل یائسگی باشد، بد نیست هورمون درمانی را امتحان کنید. این درمان میتواند به سایر علائم یائسگی مانند خشکی واژن و گرگرفتگی نیز کمک کند. البته باید خطرات و عوارض آن را در نظر بگیرید. مزایا و عوارض این دارو عبارت است از:
- برطرف شدن بینظمی در پریود
- نفخ، درد پستان، نوسانات خلقی، حالت تهوع، احتباس آب در شکم، سر درد
بیشتر بخوانید: تاثیر مدروکسی پروژسترون بر قاعدگی، نکات مهم
آنتی بیوتیکها
آنتی بیوتیکها زمانی به عنوان بهترین قرص تنظیم قاعدگی در نظر گرفته میشوند که علت خونریزی نامنظم شما ناشی از عفونت باشد. مزایا و عوارض این دارو عبارت است از:
- درمان عفونت و کاهش رشد باکتریها
- درد معده، اسهال، حالت تهوع
آگونیستهای هورمون آزاد کننده گنادوتروپین
این داروها با توقف موقت دورههای قاعدگی شما اندازه فیبرومهای رحمی را کوچک میکنند و جلوی خونریزی شدید را میگیرند. پس اینها نیز بسته به تشخیص پزشک شما میتوانند به عنوان بهترین قرص تنظیم قاعدگی برای خانمها استفاده شوند. مزایا و عوارض این دارو عبارت است از:
- درمان کمبود هورمونهای جنسی، درمان آتروفی واژن، درمان اختلالات دوره قاعدگی
- سردرد، حالت تهوع، عفونت دستگاه تنفسی، حساسیتهای شکمی
داروهای تنظیم پریود چه عوارضی دارند؟
داروهای تنظیم پریود، مانند هر داروی دیگری، میتوانند عوارض جانبی مختلفی داشته باشند. نوع و شدت این عوارض به نوع دارو، دوز مصرفی، مدت زمان مصرف و شرایط فردی هر شخص بستگی دارد. در اینجا به برخی از عوارض جانبی شایع داروهای تنظیم پریود اشاره میکنیم:
- تهوع و استفراغ
- سردرد و میگرن
- تغییرات خلقی (افسردگی، اضطراب)
- حساسیت یا تورم سینه
- لکه بینی بین دورههای پریود
- افزایش وزن
- کاهش میل جنسی
- لخته شدن خون (ترومبوز)
- افزایش فشار خون
- سکته مغزی
- حمله قلبی
- تغییرات در الگوی خونریزی قاعدگی (خونریزی نامنظم، لکه بینی)
- تغییرات خلقی
- آکنه
- گرگرفتگی
- تغییرات خلقی
- درد شکم
- بزرگ شدن تخمدانها
- سندرم تحریک بیش از حد تخمدان (OHSS)
- بارداری چندقلویی
برای مصرف داروهای تنظیم پریود به نسخه نیاز داریم؟
بله، برای مصرف بیشتر داروهای تنظیم پریود، به نسخه پزشک نیاز دارید. این داروها، به ویژه قرصهای ضد بارداری خوراکی و داروهای هورمونی، حاوی مواد فعالی هستند که میتوانند بر بدن شما تأثیر بگذارند و در صورت مصرف نادرست، عوارض جانبی جدی ایجاد کنند. پزشک با انجام معاینات و آزمایشهای لازم، علت نامنظمی پریود را مشخص میکند. این امر برای انتخاب دارو مناسب و جلوگیری از عوارض جانبی احتمالی ضروری است.
پزشک با توجه به شرایط شما، بهترین دارو را با دوز مناسب تجویز میکند. او با بررسی سابقه پزشکی شما، احتمال بروز عوارض جانبی را ارزیابی میکند و در صورت لزوم، داروهای جایگزین را پیشنهاد میدهد. پزشک با پیگیری درمان، از اثربخشی دارو و عدم بروز عوارض جانبی اطمینان حاصل میکند.
کلام آخر
تغییرات جزئی در طول سیکل قاعدگی اغلب طبیعی قلمداد میشوند، اما پریودهای خیلی نامنظم میتوانند نشانهای از وجود اختلالات قاعدگی باشند که نیاز به درمان دارند. بهترین قرص تنظیم قاعدگی برای خانم ها باید بتواند این بینظمیها را برطرف کند و دامنه وسیعی، از جمله قرصهای ضد بارداری هورمونی را شامل میشود.
برای اطلاعات بیشتر و آشنایی با متخصص زنان، به کلینیک نی نی بان سر بزنید.