۲۳۷۰۶۹
۲۶۹۷
۲۶۹۷

اندومتریوز در یائسگی

اندومتریوز در یائسگی با استفاده از روش‌هایی مانند سونوگرافی، معاینه لگن، توموگرافی کامپیوتری، ام آر آی و لاپاروسکوپی تشخیص داده می‌شود. 

اندومتریوز در یائسگی

اندومتریوز در یائسگی با استفاده از روش‌هایی مانند سونوگرافی، معاینه لگن، توموگرافی کامپیوتری، ام آر آی و لاپاروسکوپی تشخیص داده می‌شود.

در این مقاله می‌خوانید:

  • اندومتریوز چیست؟ اندومتریوز در یائسگی
  • اگر هرگز اندومتریوز نداشته‌اید، ابتلا به اندومتریوز بعد از یائسگی، امکان دارد؟
  • آیا اندومتریوز بعد از یائسگی از بین می رود؟
  • اندومتریوز در یائسگی چگونه تشخیص داده می شود؟
  • اندومتریوز در دوران یائسگی و بعد از آن چگونه درمان می شود؟
  • عوارض احتمالی اندومتریوز پس از یائسگی چیست؟
  • خلاصه

اندومتریوز چیست؟ اندومتریوز در یائسگی

آندومتریوز، یک وضعیت سلامتی است که در آن بافتی شبیه به پوشش داخلی رحم در اندام‌های خارج از رحم ایجاد می‌شود . این بافت دقیقا مانند پوشش داخلی رحم به هورمون‌ها پاسخ می‌دهد. هر ماه جمع و تجزیه می‌شود و تنها تفاوت این است که نمی‌تواند از طریق واژن از بدن خارج شود. در نتیجه، باعث علائمی مانند درد زیاد، خونریزی شدید و مشکلات باروری و سایر علائم می‌شود.
گاهی با توقف قاعدگی، اندومتریوز هم متوقف می‌شود، اما همیشه اینطور نیست. در ۲ تا ۵درصد موارد، اندومتریوز پس از یائسگی ادامه می‌یابد. این اتفاق نادر است، اما رخ می‌دهد.
اگر بعد از یائسگی همچنان به اندومتریوز مبتلا هستید، مهم است که گزینه‌های درمانی را در نظر بگیرید. عدم درمان اندومتریوز در یائسگی، برای سلامتی، خطراتی را به همراه دارد . در این مقاله، علل اندومتریوز پس از یائسگی، تشخیص، عوارض و گزینه‌های درمانی آن را بررسی می‌کنیم.

بیشتر بخوانید: فواید یائسگی، پیش به سوی زندگی بهتر

اندومتریوز در یائسگی

اگر هرگز اندومتریوز نداشته‌اید، ابتلا به اندومتریوز بعد از یائسگی، امکان دارد؟

اگر اندومتریوز زودتر تشخیص داده شده باشد، احتمال آن بعد از یائسگی کمتر است. با این حال، اندومتریوز می‌تواند پس از توقف دوره‌های قاعدگی شروع شود. در واقع، گاهی اوقات ممکن است تا ۱۰ سال بعد از قاعدگی شروع شود . محققان بر این باورند که اندومتریوز می‌تواند به علت ژنتیک یا چیزی باشد که بر ژنتیک اثر می‌گذارد.
اغلب، زنان با مراجعه به پزشک متوجه می‌شوند که به اندومتریوز مبتلا شده‌اند. آن‌ها این علائم را تجربه می‌کنند:

اندومتریوز در یائسگی

آیا اندومتریوز بعد از یائسگی از بین می رود؟

در دوران یائسگی، بدن خانم‌ها هورمون استروژن بسیار کمتری تولید می‌کند که بیشتر اوقات به این معناست که علائم اندومتریوز کاهش می‌یابد. حتی ممکن است به طور کامل حل شود. چرا؟ چون این نوع بافت معمولا برای رشد به استروژن نیاز دارد . اما در تعداد کمی از زنان، اندومتریوز پس از یائسگی ادامه می‌یابد. اگر قبل از قطع قاعدگی اندومتریوز شدید داشتید، احتمال بروز علائم بعد از قطع قاعدگی، بیشتر می‌شود.
اگر از درمان جایگزینی هورمونی برای کاهش علائم یائسگی یا کاهش خطر از دست دادن استخوان و بیماری قلبی استفاده می‌کنید، امکان دارد هورمون‌های موجود در درمان جایگزینی هورمونی، اندومتریوز شما را دوباره فعال کنند.
بنابراین مهم است که هنگام بررسی گزینه‌های درمان خود، در مورد خطرات و مزایای احتمالی هر یک از آن‌ها با پزشک متخصص زنان و زایمان مشورت کنید.

بیشتر بخوانید: زندگی بعد از یائسگی، چه شکلی است؟

اندومتریوز در یائسگی

اندومتریوز در یائسگی چگونه تشخیص داده می شود؟

برای بررسی اینکه آیا به اندومتریوز مبتلا هستید، یا نه، پزشک متخصص زنان و زایمان می‌تواند این آزمایش‌ها را تجویز کند:

1- معاینه لگن

معاینه لگن به پزشک اجازه می‌دهد تا هر نوع رشد یا بافت اسکار را که ممکن است به دلیل آندومتریوز ایجاد شده باشد، تشخیص دهد.

در روش لاپاراسکوپی، جراح یک برش کوچک در نزدیکی ناف شما ایجاد و دوربین کوچکی را وارد می‌کند که نشان می‌دهد بافت آندومتر در کجای شکم شما قرار دارد.

2- سونوگرافی

سونوگرافی شکم، از امواج صوتی برای ایجاد تصاویری از کیست‌هایی که ممکن است در لگن شما ایجاد شده باشد استفاده می‌کند.

3- توموگرافی کامپیوتری

در توموگرافی، از اشعه ایکس چرخشی برای تشخیص تغییرات در شکل اندام‌های شکم استفاده می‌شود.

4- تصویربرداری رزونانس مغناطیسی (ام آر آی)

در این روش، از یک میدان مغناطیسی برای ایجاد تصاویر دقیق از مکان‌هایی که ممکن است بافت آندومتر در شکم شما ایجاد شده باشد، استفاده می‌کند.

5- لاپاراسکوپی

در روش لاپاراسکوپی، جراح یک برش کوچک در نزدیکی ناف شما ایجاد و دوربین کوچکی را وارد می‌کند که نشان می‌دهد بافت آندومتر در کجای شکم شما قرار دارد.

بیشتر بخوانید: عمل لاپاراسکوپی کیست تخمدان چیست؟

اندومتریوز در یائسگی

اندومتریوز در دوران یائسگی و بعد از آن چگونه درمان می شود؟

بر اساس نتیجه‌گیری‌های بسیاری از پزشکان، بهترین گزینه برای درمان آندومتریوز در دوران یائسگی، برداشتن نواحی بافت آندومتر با جراحی است. به این ترتیب خطر کمتری وجود دارد که این بافت‌ها بعدها سرطانی شوند و احتمال کمتری وجود دارد که سایر مشکلات سلامتی به وجود بیاید. بهتر است این نکته را بدانید که جراحی لزوما این بیماری را درمان نمی‌کند و این احتمال وجود دارد که اندومتریوز بعدها دوباره عود کند.
اگر جراحی، گزینه خوبی برای شما نیست، پزشک ممکن است موارد زیر را تجویز کند:

  • پروژسترون
    بهتر است این نکته را بدانید که جراحی لزوما این بیماری را درمان نمی‌کند و این احتمال وجود دارد که اندومتریوز بعدها دوباره عود کند.
  • مهارکننده های آروماتاز که تولید استروژن را مسدود می‌کند
  • کاهش التهاب

این درمان‌ها می‌توانند به کاهش درد و کند کردن رشد بافت‌ها کمک کنند.

عوارض احتمالی اندومتریوز پس از یائسگی چیست؟

بسیار مهم است که آندومتریوز را پس از یائسگی درمان کنید. شواهدی وجود دارد که نشان می‌دهد این بیماری می‌تواند به سایر نواحی شکم گسترش یابد . در برخی موارد، بافت اندومتر می‌تواند روده یا دستگاه ادراری را مسدود کند. اندومتریوز درمان‌نشده پس از یائسگی می‌تواند خطر ابتلا به سرطان را افزایش دهد.
حدود ۱ تا ۳درصد از مبتلایان به این بیماری در مناطقی که اندومتریوز دارند به سرطان مبتلا می‌شوند. در صورت استفاده از درمان جایگزینی هورمونی در یائسگی، ممکن است خطر ابتلا به سرطان کمی بیشتر شود.

پیشنهاد ویژه نی نی بان: آشنایی با پزشکان متخصص زنان و زایمان

اندومتریوز در یائسگی

خلاصه

این‌طور نیست که اندومتریوز پس از توقف پریود، به پایان برسد. حتی این بیماری می‌تواند سال‌ها پس از توقف قاعدگی ایجاد شود. بسیاری از علائم اندومتریوز قبل و بعد از یائسگی یکسان هستند که درد، التهاب، یبوست و مشکلات ادراری را شامل می‌شود.
برای تایید اینکه علائم مربوط به آندومتریوز است یا نه، ممکن است به معاینه لگن، آزمایش‌های تصویربرداری یا لاپاراسکوپی نیاز داشته باشید. درمان می‌تواند شامل برداشتن نواحی آسیب‌دیده و مصرف داروهایی برای کمک به کاهش درد یا هر دو باشد. تشخیص و درمان دقیق، علائم و خطر گسترش یا سرطانی شدن بیماری را کاهش می‌دهد. اگر علائمی دارید که شبیه علائم آندومتریوز است، هر چه سریع‌تر با پزشک متخصص زنان و زایمان مشورت کنید.

برای یافتن متخصصان مورد نظر خود به کلینیک نی نی بان سر بزنید.

منبع: healthline

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

  • اخبار داغ
  • جدیدترین
  • پربیننده ترین
  • گوناگون
  • مطالب مرتبط

برای ارسال نظر کلیک کنید

لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

در غیر این صورت، «نی نی بان» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.