۱۷۳۴۰۷
۱۴۰۰
۱۴۰۰

چرا باردار نمی شوم؟

حدود سی تا چهل درصد از علل مربوط به ناباروری به عوامل مردانه بر می‌گردد و به همین دلیل متخصصین از آن به عنوان علت اصلی ناباروری یاد می‌کنند.

به طور کلی باردار نشدن یک مقوله پیچیده است و عوامل زیادی می‌توانند منجر به آن شوند. در ادامه به چند مورد از مهمترین این عوامل همراه با توضیحاتی کلی درباره درمان هر کدام پرداخته می‌شود:
اندومتریوز
اندومتریوز یک بیماری مزمن در سیستم تولید مثل زنانه است که در آن سلول‌هایی از اندومتر (بافت داخلی رحم) در محلی بیرون از رحم رشد می‌کند و می‌تواند موجب جلوگیری از لقاح و یا منجر به حاملگی خارج از رحم بشود.
درمان
رایج‌ترین راه تشخیص دقیق و درمان اندومتریوز انجام لاپاروسکوپی است. لاپاروسکوپی یک روش جراحی است که با استفاده از یک دوربین فیبر نوری وجود کیست در حفره شکم را بررسی می‌کند. اغلب اوقات در طی لاپاروسکوپی این کیست‌ها از بین برده می‌شوند. بعضی از بیماران در فاصله شش تا هشت ماه بعد از لاپاروسکوپی باردار می‌شوند. اما اگر هم این اتفاق نیفتاد جای نگرانی نیست، چون روش‌های درمانی دیگری هم می‌توانند به آنها کمک کنند.

عامل مردانه
حدود سی تا چهل درصد از علل مربوط به ناباروری به عوامل مردانه بر می‌گردد و به همین دلیل متخصصین از آن به عنوان علت اصلی ناباروری یاد می‌کنند. منظور از عامل مردانه طیفی از مسائل است که از تعداد پایین اسپرم و یا کم تحرکی آن تا ناهنجاری‌های ساختاری که مانع جریان اسپرم می‌شود را در بر می‌گیرد.
درمان
خوشبختانه عوامل مردانه ناباروری تا حد زیادی قابل درمان هستند. نکته‌ای که قابل ذکر است آن است که مردانی که مبتلا به ناباروری هستند و یا تحت درمان ناباروری قرار می‌گیرند به اندازه زنان مبتلا به این مسئله، پیامدهای عاطفی را تجربه می‌کنند. بنابراین لازم است که همزمان با مراجعه به متخصص اورولوژیست برای تشخیص روش درمانی مناسب، به بُعد روانی- هیجانی بیماران هم توجه لازم و کافی بشود.
اختلال در تخمک گذاری
این مورد که شایع‌ترین علت ناباروری در زنان است یا به صورت عدم تخمک گذاری و یا به صورت تخمک گذاری نامنظم ظاهر می‌شود. عدم تعادل هورمونی، ورزش سنگین، کاهش یا افزایش وزن مفرط و استرس شدید جزء عوامل مهمی هستند که می‌توانند چرخه تخمک گذاری یک زن را به سمت اختلال سوق بدهند.
درمان
این گروه از اختلالات با برخی داروهای خوراکی و روش‌های پیشرفته‌تری مانند IVF قابل درمان هستند.

سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS)
سندرم تخمدان پلی کیستیک نوعی اختلال در تخمک گذاری است که از خود تخمدان ناشی می‌شود. این سندرم که هنوز به درستی شناخته نشده، شرایط بسیار پیچیده‌ای است که در افراد مختلف به شکل‌های مختلفی آشکار می‌شود.
درمان
اولین گزینه برای درمان سندرم تخمدان پلی کیستیک، اصلاح تغذیه و ورزش منظم است. در بعضی از روش‌های دیگر سعی می‌شود با استفاده از داروها سوخت و ساز بدن و عملکرد هورمون‌ها به حالت طبیعی برگردانده شود.
افزایش یا کاهش وزن شدید
چاقی و لاغری شدید هم می‌تواند عملکرد هورمونی بدن را با اختلال مواجه کند. ورزش مفرط هم می‌تواند روی باروری اثر منفی بگذارد.
درمان
مشاوره تغذیه می‌تواند هم به بهبود تخمک گذاری در زنان کمک کند و هم برای مردان مفید است؛ به طور کلی روغن ماهی، ویتامین دی، پروبیوتیک ها و ... جزء این مواد مغذی هستند.
فشار روانی
استرس یک عامل مؤثر در همه بیماری‌ها است و ناباروری هم از این قاعده مستثنی نیست. وقتی که خانمی دچار استرس شدید می‌شود، عملکرد هیپوتالاموس او دچار نقص می‌شود. این نقص روی عملکرد هیپوفیز اثر می‌گذارد. عملکرد ناقص هیپوفیز روی عملکرد تیروئید، غدد آدرنال و تخمدان‌ها اثر منفی می‌گذارد و در نهایت به بی نظمی عادت ماهانه منجر می‌شود. البته معمولاً استرس همراه با عوامل دیگر به ناباروری کمک می‌کند اما اگر استرسی در حد فاجعه برای فرد اتفاق افتاده باشد، ممکن است که به تنهایی هم به ناباروری منجر شود.
درمان
آشنایی با شیوه‌های مدیریت استرس، عضو شدن در گروه‌های حمایتی، مراجعه به روانشناسانی که در مراکز ناباروری خدمت می‌کنند، یوگا، مدیتیشن و طب سوزنی می‌توانند به کاهش استرس این بیماران کمک کنند.
بیماری لوله‌های رحم
گاهی مواردی پیش می‌آید که در آن زن و مرد از لحاظ تخمک گذاری و اسپرم مشکلی ندارند ولی به دلیل اختلالی که در لوله‌های رحم وجود دارد، عمل لقاح صورت نمی‌گیرد. بنابراین همیشه بخشی از تشخیص علت ناباروری در زنان مربوط به نتیجه آزمایش سلامت لوله‌های رحم آنها است.
درمان
با اینکه امروزه این بیماری نسبت به قبل کمتر شده است اما در صورت تشخیص معمولاً به کمک IVF قابل درمان است.

سن
سن همچنان یکی از اصلی‌ترین عوامل ناباروری در زنان است. همانطور که می‌دانید زنان با همه تخمک‌هایشان متولد می‌شوند و از زمان بلوغ هر ماه تعدادی از آنها را از دست می‌دهند. این کاهش تعداد تخمک‌ها فقط به لحاظ کمی اهمیت ندارد بلکه با افزایش سن، کیفیت تخمک‌های زنان هم کاهش پیدا می‌کند.
درمان
کاهش تخمک، قابل برگشت نیست. اما می‌توان با رفع عوامل خطرسازِ تسریع کننده، وقوع آن را به تعویق انداخت. برای مثال ترک سیگار، کاهش وزن در صورتی که چاق هستید، درمان بیماری‌های تیروئید و مصرف مواد مغذی مانند ویتامین دی، روغن ماهی و... می‌توانند به بهبود کمی و کیفی تخمک کمک کند.
سیگار
مصرف سیگارِ تنباکو و ماری‌جوآنا می‌تواند تعداد و تحرک اسپرم را کاهش بدهد. همچنین مصرف طولانی‌مدت نیکوتین در زنان می‌تواند به بی‌نظمی تخمک گذاری منجر شود. البته باید توجه داشته باشید که سیگار به تنهایی نمی‌تواند منجر به ناباروری شود و معمولاً با عوامل دیگری همراه می‌شود.
درمان
بهترین درمان برای این مورد ترک سیگار است.
پروژسترون پایین
نقش کمبود پروژسترون در ناباروری زنان بالاتر از سی سال همچنان بحث بر انگیز است.
درمان
مصرف دارو به صورت قرص و آمپول می‌تواند به این بیماران کمک کند.

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

  • اخبار داغ
  • جدیدترین
  • پربیننده ترین
  • گوناگون
  • مطالب مرتبط

برای ارسال نظر کلیک کنید

لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

در غیر این صورت، «نی نی بان» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.