تاثیر چاقی در ناباروری، چه اندازه است؟
تغذیه نادرست و گرایش زیاد به خوردن فست فود و غذاهای آماده در جوان ها باعث شده بیشتر افراد مشکل اضافه وزن و چاقی شکمی داشته باشند.
یکی از مشکلاتی که امروزه باعث نازایی خانمها وجود دارد عامل چاقی و اضافه وزن است که از نظر علم پزشکی به اثبات رسیده است. موضوع ارتباط چاقی و ناباروری چه در خانم ها و چه آقایان حرف جدیدی نیست و بارها بر رابطه مستقیم این ۲ تاکید شده است.
تغذیه نادرست و گرایش زیاد به خوردن فست فود و غذاهای آماده در جوان ها باعث شده بیشتر افراد مشکل اضافه وزن و چاقی شکمی داشته باشند. در بین مراجعانی که مدتی است برای پدر و مادر شدن تلاش می کنند و نتیجه نمی گیرند، می توان به خوبی نقش بارز چاقی را دید.
مطالعه های متعدد نشان داده ، زنانی که اضافه وزن دارند یا چاق هستند در مقایسه با زنانی که وزن طبیعی دارند، مدت زمان بیشتر و دشوارتری را برای بارداری سپری می کنند. به علاوه پس از باردارشدن نیز احتمال ناموفق بودن بارداری در آنها بیشتر است. اضافه وزن در مردان و زنان منجر به افزایش میزان هورمون ها در بدن می شود و هورمون ها نیز فرآیند باروری را تحت تاثیر قرار می دهند.
چاقی و ناباروری در مردان
چاقی، باروری مردان را تحت تاثیر قرار میدهد. به تازگی مطالعات نشان دادهاند که افزایش تودهی بدنی یا BMI در مردان، با افزایش احتمال ناباروری ارتباط دارد و احتمال ناباروری در مردانی که اضافهوزن دارند و یا چاق هستند، در مقایسه با مردانی که وزن طبیعی دارند، بیشتر است.
این مطالعات بیان میکنند که افزایش وزن حدود 9 کیلوگرم (20 پوند) احتمال ناباروری را 10 % افزایش میدهد. اختلالات هورمونی در مردان بیضهها را تحت تاثیر قرار میدهد و تولید اسپرمها را محدود میکند. چربی اضافی موجب میشود که هورمون مردانهی تستوسترون به استروژن تبدیل شود و استروژن ساختن سلولهای جنسی را کاهش میدهد.
محققان بیان میکنند که شاخص تودهی بدنی یا BMI بالا در مردان با کاهش سطح هورمون تستوسترون ارتباط دارد. در مردانی که اضافه وزن دارند سطح تستوسترون ۲۴% و در مردانی که چاق هستند ۲۶% کمتر از افرادی است که وزن طبیعی دارند. به علاوه در مقایسه با افرادی که وزن طبیعی دارند، یافتههای غیر طبیعی بیشتری در آزمایش ترشحات جنسی مردانی که چاق هستند، یافت میشود.
چاقی و هورمونها
چربی زیادی، تولید هورمون آزاد کنندهی گنادوتروپین (GNRH) را تحت تاثیر قرار میدهد. وجود این هورمون برای تنظیم تخمکگذاری در زنان و نیز برای تولید اسپرم در مردان ضروری است. به علاوه هورمون آزاد کنندهی گنادوتروپین (GNRH) با واسطه دو هورمون دیگر، موجب تکامل تخمک و همچنین اسپرم میشود. چربی اضافی بر روی هورمونها تاثیر میکند و تعادل طبیعی هورمونهای جنسی در بدن را بر هم میزند.
چاقی و ناباروری در زنان
مطالعات متعدد نشان دادهاند که زنانی که اضافه وزن دارند و یا چاق هستند در مقایسه با زنانی که وزن طبیعی دارند مدت زمان بیشتر و دشوارتری را برای باردار شدن سپری میکنند. به علاوه پس از باردار شدن نیز احتمال ناموفق بودن بارداری در زنان چاق بیشتر است. اضافه وزن در مردان و زنان منجر به افزایش میزان هورمونها در بدن میشود و هورمونها نیز فرایند باروری در مردان و زنان را تحت تاثیر قرار میدهند. ترشح غیر طبیعی هورمونها میتواند منجر به افزایش وزن و تاثیرات منفی بر روی تولید سلولهای جنسی در مردان و زنان گردد. در زنان، وزن زیاد موجب افزایش تولید انسولین میشود که ممکن است منجر به نامنظم شدن تخمک گذاری شود. همچنین بین چاقی، افزایش تولید انسولین و ناباروری ارتباطی وجود دارد که به این همراهی سندرم تخمدان پلی کیستیک گفته میشود. این وضعیت با دورههای نامنظم قاعدگی، نبود تخمکگذاری، چاقی و افزایش سطوح هورمونهای مردانه در بدن ارتباط دارد.
چاقی و باروری آزمایشگاهی
وقتی که هر دو یا یکی از زوجها از ناباروری رنج میبرد ممکن است مشکل آنان مربوط به چاقی یا عدم تعادل هورمونها باشد و یا مشکلات دیگری وجود داشتهباشد. به هر حال این افراد به باروری مصنوعی یا آزمایشگاهی روی میآورند. محققان دریافتهاند که حتی در چنین شرایطی، زنان چاق نسبت به زنانی که اضافه وزن دارند و یا نسبت به زنان با وزن طبیعی برای باروری از شانس کمتری برخوردار هستند. مطالعات نشان میدهند که در افرادی که اضافه وزن دارند یا چاق هستند، کاشت سلول جنینی و بارداری پس از آن، احتمال موفقیت باروری مصنوعی کمتر از افرادی است که وزن طبیعی دارند. محققان توصیه میکنند که پزشکان پیش از شروع برنامههای باروری مصنوعی، بیماران خود را به رساندن وزن به حد مناسب راهنمایی کنند.
کاهش وزن
چاقی حتی اگر خفیف باشد احتمال ناموفق بودن حاملگی را افزایش میدهد. به همین دلیل افراد چاق قبل از اقدام به بارداری بهتر است برای کاهش وزن برنامهریزی کنند. برای کاهش وزن باید برنامهی مناسبی تحت نظر پزشک طراحی شود و در صورتی که چاقی شدید باشد ممکن است در مواردی از جراحی استفاده شود.کاستن از وزن اضافی موجب افزایش باروری میشود و احتمال موفق بودن بارداری را افزایش میدهد. مطالعات نشان میدهند که کاهش وزن گام بسیار مهمیدر ارتقاء سلامتی است.
برای ارسال نظر کلیک کنید
▼