علائم فتق بیضه در نوزادان
فتق در نوزادان امری رایج و بی خطر است.
فتق در نوزادان امری رایج و بی خطر است. گاهی مشکل با افزایش سن نوزاد رفع شده و گاهی هم با یک جراحی کوچک برطرف می شود. فتق برآمدگی ناشی از این است که یک عضو یا بافت خارج از مکان خود قرار بگیرد. فتق میتواند در کشاله رانها، شکم یا دیافراگم اتفاق بیافتد.در کودکان، شایعترین فتق، فتق مغبنی (هرنی اینگوینال) است که در ناحیه تناسلی رخ میدهد و فتق بند ناف، که در اطراف ناف دیده میشود. بیشتر این فتقها در نوزادان رخ میدهند، اما ممکن است یک کودک بزرگتر نیز به فتق دچار شود.
چه چیزی باعث فتق مغبنی میشود؟
در طول بارداری، بیضههای پسر در داخل شکمش رشد و توسعه مییابند، و پس از آن مدتی قبل از تولد بیضهها از طریق یک تونل در بافت بین کشاله ران و شکم (به نام کانال اینگوینال) به سمت پایین هل داده میشود و در کیسه بیضه فرود میآیند.در دختران، تخمدانها از طریق تونل به لگن فرود میآیند. در این هنگام راه عبور که در میان دیواره شکمی قرار دارد، باید بسته شود.در حدود 5 درصد از نوزادان (بیشتر پسران و به خصوص آنهایی که نارس هستند)، قسمت باز به اندازهای بزرگ باقی میماند که به یک حلقه از روده اجازه میدهد از آن بیرون بزند. فتق مغبنی خود به خود بهبود نمییابد.
چگونه میتوانم بگویم که پسرم فتق مغبنی دارد؟
شما یک توده، سفت و دوک مانند به اندازه انگشت شست را در ناحیه کشاله ران فرزندتان یا کیسه بیضه او مشاهده میکنید. این توده ممکن است زمانی که او فعال است یا گریه میکند متورم شود و زمانی که کودک آرام میشود ناپدید شود و به داخل شکم برود.
در این مورد باید چه کار کنم؟
اگر فکر میکنید فرزندتان فتق مغبنی دارد، با پزشکتان صحبت کنید. او احتمالا یک جراحی کوچک را برای ترمیم فتق توصیه میکند؛ چرا که اگرچه فتق به خودی خود مضر نیست، اما حلقهای از روده که توده فتق را به وجود آورده است میتواند در نقطهای گیر کرده باشد و جریان خون را به آن منطقه قطع کند و به طور دائم به بافت آن منطقه آسیب برساند.
اگر این اتفاق بیفتد، شما متوجه میشوید که توده به طور ناگهانی بزرگتر، سختتر یا تیرهتر میشود، و شما نمیتوانید آن را در دیواره شکم و به عقب هل دهید. کودکتان ممکن است درد داشته باشد یا استفراغ کند. در این صورت باید او را فوری به اورژانس ببرید؛ زیرا به جراحی فوری نیاز خواهد داشت.
چه چیز دیگری میتواند باعث تورم در بیضهها شود؟
فرزند شما ممکن است «ورم بیضه» داشته باشد، که به جمع شدن مایع در اطراف بیضهها از طریق یک ورودی کوچک در دیواره شکم گفته میشود. برخی از موارد ورم بیضه خود به خود رفع میشوند، اما برخی دیگر نیاز به عمل جراحی جزئی برای تخلیه مایع و اصلاح راه باز شده دارند.ورم بیضه دردناک نیست، اما بیضهای که بیش از حد بزرگ میشود میتواند ناراحت کننده باشد. اگر شما فکر میکنید فرزندتان به این مشکل مبتلا است، او را نزد پزشک ببرید.
همچنین اگر بیضه قرمز، حساس به لمس و متورم است فرزندتان را سریع نزد پزشک ببرید، این علایم ممکن است نشان دهنده شرایط نادر اما جدی دیگری، مانند چرخش بیضه (پیچش طناب اسپرماتیک) باشد.
چگونه میتوانم بفهمم دخترم دچار فتق مغبنی است یا خیر؟
فتق مغبنی به طور معمول برای دخترها رایج نیست، اما با این وجود گاهی اتفاق میافتد. در این مورد، یک حلقه از روده از طریق دیواره شکم به سمت ناحیه کشاله ران و گاهی اوقات به سمت لبهای فرج هل داده میشود.این پیش رفتگی بیشتر همچون تودهای دوکی شکل احساس میشود. فتق مغبنی در دختران نیز میتواند با یک جراحی کوچک اصلاح شود.
چگونه میتوانم بگویم فرزندم فتق ناف دارد؟
فتق ناف در ۱۰ تا ۲۰ درصد از کودکان رخ میدهد و در دختران شایعتر از پسران است. فتق ناف همچنین در نوزادانی که به صورت زودرس متولد شدهاند و کودکان آفریقایی شیوع بیشتری دارد. در بیشتر موارد، این بیماری بدون درد و بیضرر است.در حالی که نوزاد در رحم مادر است، یک منطقه باز در دیواره شکمی و در زیر ناف وجود دارد. هنگامی که کودک رشد میکند، این حفره باید با عضلات شکم در حال رشد و ادغام بسته شود. در برخی از کودکان، عضلات به طور کامل ادغام نمیشوند و یک سوراخ به اندازه نوک انگشت باقی میماند.
اگر فرزندتان فتق ناف داشته باشد، ممکن است متوجه شوید که ناحیهای در اطراف ناف او، زمانی که گریه میکند متورم میشود و بیرون میزند. این امر بیشتر به علت فشار هوا از داخل شکم است.
آیا فتق ناف نیاز به درمان دارد؟
فتق ناف هر چند که ممکن است ناراحت کننده به نظر برسد و در موارد نادر، میتواند به اندازه یک آلو متورم شود، اما به طور معمول تا زمانی که منطقه حساس یا شدید متورم نشده است و توده نرم و قابل فشار دادن است و کودکتان راحت است، مشکلی نیست (اگر حساسیت، تورم، سفتی و ناراحتی مشاهده کردید سریع کودک را نزد پزشک ببرید).
فتق ناف به طور معمول زمانی که کودک 2 یا 3 ساله است خود به خود از بین میرود، هر چند بهبودی برخی تا سن 5 سالگی هم طول میکشد. اگر کودکتان هنوز فتق دارد در مورد بهترین اقدام با پزشک او مشورت کنید.در موارد بسیار نادر، یک قطعه از روده میتواند در قسمت باز گیر کند، در این صورت جریان خون به این منطقه قطع میشود و به عمل جراحی فوری برای رفع مشکل نیاز است. اگر شما متوجه هر گونه تورم، حساسیت به لمس، یا تغییر رنگ در اطراف منطقه شدید، به خصوص اگر کودکتان استفراغ یا درد دارد، سریع او را به اورژانس برسانید.
برای ارسال نظر کلیک کنید
▼