بالا بودن تیروئید در نوزادان، مادرزادی است؟
غده تیروئید نقش بسیار مهمی در تکامل سیستم مغزی عصبی جنین و نوزاد ایفا میکند. تحقیقات نشان دادهاند که هورمونهای تیروئید با فعال کردن تعدادی از ژنهای بافت عصبی، موجب تکامل آن بافت میشوند.
کمکاری مادرزادی تیروئید از شایعترین بیماریهای غدد درونریز و از علل مهم و قابل پیشگیری عقبماندگی ذهنی محسوب میشود. اکثر نوزادان هیپوتیروئید در بدو تولد، ظاهری طبیعی دارند و علائم بالینی اختصاصی ندارند. بنابراین اگر تشخیص فقط برمبنای علائم بالینی صورت گیرد، ممکن است نوزاد دچار عوارض جبرانناپذیری چون ناشنوایی و عقبماندگی ذهنی شود.
غده تیروئید نقش بسیار مهمی در تکامل سیستم مغزی عصبی جنین و نوزاد ایفا میکند. تحقیقات نشان دادهاند که هورمونهای تیروئید با فعال کردن تعدادی از ژنهای بافت عصبی، موجب تکامل آن بافت میشوند.
کمکاری مادرزادی تیروئید از شایعترین بیماریهای غدد درونریز و از علل مهم و قابل پیشگیری عقبماندگی ذهنی محسوب میشود.
اکثر نوزادان هیپوتیروئید در بدو تولد ظاهری طبیعی دارند و علائم بالینی اختصاصی ندارند. بنابراین اگر تشخیص فقط برمبنای علائم بالینی صورت گیرد، نوزاد دچار عوارض جبرانناپذیری چون ناشنوایی و عقبماندگی ذهنی خواهد شد.
نوزادان نارس احتمال بالایی برای بروز مشکلات غده تیروئید دارند. نوزادان نارس بهعلت احتمال بیشتر تغذیه ناکافی، مشکلات همراه (دیسترس تنفسی و یا خونریری مغزی)، نارسایی کبدی و احتمال مواجه شدن با بتادین برای ضدعفونی کردن پوست، مستعد بروز بیماری کمکاری تیروئید گذرا هستند.
از طرفی اختلالات ضریب هوشی ناشی از این بیماری، فقط زمانی قابل پیشگیری است که بیماری در دوره نوزادی تشخیص داده شود. در نتیجه اقدامات غربالگری جهت تشخیص زودرس و بهموقع این بیماری ضروری است.
امروزه غربالگری از طریق تخمین هورمون تیروئید و خون بندناف و یا خون پاشنه پای نوزاد انجام میشود.
طرح غربالگری کشوری کمکاری تیروئید از سال ۱۳۸۵ در ایران انجام میشود. در صورت انجام برنامههای غربالگری، تشخیص و درمان بهموقع خواهد بود و عوارض آن (عقبماندگی ذهنی، ناشنوایی و ...) قابل پیشگیری است.
علل شایع
شایعترین علت کمکاری مادرزادی تیروئید، اختلال در تکامل کامل یا نسبی غده تیروئید یا جایگزینی نامناسب تیروئید در دوران جنینی است.
استفاده از بعضی داروها در دوران بارداری نظیر داروهای ضد تیروئید و داروهای حاوی مقادیر زیاد ید و اختلالات ارثی باعث اختلال در ساخت هورمون تیروئید و کمکاری آن میشود.
علائم و نشانهها
زردی طولانیمدت، ادم یا خیز در صورت و بدن، وزن زمان تولد بیش از ۴ کیلوگرم، کماشتهایی و شیر خوردن ناکافی، هیپوترمی یا کاهش درجه حرارت بدن، کمتحرکی و حرکات آهسته، اتساع شکمی، یبوست، فونتانل خلفی بزرگ، آپنه (قطع تنفس) و تنفس صدادار از علائم و نشانههای کمکاری مادرزادی تیروئید در اوایل نوزادی است.
سیانوز محیطی و سیانوز انتهایی بدن، ادم دستگاه تناسلی خارجی، دیترس یا زجر تنفسی، وزن نگرفتن و مکزدن ضعیف، یبوست، ضربان کند قلب، کاهش فعالیت، خوابآلودگی و اختلال تنفسی ناشی از بزرگ بودن زبان از تظاهرات بیماری طی نخستین ماه زندگی است.
فتق نافی، یبوست خشک، بزرگی زبان، گریههای خشن، کمخونی و رشد جسمی کم نیز از علائم کمکاری تیروئید طی ۳ ماه نخست زندگی است.
در موارد شدید کمکاری مادرزادی تیروئید در سنین بالاتر، دهان شیرخوار به دلیل بزرگی زبان باز میماند، چشمها بیش از حد طبیعی فاصله دارند، صورت پفآلود است، دندانها دیرتر از زمان معمول پدیدار میشود، گردن و انگشتان کوتاه و دستها پهن، پوست خشک و پوسته پوسته و با تعریق کم همراه است و همچنین پیشانی کوتاه و چینخورده، موها خشک و شکننده و پوست بدن زردرنگ است.
رشد و تکامل در شیرخواران مبتلا به کمکاری تیروئید کند، صدا خشن و قدرت یادگیری کلمات و سخن گفتن در آن کم است.
نکته
بهطور معمول علائم کمبود هورمون تیروئید در هفته اول تا دوم تولد بروز میکند اما در مواردی که کمبود هورمون خفیفتر است، ممکن است تا ماهها بعد از تولد نیز علائم ظاهر نشود.
به تعویق افتادن تشخیص و درمان کمکاری مادرزادی تیروئید، حتی بهمدت ۳ ماه بعد از تولد، منجر به از دست رفتن ضریب هوشی به میزان ۵۰ درصد میشود. این درحالیاست که تشخیص و درمان این بیماری بسیار آسان میباشد.
منبع:
الو مامان
برای ارسال نظر کلیک کنید
▼