رشد اجتماعی نوزاد، مرحله به مرحله
کودک شما دوست دارد وقتی با او صحبت میکنید به شما گوش بدهد، نگاه کند،و پاسخ دهد.
کودک شما دوست دارد وقتی با او صحبت میکنید به شما گوش بدهد، نگاه کند،و پاسخ دهد. او سر خود را به بالا و پایین تکان میدهد، دهانش را حرکت میدهد، زبانش را بیرون میآورد، و بدنش را تکان میدهد. اگر او را بردارید و با او صحبت کنید دست از گریه میکشد.
در این مرحله:
- با نوزاد پیوند برقرار کنید. نوزاد از ابتدا به ابراز محبت پاسخ میدهد. کاری کنید که کودکتان مکرر با شما تماس پوستی داشته باشد. ایجاد پیوند اجتماعی بستگی به تماس چشم با چشم و پوست با پوست دارد.
- با پاسخ دادن به تمامی واکنشهای او یک «گفتوگوی» دو طرفه را ترتیب دهید. این کار او را به «صحبت کردن» متقابل تشویق میکند.
رشد اجتماعی در ۱۲ هفتگی
کودک شما سرش را به طرف صدای شما میچرخاند و به شما لبخند میزند. او خشنودی خود را با لبخند زدن، لگد زدن با پا، و حرکت دادن دستانش نشان میدهد. آماده شدن برای حمام، شیر خوردن، و غیره را تشخیص میدهد.
در این مرحله:
- بسیاری از برداشتهای اولیه نوزاد شما از جهان از طریق تغذیه، با شیشه یا سینه مادر، بهدست میآیند. هنگام تغذیه با او تماس چشمی برقرار کنید تا ضمن احساس خوشایند شیر خوردن، ارتباط اجتماعی را نیز تجربه کند. برای این منظور کودک را نزدیک خود بگیرید، به چشمانش بنگرید و آرام با او حرف بزنید.
- اگر شما با توجه، محبت، در آغوش گرفتن، آرامش بخشیدن، و صداهای آرامبخش به کودکتان پاسخ دهید، او یاد میگیرد که مهربان بودن پاداش دارد. اگر به کودک لبخند بزنید او هم در پاسخ و به عنوان سلام لبخند میزند.
رشد اجتماعی در ۱۶ هفتگی
کودک شما به کسانی که با او صحبت یا بازی میکنند نگاه میکند و لبخند میزند. او شما و سایر اعضای خانوادهاش را میشناسد. او دوست ندارد مدت زیادی با یک اسباب بازی تنها گذاشته شود، و هنگامی که تنها میماند گریه میکند. اگر به طرف او بروید دست از گریه برمیدارد و بدنش را پیشاپیش پیچ و تاب میدهد.
در این مرحله:
- به صورت اغراق شدهای برگردید و با کودک خود روبهرو شوید، طوری که او به راحتی بفهمد که دارید به سوی او میروید و به او توجه میکنید. تا آنجا که میتوانید با او ارتباط چشمی برقرار کنید و در تمام حالات و اشارات صورت غلو کنید.
- هنگام پاسخ دادن به کودک از ژستها و حرکات بزرگ و غلو شده استفاده کنید تا به آسانی بفهمد که به او توجه میکنید.
- هر کاری را که کودکتان انجام میدهد تقلید کنید، ولی به صورت اغراقآمیز.
- تا میتوانید وقت بیشتری برای بازی با او اختصاص دهید. شعر خواندن و بازیهایی که با شعر همراهاند او را تشویق میکند در پاسخ صدا درآورد.
رشد اجتماعی در ۲۰ هفتگی
کودک شما با برگرداندن صورت و بدن از خود شرم و خجالت نشان میدهد،ولی به افراد آشنا لبخند میزند. او به چهار طریق ارتباط برقرار میکند:گریه کردن، صدا درآوردن، حالات صورت، و حرکات بدن. او فرق صدای دوستانه و صدای خشمگین را تشخیص میدهد،و نسبت به لبخند زدن و دعوا کردن واکنشهای متفاوتی نشان میدهد.
در این مرحله:
- همه صداهای کودک خود را با تغییر دادن زیر و بم و بلندی صدای خودتان،تقلید کنید.
- اگر کودک فقط گوش میکند، توجه او را با صداهای ظریف جلب کنید،با زنگهای کوچک صدا درآورید، دستمال کاغذی مچاله کنید، و یک فرفره نزدیک تخت او قرار دهید.
- همه میهمانان خود را به کودک معرفی کنید تا به افراد غریبه عادت کند.
رشد اجتماعی در ۲۴ هفتگی
کودک شما به طور آشکار و به سرعت در حال پیشرفت است. او با حرکاتی همچون نوازش کردن، ضربه زدن، چنگ زدن، و سیلی زدن واکنش نشان میدهد. او ممکن است به عنوان سلام گفتن یا نشان دادن علاقه دست خود را به صورت شما بکشد. در این سن ممکن است از غریبهها بترسد و احساس تعلق خود به شما را با چنگ زدن به شما و نگهداشتن شما، نشان دهد.
در این مرحله:
- اگر کودک شما حرکات بدن زیادی از خود نشان میدهد،حرکات و اشارات جدیدتری به او یاد دهید. واکنشهای متنوعی نسبت به اداها و اطوار او نشان دهید تا انواع مختلف پاسخها و واکنشها را بیاموزد. وقتی میروید تا او را بغل کنید،دستهای خود را باز کنید؛ او از شما تقلید خواهد کرد.
- حرکات پراحساس و اغراقآمیز نشان دهید و زیر و بم صدای خود را با حرکت خود تطبیق دهید. صبر کنید تا کار شما را تکرار کند.
- به معرفی کردن غریبهها ادامه دهید و به کودک خود برای عادت کردن به آنها وقت کافی بدهید.
رشد اجتماعی در ۲۸ تا ۳۶ ماهگی
کودک شما به یک کودک دیگر نگاه میکند، دستش را به طرف او دراز میکند،و او را لمس میکند. او دوست دارد در بازیهایی مثل «دس دسی» و … شرکت کند. کودک شما برای اینکه به او توجه کنید سرفه میکند،صداهای حلقی در میآورد،جیغ میکشد، گریه میکند، و حباب تولید میکند که همگی با حالات صورت و سایر اشارات محاورهای همراه است.
در این مرحله:
- مقدار زیادی محبت جسمانی از خود نشان دهید. تجربیات لمسی را تشویق کنید و بازیهای تماسی زیادی انجام دهید. سعی کنید از هر فرصتی برای اینکه کودک خود را لمس کنید و او نیز شما را لمس کند استفاده کنید.
- اگر کودک شما زیاد از خودش صدا درمیآورد، صداهای او را تقلید کنید. سپس صدای جدیدی درآورید و صبر کنید تا پاسخ دهد. به این ترتیب به زودی یاد میگیرد که صدا به معنی ارتباط برقرار کردن است.
- استقلال او را از طریق تغذیه مستقل تقویت کنید، از آزمایشگری او استقبال کنید. کلمه «نه» را محکم ادا کنید تا او پاسخ منفی را درک کند.
رشد اجتماعی در ۳۷ هفتگی تا یک سالگی
کودک شما نام خود را میداند و «نه» را میفهمد. او حس شوخطبعی دارد و خیلی دوست دارد شما را بخنداند. او با فشردن سر و صورت خود به صورت شما محبت زیادش را نشان میدهد. او بعضی از تشریفات اجتماعی مثل «بای بای کردن» و «بوسیدن» را بلد است. اگر اسباب بازی او را بگیرید،خشمگین میشود.
در این مرحله:
- تشریفات اجتماعی را به او نشان دهید. هنگام خروج از منزل حتماً او را ببوسید و برایش دست تکان دهید. در ورود به منزل با او جداگانه سلام و احوالپرسی کنید.
- رضایت خود را از هر چیز با خندیدن نشان دهید، و در لابهلای بازیها و داستانها بخندید و با او شوخی کنید تا حس شوخطبعی او را در برخوردهای اجتماعی پرورش دهید.
- او را با کودکان دیگر آشنا کنید و گاهی او را با پرستار بچه و سایر اشخاصی که خوب نمیشناسد،تنها بگذارید. اگر مراقب دیگری در کار نباشد، کودک به یک شخص وابسته میشود و هنگام جدایی احساس ناامنی میکند.
رشد اجتماعی در ۱۲ تا ۱۵ ماهگی
کودک شما گردهماییهای اجتماعی را دوست دارد و گفتوگوها را تعقیب و در فواصل گفتوگو سر و صدا میکند. او میتواند یک یا دو کلمه با معنی به زبان بیاورد، از شما چیزی بخواهد، تشکر خود را نشان دهد، و با شنیدن کلمه «نه» از انجام کارها خودداری کند. سعی میکند در فعالیتها مثمر ثمر باشد. او دوست دارد دست شما را برای احساس اطمینان و امنیت بگیرد.
در این مرحله:
- کودک خود را تا حد ممکن در فعالیتها شرکت دهید و او را در نزدیکترین مکان به جمع بنشانید. صندلی مخصوص او را در کنار میز غذا، روروک او را در مرکز اتاق، و محل نشستن او در اتومبیل را بین دیگران قرار دهید.
- کودک شما ممکن است از غریبهها بترسد یا آنها را دوست نداشته باشد. برای تقویت استقلال وی، او را به ماندن با دیگران عادت دهید.
- آموزش تشکر کردن را آغاز کنید.
- هر وقت نیاز به پشتیبانی دارد، دست او را بگیرید و حمایتش کنید
منبع:
بی بی سنتر
برای ارسال نظر کلیک کنید
▼