تقویت هوش نوزادان، انجام چند فعالیت ساده
شاید فکر کنید که نوزاد که بیشتر اوقاتش را در خواب سپری میکند و چیزی از دنای پیرامونش را متوجه نمیشود.
شاید فکر کنید که نوزاد که بیشتر اوقاتش را در خواب سپری میکند و چیزی از دنای پیرامونش را متوجه نمیشود در حالیکه نوزادان بعدها در زندگی خود قادر به یادآوری خاطرات دوران نوزادی خود نیستند اما تجربیات این مرحله از زندگی میتواند در رشد و پرورش مغزی و تقویت هوش او نقش بسزایی را بازی کند .
راه و روشهایی برای تقویت هوش نوزادان وجود دارد که باعث میشود پایه گذار آموختن در مراحل بعدی زندگی او باشد . تحریک حواس نوزاد در این زمان به او کمک میکند که اتصالات مغزی اش بخوبی برقرار گردد .
در این مطلب ما بعضی فعالیتهای ساده برای تقویت هوش نوزادان را به شما معرفی میکنیم:
-مغز نوزادان روی تنظیم برخی از اتصالات حاضر شکل گرفته است، و اما برای بهتر شدن این اتصالات مغز نوزادان نیاز به تکرار احساس میشود مانند زمانی که شما یک فیلم را دو بار نگاه می کنید و بار دوم جزئیات بیشتری را از فیلم متوجه خواهید شد . نوزادان نیز در اثر تکرار، حافظه قویتر و عمیقتری را پرورش میدهند. هر چیزی را بارها و بارها تکرار کنید. مانند خواندن یک ترانه یا شعر ، انجام دادن بازی مورد علاقه او قبل چرت کوتاه روزانه یا رفتن به پیاده روری بعد از نهار. اینها باعث تقویت اتصالات موجود می شوند درحالیکه اتصال جدید دیگری در حال شکل گیری است.
تقویت هوش نوزادان از طریق صداها
معمولا اینکار را بیشتر والدین بصورت ناخود آگاه انجام میدهند بدون آنکه بدانند این کار چقدر برای مغز کودکشان مفید است . اکثر والدین بهنگام تعویض پوشک،حمام بردن یا بازی کردن با نوزاد خود حرف میزنند.با این روش به کودک کمک میشود تا متوجه شود این صدا از دهان فردی - پدر یا مادر- خارج میگردد بعلاوه پدر و مادر میتوانند دایما اسم او را صدا بزنند ، در ابتدا ممکن است نوزاد به صدای شما پاسخی ندهد اما بمرور زمان متوجه نام خود خواهد شد و هرزمان او را صدا کنید عکسالعملی را از او مشاهده میکنید .کار دیگر برای کمک به نوزادان اینست که والدین بمحض اینکه دیگران فرزندشان را صدا زدند کودک را بسمت صدا برگردانند .
تقویت هوش نوزاد با تحریک بینایی
ممکن است فکر کنید بینایی نوزادان در ماههای اولی زندگی کامل نیست پس چطور میتوانیم از این طریق به تقویت حواس نوزادان بپردازیم .
اسباب بازیهایی مخصوص نوزاد با رنگهای جذاب برای او بخرید بزودی خواهید دید ،هر زمانیکه ، کودک با این اسباب بازیهای رنگارنگ بازی میکند لبخند میزند یا به نوعی احساس رضایت خود را نشان میدهد.برای تقویت حس بینایی،کتابهای مخصوص نوزادان، با رنگهای شاد را تهیه کنید . و آنرا جلوی نوزاد ورق بزنید و درمورد هر رنگ و شکل برایش توضیح دهید .
تقویت حس چشایی نوزادان
در طی مراحل رشد نوزادان مرحله رشد دندان ها کمی سخت و پیچیده است لثه ها خارش زیادی دارند از بهمین خاطر کودک هر چیزی که نزدیک دست خود پیدا میکند را به دهان میبرد .بهتر است در این سنین سعی کنید وسال مخصوص را که برای دندان در اوردن است را برای کودک تهیه کنید و در دسترس او قرار دهید . چون جویدن باعث قوی شدن ماهیچههای آرواره و لثههای کودک میشود.علاوه بر این میتوانید تغذیه تکمیلی مناسب کودک با مزههای جدید و متفاوت را به کودک بدهید تا او طعم همه چیز را امتحان کند.
تقویت لامسه نوزادان
این فعالیتها شامل لمس انواع مختلف اسباب بازی و اشیا متفاوت توسط کودک است.کودک از طریق این روش تفاوت بین سطوح سخت، نرم و پنبهای و صاف و صیقلی را در مییابد. همینطور برای تقویت عضلات پا و گردن نوزاد به نرمی پاهای کودک را خم و راست کنید یا به آرامی اسباب بازی محبوبش را جلوی چشمانش تکان دهید به نحوی که کودک گردنش را به آرامی با تکان دست شما حرکت دهد.
تقویت بویایی نوزادان
اگرچه در این سن هنوز برای درک تفاوت بوهای مختلف بوسیله نوزاد زود بنظر میرسد ،اما با اینحال شما میتوانید برای تحریک وتقویت این حس در نوزاد از پوست پرتقال و وانیل یا غذا و سوپی که کودک میخورد استفاده کنید.البته نوزاد بوی مادر خود را بخوبی تشخیص میدهد و بوسیله آن میتواند خود را آرام کند .
نکات مهم در تقویت هوش نوزادان :
مطمئنا میزان رشد مغزی و جسمی در یکسال اول زندگی بقدری زیاد هست که به هیچ وجه از آن نمیشود چشم پوشی کرد . هرچه بیشتر در این یکسال طلایی زندگی نوزادا به تقویت حواس آنها بپردازیم در آینده نیز نتیجه آنرا خواهیم دید:
-هر چقدر نوزادان در خانه بیشتر یاد بیاموزند ، شانس اینکه در آینده یادگیرنده برتری شود بیشتر خواهد بود . کودک را به گردش ببرید ، با آنها گفتگو و صحبت کنید ، در مورد همه چیز برایش توضیح دهید .
-در مقابل توانایی هایی که کودک از خود نشان میدهد تشویق و تایید کردن رفتار و قابلیت های را فراموش نکنید .
-محیط خانوادگی آرام و مثبت باعث تبلور خلاقیت کودک میگردد و استعداد و هوش کودکان را شکوفا میکند و محیط خانوادگی منفی و نا آرام سرکوب شدن رشد و خلاقیت کودکان میگردد . زیرا در محیطی که در آن شرمساری،کوچک شمردن و فشارروحی و روانی و استرس وجود دارد،استعداد نهانی کودک را قبل از بروز نابود ساخته و تمایلات او را برای فراگیری سرکوب میکند.
- نوزادانی که از لحاظ احساسی پیوند عمیقی با والدین دارند بواسطه پشت گرمی پدر و مادر خود می توانند انرژی بیشتری از خود را صرف یادگیری و اکتشاف نمایند .
-ترانه ها، حرکات و تفریحات آهنگین کودکانه، باعث تقویت عصبهای شناختی نوزادان میگردند و به کودکان در آموختن الگوهای گفتاری و مهارت های جنبشی کمک میکنند.
-زمانیکه کودک ، دچار علائم لذت نبردن یا کسالت یا خستگی شد ، وقت آن رسیده که والدین از تحریک حواس نوزاد خود دست بکشند و بازی را متوقف کنند .
-جلوگیری از خواسته های نوزادان از سن 9 تا 18 ماهگی میتواند بر هوش و استعدا آنها تاثیرگذار باشد.
-افکار مثبت روش زندگی مثبت و کارهی مثبت میتواند بر ذهن و شیوه زندگی کودکان در آینده تاثیر گذار باشد .
- مغز نوزادان را طوری تربیت کنید که ابتدا روی جزئیات کوچک تمرکز کند و سپس به تمام جزئیات مهم به یک اندازه توجه کند تا سرانجام کل تصویر ذخیره شود.
-تقویت حس کنجکاوی کودک تقویت هوش اوست ، اگر میخواهید کودکی هوشمند و باهوش داشته باشید به تقویت و تحریک حس کنجکاوی اش بپردازید.
-بر اساس یافته های اخیر، حتی اگر ژنتیک نقش اساسی را در میزان ضریب هوشی افراد داشته باشد،اما هرگز نمیتوان تاثیر والدین را بر ذهن کودک منکر شد.
- هوش ، استعداد، مهارت، خلق وخو، تجربیات و اعتماد بنفس در کودکان ، خلاقیت در کودکان مجموع این توانایی ها عامل اصلی موفقیت هر کودکی است که به بیشترین حد، تحت تاثیر والدین و اشخاص مهم دیگر در زندگی کودک است.
-تا میتوانید به کودک خود محبت کنید ابراز عشق و علاقه به کودک هیچ کودکی را لوس و ننر بار نیاورده بلکه برای پرورش استعدادهای او ذهنی آرام وبدون استرس را فراهم آورده است . پس تا میتوانید کودک را ببوسی و درآغوش بگیرید .
-بگذارید کودک در آفتاب بازی کند. آفتاب موجب نشاط و فعالیت مغز و افزایش حافظه میشود.
-تغذیه دوران بارداری تاثیر مهمی در ایجاد مغزی بهتر در جنین میگردد پس پایه گذار این مساله
- تحقیقات نشان میدهد تکان دادن ریتمیک کودکان به آرامی رشد مغزی او را افزایش خواهد داد. سیستم دهلیزی کودک در اثر تکان خوردن منظم رشد بهتری خواهد داشت ، ضمن آنکه سیستم عصبی کودک نیز تقویت میشود. کودکانی که توسط تکان های منظم تحریک میگردند، نسبت به دیگر کودکان زودتر از قدرت دیداری، شنوایی بهرمند میشوند، اگر چنانچه هر کودک حداقل به مدت ١٥ دقیقه در روز در گهواره تکان داده شود و یا ضربه های بسیار ملایم به پشت او زده شود هماهنگی وقدرت یادگیری در او تقویت خواهد شد.
-توجه فوری به نیازهای نوزاد در ماههای اولیه زندگی بطرز غیر قابل باوری میتواند احساس اطمینان و اعتماد بنفس را در کودکان تقویت نماید . پس سعی کنید بمحض شروع گریه نوزاد خود را به او رسانده و نیازش را برطرف کنید .
-نوزادانی که ارتباط بیشتری با پدر خود برقرار میکنند و پدر نیز علاوه بر مادر نیازهای او را برطرف میکند رشد ذهنی بیشتری نسبت به سایر نوزادان خواهند داشت .
-اجازه دهید نوزادان خودشان دنیا را کشف کنند . باید به کودکان فرصت دهید تا جهان اطراف را به شیوه خودش کشف کند. البته در محیطی امن و بی خطر و از این طریق است که او یاد میگیرد. لمس کند، مزه کند، بچشد،صداها را بشنود و احساس کند.
منبع:
کودک آنلاین
برای ارسال نظر کلیک کنید
▼