نگهداری غذای نوزاد، یکی از دغدغه مادران
از جمله دغدغه های مادرانی که به تازگی نوزاد خود را به دنیا آورده اند این است که آیا غذایی که به نوزادم میدهم سالم است یا دیگر قابل استفاده نمی باشد؟
از جمله دغدغه های مادرانی که به تازگی نوزاد خود را به دنیا آورده اند این است که آیا غذایی که به نوزادم میدهم سالم است یا دیگر قابل استفاده نمی باشد؟از آنجا که برخی مادران مادرها شاغل هستند ، آنقدر مشغله دارند که نمتوانند هر دقیقه برای نوزاد خود غذا آماده کنند و پرستار نوزاد هم ندارند. همانطور که می دانید کودکان بالای ۶ ماه یا هنوز دندان ندارد یا اگر داشته باشند هم نمی تواند مانند آدم بزرگ ها غذا را خوب بجوند ، از همین بابت نوزاد باید غذایی نرم داشته باشد.
پس باید راهکاری بیابید که هم غذا نرم باشد هم غذای نوزاد را به گونه ای نگهداری کنید که از ارزش های غذایی آن کم نشود. در ادامه این مقاله قصد داریم چند راهکار به مادر و پرستار نوزاد آموزش دهیم. از زمانی که نوزاد شروع به استفاده از غذای تکمیلی می کند مادر و پرستار نوزاد در تمام طول روز دغدغه این را دارند که کدام خوراکی ها برای نوزاد مناسبتر و لذیذ تر هستند و در رشد و سلامت نوزاد نقش مهم تری دارند.
همانطور که می بینید در جامعه امروزی انواع موادغذایی و اقسام خوراکی های صنعتی در دسترس خانواده ها می باشند که در حقیقت مجموعه ای کهنه از بافت غذایی، طعم دهنده، نگهدارنده و رنگ می باشند. مطمئناً تهیه مواد غذایی خوشمزه و اشتهاآور در خانه کمی وقت گیر است اما حاصل این زحمت یک خوراکی سالم، ارزان، مقوی و مغذی برای نوزاد می باشد.
با توجه به مطالب ذکر شده در بالا لزوم نگهداری از غذای آماده شده برای نوزاد در منزل قابل درک می باشد چون کودک در هر وعده مقدار اندکی غذا می خورد به کمک این روش ها غذایی که آماده کرده اید هدر نمی رود و دچار فساد میکروبی نمی شود.
برای کودکان ۶ ماه به بالا که هنوز دندان ندارند یا اگر داشته باشند نمی توانند همچون آدم بزرگ ها غذا را خوب بجوند باید غذا به قدری ریز و نرم شود که نیازی به جویدن نداشته باشد. به همین منظور یک وسیله برقی احتیاج دارید که مواد غذایی را خوب خرد یا پوره ای کند. این وسایل بسیار متنوعند و می توانید با نیم ساعت صرف وقت یک نوع خوبش را برای خودتان پیدا کنید. اگر هم از قبل وسایلی مانند مخلوط کن، غذا ساز یا گوشت کوب برقی را دارید دیگر لازم نیست هزینه زیادی بپردازید.
تهیه غذای کمکی نوزاد در منزل
همیشه به بهداشت مواد غذایی و آشپزخانه توجه زیادی داشته باشید.
مادر و پرستار نوزاد باید همواره به این موارد توجه داشته باشند ، آشپزخانه را تمیز نگه دارند، قطرات چکیده از غذا را بلافاصله پاک کنند، وسایلی را که کف فروشگاه یا خیابان یا خودرو گذاشته اند روی کابینت یا میز یا هر جایی که با غذا در تماس است، قرار ندهند.قبل و بعد از آشپزی میز یا سطح کابینتی را که بر آن آشپزی می کنند را با آب و صابون بشویند.
بهتر است مادر و پرستار نوزاد تمامی ظروف مورد استفاده برای تهیه غذای کودک را در صورت امکان در ماشین ظرف شویی بشویند. تخته گوشت و سبزی را در ماشین ظرفشویی با دمای بالا بشویند.برای خرد کردن میوه، سبزی و گوشت از تخته های مجزا استفاده کنند. برای تهیه غذای سالم، مواد اولیه بهداشتی و تازه تهیه کنند. به میزان کافی مواد اولیه تهیه کنند تا در یخچال کیفیت غذایی خود را از دست ندهند.قبل از شروع به آشپزی دست ها و زیر ناخن های شان را با صابون بشویند.
هر غذایی که بیش از ۲ ساعت در دمای اتاق مانده را باید دور بریزند.
مواد اولیه مورد نیاز برای طبخ غذای کودک
مادر یا پرستار کودک باید سعی کنندمواد غذایی را روزانه تهیه کنند تا کاملاً تازه باشند اما اگر ماده غذایی تازه در دست ندارید بهتر است از اندوخته های فریزر کمک بگیرید. شاید از خودتان بپرسید برای شروع باید به نوزاد چه غذای کمکی بدهیم؟ بهتر است غذاهای جامد نوزاد را با سیب، زردآلو، آلو، انبه، هلو، گلابی، طالبی و آلو شروع کنید. سبزیجات هم انتخاب مناسبی می باشند. از گروه سبزی و صیفی ها می توانید سراغ این ها بروید: مارچوبه، آووکادو، هویج، نخود، سیب زمینی، فلفل شیرین و کدو .
مادر و یا پرستار بچه سعی کنند با ترکیب خوراکی ها با هم مزه های جدید تولید کنند زیرا ذائقه کودک در حال شکل گیری است و کودک عاشق مزه های جدید است. برای این منظور سراغ روغن، نمک، فلفل و سایر ادویه ها نروید. در ضمن غذاهای آماده و کنسرو شده مقدار زیادی نگهدارنده دارند، این خوراکی ها را به کودک ندهید.
نحوه صحیح غذا دادن به کودک
نکته مهم این است که مادر و یا پرستار کودک نباید غذایی گرم تر از دمای بدن کودک به او بدهند. برای چک کردن این موضوع کمی از غذا را روی پوست پشت ساعد بگذارید و از دمای آن مطمئن شوید.اگر غذا را در مایکروفر گرم می کنید باید خیلی مراقب باشید. مایکروفر تمام قسمت های غذا را به طور یکنواخت گرم نمی کند و ممکن است در غذا نقاطی به مراتب داغ تر از سایر قسمت های غذا ایجاد کند. بنابراین بعد از این که غذا را از مایکروفر درآوردید خوب هم بزنید و قبل از خوراندن آن به کودک کمی صبر کنید که دمای آن در تمام قسمت های غذا یکنواخت شود.
همان قدر غذا را گرم کنید که احتمال می دهید کودک بخورد. در غیر این صورت باید اضافه غذایی را که گرم کرده اید، دور بریزید زیرا ورود بزاق کودک به غذا شرایط را برای رشد میکروب ها مناسب می کند.
غذای کودک را شیرین نکنید. کودک نیازی به شکر و قند افزودنی ندارد. درست است اگر کودک غذایی را نخورد و شما آن را شیرین کنید، با اشتیاق همان غذا را می خورد اما این روش خوبی نیست زیرا درک مزه شیرین در کودک از سایر مزه ها قوی تر است و تکرار این روش غلط سبب بالا رفتن آستانه چشایی مزه شیرین در کودک شده و به این ترتیب کودک تمایل پیدا می کند غذاهای شیرین تر را بخورد و به این ترتیب زمینه بیماری هایی مانند دیابت و چاقی در او فراهم می شود.
نکته خیلی مهم : به کودک عسل ندهید زیرا خطر مسمومیت کشنده بوتولیسم را برای فرزندتان بالا می برد.
غذای یخ زدایی شده را باید ظرف ۴۸ ساعت مصرف کرد و هر چه بعد از این مدت باقی ماند، دور ریخت.
یخ زدایی در یخچال: تکه های منجمد شده غذا را در ظرف نگهداری غذای کودکان بگذارید و در آن را بپوشانید و در طول شب در یخچال بگذارید تا یخ آن باز شود.
یخ زدایی در حمام آب: غذای منجمد شده را در ظرفی دربسته بگذارید سپس بسته غذا را در آب گرم بگذارید. به محض ذوب شدن یخ غذا آن را تقسیم بندی کنید و اضافه آن را در یخچال بگذارید و ظرف ۴۸ ساعت مصرف کنید.
یخ زدایی در مایکروفر: تکه مورد نظر غذای منجمد را در یک ظرف ایمن مایکروفر بگذارید و با تنظیم یخ زدای مایکروفر یخ آن را ذوب کنید. یادتان باشد که ظرف مایکروفر را چندبار بچرخانید و غذا را خوب هم بزنید تا تمام قسمت های آن ذوب شده و به دمای یکنواختی برسد.
نگهداری غذای کودک در فریزر
غذای کودک را در قالب های مکعبی یخ بریزید و منجمد کنید سپس مکعب های منجمد شده را در کیسه فریزر گذاشته در فریزر نگه دارید و هر بار یک تکه آن را خارج کنید و به کودک بدهید.میوه و سبزی هایی را که به این روش منجمد می شوند، تا ۳ ماه می توان نگه داشت. ماهی، گوشت و مرغ منجمد شده هم یکی دو ماه ماندگاری دارد.داشتن این تکه های غذای منجمد در فریزر باعث می شود به مرور زمان بتوانید غذاهای متنوعی را برای کودک داشته باشید یا حتی با ترکیب آن ها یک غذای خوشمزه برای کودک تهیه کنید.
برای ارسال نظر کلیک کنید
▼