سه ماه اول نوزادی، رشد چگونه است؟
موقعی که نوزاد سالم را به شکم بخوابانیم صورت خود را به یک طرف میچرخاند تا تنفس کند و خفه نشود.
رشد و نمو کودک در سه ماه اول تولد چگونه است؟ برای دانستن آن با ما در ادامه این مطلب همراه باشید.
رشد حرکتی:
موقعی که نوزاد سالم را به شکم بخوابانیم صورت خود را به یک طرف میچرخاند تا تنفس کند و خفه نشود.
کودک در 4 تا 6 هفتگی در هنگام تعویض پوشک ممکن است تبسم نماید که موجب خوشحالی مادر میگردد. در این سن انگشتان دست او که قبلاً بسته بود باز میشود. موقعی که او را به شکم بخوابانید سر خود را مختصری بالا میآورد.
کودک در سن 12 هفتگی (سه ماهگی) سعی میکند با دست خود با اشیاء مختلف تماس پیدا کند. اگر این تماس کامل باشد، کودک میتواند برای زمان کوتاهی شیئی را در دست بگیرد. اگر کودک را در این سن به پشت بخوابانیم دستها را نزدیک به هم میکند و بازوهایش را تکان میدهد و جلو عقب میبرد.
چشم و حرکات با دست:
نوزاد معمولاً قادر است در روزهای اول زندگی به روشنایی یا به شیئی شفاف و روشن توجه کند و حتی میتواند چند درجهای با چشمانش شیء را دنبال کند.
کودک در چهار هفتگی به پنجره یا دیوار شفاف و صورت مادر خود در هنگام شیر خورد خیره میشود. در شش هفتگی به عنوان دفاع قادر است چشمک بزند. در سن دو ماهگی در یک کمان ۱۸۰ درجه روشنایی را دنبال میکند و در سه ماهگی میتواند جغجغهای را برای مدت کوتاهی در دست بگیرد.
شنوایی و تکلم:
در یک ماهگی صدای شدید و ناگهانی سبب سفت شدن، دراز کردن دستها یا چشمک زدن و گریه کودک میشود. در سه ماهگی صدای بلند سبب پریشانی و اضطراب کودک میشود ولی با شنیدن صدای مادر آرام میگیرد.
در این سن اگر احساس رضایت و خوشنودی کند، صدای بغبغو و غلغل از خود در میآورد. موقعی که صدای مربوط به تهیه شیر را میشنود، لبهای خود را ممکن است بمکد یا به هم بزند.
رشد اجتماعی و بازی کردن کودک:
کودک در سن سه ماهگی در هنگام شیر خوردن بدون به هم زدن پلکها به صورت مادر خیره میشود. حمام کردن و شیر دادن به کودک سبب تبسم و قِیه کشیدن او میشود و با دست و پا و صورت واکنش خوشنودی از خود نشان میدهد.
اگر در این سن کودک غلغلک شود ممکن است واکنش ارضاء و خوشنودی از خود نشان دهد. اگر کودکی در این سن، در زمان برقرار کردن رابطه و صحبت کردن لبخند نزند و واکنشی از خود نشان ندهد، ممکن است از نظر رشدی عقب افتاده باشد یا هنوز این مهارت را نیاموخته باشد.
رشد و نموّ کودک از سه تا شش ماهگی
رشد حرکتی:
اگر کودک را در سه ماهگی به شکم بخوابانیم درحالیکه روی دستهایش تکیه کرده، سر خود را بلند میکند. در پنج تا شش ماهگی اگر کودک را به پشت بخوابانیم و دستهایش را بگیریم سر خود را بالا میآورد.
در این سن کودک دستهایش را بالا میآورد تا او را بلند یا بغل کنند. اگر دست او گرفته شود سعی میکند تنه خود را بالا بکشد و بنشیند. در شش ماهگی اگر اطراف او چند بالش گذاشته شود، درحالیکه سر و گردن و پشت او صاف است میتواند بنشیند.
بعضی از کودکان در سن پنج تا شش ماهگی یاد میگیرند تا بغلتند، ابتدا از جلو به پشت، سپس از پشت به جلو.
عمل غلتیدن موجب خوشحالی کودک میشود. در این زمان به علت زیادشدن تحرک کودک ممکن است از ارتفاعی بیفتد، بنابراین مادر باید کاملاً مراقب او باشد و در جای بلند حتی در وسط تختخواب او را رها نکند.
چشمها و دستها:
اگر اسباببازی یا چیز دیگری توجه کودک را جلب کند، سر و چشم خود را در جهات مختلف حرکت میدهد و دستهای خود را بالا میبرد تا آن را بگیرد و از یک دست به دست دیگر میدهد اگر بیفتد آن را دنبال میکند و پس از افتادن اگر در معرض دید او نباشد به آن اهمیت نمیدهد.
رشد تکلم و شنوایی:
کودک در چهار ماهگی در هنگام تماس و برقرار کردن رابطه با دیگران ممکن است بلند بخندد. در موقعی که این رابطه قطع شود اظهار ناخوشنودی کرده یا گریه میکند. کودک از چهار ماهگی ممکن است صورت مادرش را از اشخاص دیگر تشخیص دهد. در پایان شش ماهگی کودک طبیعی ترجیح میدهد با افرادی که از او حفاظت و مواظبت میکنند تماس داشته باشد و به آنها نزدیک شود.
کودک در این سن دو دست خود را به طرف اسباببازی میبرد و آن را میگیرد و به دهان میبرد. موقعی که کودک از پا و انگشتان پای خودآگاه گردید، آن را در دست میگیرد و حتی به دهان میبرد.
کودکان از سن چهار ماهگی به بعد همه چیز را به دهان خود میبرند، حتی انگشتان پای خود را(حس کنجکاوی دهانی). اگر چیزی بیخطر، بیضرر و تمیز باشد به او اجازه دهید که آن را به دهان ببرد، ولی اگر خطرناک است و ضرر دارد مانند گل و گیاه باید آن را از دسترس او دور کنید.
منبع:
کودک آنلاین
برای ارسال نظر کلیک کنید
▼