علائم بیماری در نوزادان، کی دکتر خبر کنم؟
آیا این موهبت نیست که نوزاد شما پس از تولد با مجموعهای از دستورات و قواعد در مورد زمان نیاز به خبر کردن متخصص کودکان از بیمارستان مرخص شود؟
آیا این موهبت نیست که نوزاد شما پس از تولد با مجموعهای از دستورات و قواعد در مورد زمان نیاز به خبر کردن متخصص کودکان از بیمارستان مرخص شود؟ اما نوزاد چنین چیزی به همراه ندارد. و کوچولوی شما نمیتواند بگوید چه مشکلی در کار است. بنابراین دانستن نشانههای مشکلات جدی اهمیت دارد.
چه هنگامی باید بلافاصله برای نوزاد دکتر خبر کرد؟
- مشکل تنفسی. اگر نوزاد بیش از 60 تنفس در دقیقه داشته، در روند تنفس مکث داشته، یا رنگ پوست، لبها و ناخنهای وی به کبودی گراییده باشد، این میتواند علامت یک اختلال ریوی یا قلبی باشد. [نوزاد را فوری به پزشک برسانید]
- تب. اگر دمای بدن نوزاد در ناحیه مقعد یا راست روده 40 درجه سانتیگراد یا بالاتر باشد، وی دچار تب است. در طول 3 ماه اول زندگی بچه، دمای بدن وی باید در ناحیه رکتوم اندازهگیری شود و نه در گوش، دهان، یا زیر بغل. تب در نوزادان میتواند در نتیجه یک اختلال جدی مثل مننژیت باکتریایی یا سپسیس (عفونت خون) بروز کند. هر دوی این اختلالات در صورت عدم درمان درست و فوری میتوانند به مرگ منجر شوند. پیش از خبر کردن پزشک، دمای بدن بچه و زمان دقیق اندازهگیری آن را یادداشت کنید.
- خون در استفراغ یا خون در مدفوع. این خون ممکن است فقط به علت راش پوشک باشد اما در عین حال میتواند نشانهای از یک اختلال جدیتر در معده تلقی شود.
- زرد شدن پوست یا چشمها. زرد شدن مزبور مـیتواند نشانهای از یرقان باشد که به طور معمول در فاصله بین روزهای دوم تا چهارم پس از تولد بروز میکند. والدین میتوانند وضعیت را با فشار ملایمی بر روی پیشانی نوزاد بررسی کنند - اگر پوست زرد رنگ به نظر برسد، بچه ممکن دچار یرقان خفیف باشد. اغلب بیمارستانها پیش از ترخیص کودک وضعیت او را در مورد یرقان بررسی میکنند، اما یرقان ممکن است در نوزادان دارای تغذیه از شیر پستان در هر مقطعی از هفته اول زندگی بروز کند. متخصص کودکان در اولین ویزیت پس از ترخیص بچه از بیمارستان، یعنی در فاصله روزهای یکم تا سوم پس از ترک بیمارستان، وضعیت یرقان را در بچه مورد بررسی قرار میدهد.
- نوزاد بیش از میزان معمول در خواب بسر میبرد یا بیدار نمیشود. ایـــن واقعیت دارد که اغلب نوزادان تازه به دنیا آمده میتوانند در هر موقعیتی به خواب فرو بروند اما اگر نوزاد حتی در هنگام تعویض لباس یا غلغلک دادن و تحریک بیدار نمیشود، این زمانی است که باید به دکتر مراجعه کرد.
در جستجوی چه باید بود
- عدم تغذیه. اگر نوزاد در چند وهله متوالی از خوردن شیر امتناع میکند یا چنین به نظر میرسد که کمتر از میزان معمول شیر میخورد، موضوع باید با پزشک مورد بررسی قرار گیرد.
ادرار نکردن. نوزاد سالم پس از روز چهارم تولد ۶ تا ۸ پوشک را در طول ۲۴ ساعت شبانهروز خیس میکند. اگر تعداد پوشک خیس شده کمتر از این تعداد باشد، احتمال دهیدراسیون در مورد نوزاد مطرح است. دیگر نشانههای کمآبی بدن شامل گود رفتگی چشمها و گود افتادگی فونتانل (نقطه نرم روی سر نوزاد) و عدم وجود اشک در هنگام گریه کردن است.
- اسهال. توجه کردن به اسهال در نوزاد کار مشکلی است به ویژه در نوزادی که از شیر پستان تغذیه میکند، زیرا چنین نوزادی به صورت مکرر مدفوع نرمی دفع میکند. اگر والدین متوجه این نکته شوند که میزان دفع در نوزاد بیش از حد معمول است (برای مثال اگر چند بار در هنگام تغذیه دچار دفع مدفوع میشود) یا مدفوع نوزاد بیش از حد آبکی است، این وضعیت میتواند اسهال باشد. در صورتی که وضعیت مزبور پس از تعویض ۶ تا ۸ پوشک کماکان ادامه داشته باشد بچه را به دکتر برسانید.
- یبوست. نوزاد باید در طول یک ماه اول پس از تولد دستکم یک بار در روز دفع مدفوع داشته باشد. اگر چنین نباشد بچه را به دکتر برسانید، زیرا این وضعیت میتواند نشان دهنده عدم تغذیه کافی در نوزاد باشد. در مرحله بعد، نوزاد دارای تغذیه با شیر خشک باید روزانه دستکم یک بار دفع مدفوع داشته باشد، اما نوزادان دارای تغذیه با شیر مادر ممکن است چند روز تا یک هفته را بدون دفع مدفوع بگذرانند. اگر نوزاد یک ماه یا بیشتر سن داشته و دچار یبوست باشد (مدفوع دفع نکند یا مدفوع وی سفت باشد)، میتوان به چنین نوزادی آب سیب یا آب گلابی داد (به میزان یک اونس در روز به ازاء هر ماه از زندگی، و بنابراین برای مثال یک بچه دو ماهه میتواند دو اونس از آنها را بخورد). اگر مصرف این مواد پس از گذشت یک تا دو روز اثری نداشته باشد، باید بچه را به متخصص بیماریهای اطفال نشان داد.
- سرماخوردگی ادامهدار. حتی نوزادان دچار سرماخوردگی میشوند. اغلب اوقات، احتقان و آبریزش بینی برای نوزاد تازه به دنیا آمده ناراحت کننده است اما جدی نیست. ولی اگر سرماخوردگی باعث لطمه دیدن تغذیه یا خواب نوزاد شده باشد، اگر نوزاد به ویژه بدخلق به نظر میرسد، یا اگر علایم بینی بیش از ۱۰ تا ۱۴ روز ادامه پیدا کنند، باید دکتر خبر کرد.
- استفراغ. این موضوع نرمال است که نوزاد مقداری از شیر خورده شده را در فاصله یک ساعت پس از تغذیه بالا بیاورد. اما اگر جریان این شیر بالا آورده شده مشخصاً پرنیرو باشد و بیش از دو تا سه بار در روز اتفاق بیفتد، باید دکتر خبر کرد. چنین وضعیتی میتواند نشان دهنده وجود عفونت، بیماری ریفلاکس اسیده معده به مری، یا در موارد نادر، استنوزیز پیلوریک باشد که یک نوع سفت شدن عضلات معده بوده و نیاز به عمل جراحی دارد.
- فروافتادگی سوراخ ناف یا آلت تناسلی. اگر ناحیه ناف یا آلت تناسلی نوزاد (برای نوزادان ختنه شده) قرمز رنگ شود یا شروع به ترشح کند یا خونریزی داشته باشد، این وضعیت نشانهای از وجود یک عفونت باکتریایی است، که نیاز به درمان فوری با استفاده از داروهای آنتیبیوتیک دارد.
- راش پوشک، که برطرف نمیشود. بــیش از نیمی از کل نوزادان در ناحیه اطراف پوشک دچار سرخی میشوند. والدین میتوانند این مشکل را با استفاده از اکسید زینک یا پترولیوم درمان کنند، اما اگر این راشها در فاصله ۴۸ تا ۷۲ ساعت برطرف نشوند، خونریزی کنند، یا زخمهای پر از چرک در آنها ایجاد شود، آنگاه باید دکتر خبر کرد. نوزاد در این وضعیت ممکن است دچار یک عفونت مخمری یا عفونت باکتریایی شده باشد و نیاز به درمان دارد.
به صدای غرایز خود گوش دهید
والدین اگر نگران حال بچه خود باشند باید پزشک خبر کنند. بهترین کار در تمامی موارد گرفتن جانب احتیاط است، به ویژه زمانی که موضوع نوزاد در میان باشد. پزشکان متخصص بیماریهای کودکان و نوزادان میتوانند نگرانیهای والدین را در مورد مشکلات احتمالی نوزادان برطرف کنند. در صورت تماس تلفنی با پزشک والدین باید پیش از صحبت با پزشک قلم و کاغذی دم دست داشته باشند تا نکات بازگو شده از سوی پزشک را یادداشت کنند. در عین حال والدین باید اطلاعات زیر را آماده کرده باشند:
- دمای بدن نوزاد
- هر مشکل پزشکی که نوزاد با آن مواجه است
- نام داروها و دوز مصرفی آنها در صورتی که برای نوزاد از دارو استفاده میشود
- گزارش مربوط به واکسنهای نوزاد
منبع:
مهرین
برای ارسال نظر کلیک کنید
▼