۱۹۷۳۸۲
۱۲۸۱
۱۲۸۱

نوزادان کم وزن و نارس، مهمترین مشکلاتشان چیست؟

زایمان زودرس به زایمانی گفته می‌شود که نوزاد حداقل سه هفته زودتر از موعد مقرر به دنیا بیاید.

زایمان زودرس به زایمانی گفته می‌شود که نوزاد حداقل سه هفته زودتر از موعد مقرر به دنیا بیاید؛ به عبارت دیگر، زایمان زودرس زایمانی است که قبل از شروع هفته ۳۷ بارداری اتفاق می‌افتد.
مشکلات نوزادان کم وزن و نارس ، به‌ویژه نوزادانی که خیلی زود متولد شده‌اند، بسیار پیچیده است گرچه همه نوزادان کم وزن و نارس دچار مشکل نمی‌شوند. هرچه نوزاد زودتر به دنیا آمده باشد، بیشتر در معرض خطر خواهد بود. وزن نوزاد هم تأثیر زیادی در شدت این عوارض دارد.
مشکلات نوزادان نارس و کم وزن، گاهی بلافاصله بعد از تولدشان بارز می‌شود و گاهی این عوارض در سنین بالاتر و سنین مدرسه خودش را نشان می‌دهد. در ادامه قصد داریم مشکلات نوزادان نارس و کم وزن در کوتاه‌مدت و بلندمدت را برایتان شرح دهیم. پس با ما همراه باشید.

مشکلات تنفسی در نوزادان نارس و کم وزن
نوزادان نارس به دلیل نقص در سیستم تنفسی خود دچار مشکلات تنفسی می‌شوند. اگر دستگاه تنفسی نوزاد فاقد سورفکتانت باشد (که به باز و بسته شدن ریه کمک می‌کند) دچار یک عارضه به نام سندروم زجر تنفسی (respiratory distress syndrome) می‌شود که در آن ریه‌ها نمی‌توانند به خوبی منبسط شوند. یکی دیگر از مشکلات نوزادان کم وزن و نارس در دستگاه تنفسی، عارضه برونکوپولموناری دیسپلازیا (bronchopulmonary dysplasia) است. بعضی از کودکان هم دچار وقفه‌های تنفسی می‌شوند که تحت عنوان آپنه شناخته می‌شود.

مشکلات قلبی در نوزادان نارس و کم وزن
یکی از مشکلات نوزادان کم وزن و نارس بیماری‌های قلبی نظیر PDA و کاهش فشار خون است.PDA یک بیماری است که در آن یک حفره بین دو رگ ورودی به قلب وجود دارد. این حفره در حالت طبیعی اندکی بعد از تولد نوزادان کامل بسته می‌شود. در نوزادان نارس و کم وزن گاهی این عارضه ایجاد مشکل می‌کند و گاهی نیازی به درمان خاصی ندارد و خودبه‌خود بهبود می‌یابد. برای مشکل کاهش فشار خون نیز گاهی با تزریق مایعات درون‌رگی، یکسری داروها و گاهی انتقال خون، مشکل نوزادان نارس یا کم وزن حل می‌شود.

مشکلات مغزی در نوزادان نارس و کم وزن
یکی از مشکلات نوزادان کم وزن و نارس خونریزی در مغز نوزادان است که تحت عنوان خونریزی درون مغزی (intraventricular hemorrhage) شناخته می‌شود. اغلب موارد خونریزی درون مغزی خفیف هستند و بعد از مدت کوتاهی بهبود می‌یابند. برخی از نوزادان نارس و کم وزن ممکن است دچار عوارض دائمی مغز شوند.

مشکل کنترل دما در نوزادان نارس و کم وزن
نوزادان نارس و کم وزن دمای بدنشان را به سرعت از دست می‌دهند. ذخایر چربی بدن نوزادان نارس و کم وزن به اندازه نوزادان کامل نیست؛ بنابراین آن‌ها نمی‌توانند دمای بدنشان را به خوبی حفظ کنند. اگر دمای بدن نوزادان کم وزن و نارس به شدت افت پیدا کند، عارضه‌ای به نام هایپوترمی (hypothermia) ایجاد می‌گردد. هایپوترمی به نوبه خود می‌تواند مشکلات نوزادان نارس و کم وزن را افزایش دهد؛ به عنوان مثال می‌تواند منجر به مشکلات تنفسی یا افت قند خون را ایجاد کند. علاوه بر این نوزاد نارس، تمام انرژی که مصرف می‌کند را صرف گرم کردن خودش می‌کند و دچار مشکلات سوءتغذیه‌ای می‌شود. به همین علت است که برای نوزادان نارس و کم وزن از وسایل گرم نگه‌دارنده استفاده می‌شود.

مشکلات گوارشی در نوزادان کم وزن و نارس
یکی دیگر از مشکلات نوزادان کم وزن و نارس ، مشکلات سیستم گوارشی می‌باشد. این نوزادان به دلیل سیستم گوارشی تکامل نیافته خود دچار عارضه‌ای به نام انتروکولیت نکروزان (necrotizing enterocolitis) می‌شوند. در این عارضه خطرناک، پوشش داخلی دستگاه گوارشی نوزان نارس و کم وزن آسیب می‌بیند. نوزادان نارسی که از شیر مادر تغذیه می‌کنند کمتر در معرض این بیماری قرار دارند.

مشکلات خونی در نوزادان کم وزن و نارس
یکی دیگر از مشکلات نوزادان کم وزن و نارس ، مشکلات خونی نظیر کم‌خونی (آنمی) و زردی نوزادان است. همه نوزادان در ماه‌های اول بعد از تولدشان دچار کاهش سلول‌های قرمز خون می‌شوند اما کم‌خونی نوزادان نارس و کم وزن به این معناست که سلول‌های قرمز خونشان به حدی رسیده است که نیازشان را برطرف نمی‌کند.
زردی نوزادان به معنای زرد شدن پوست و چشم نوزادان است. علت زردی نوزاد بالا بودن سطح ماده‌ای زردرنگ به نام بیلی‌روبین در خون است که از کبد و سلول‌های قرمز خون منشأ می‌گیرد. علت‌های زیادی برای زردی نوزاد وجود دارد، اما این عارضه در نوزادان نارس و کم وزن شایع‌تر است.

مشکلات متابولیسم در نوزادان کم وزن و نارس
از دیگر مشکلات نوزادان کم وزن و نارس ، اختلال در متابولیسم بدن آن‌ها می‌باشد. برخی از نوزادان نارس و کم وزن ممکن است دچار کاهش بیش از حد قند خون (هاپیوگلایسمی) شوند. علت این عارضه ذخیره قند بسیار کم نوزادان نارس نسبت به نوزادان کامل می‌باشد. بعلاوه نوزادان نارس توانایی تبدیل ذخایر گلوکز به انواع فعال و قابل استفاده قند را ندارند.

مشکلات سیستم ایمنی در نوزادان کم وزن و نارس
به دلیل اینکه سیستم ایمنی در نوزادان نارس و کم وزن به خوبی تکامل پیدا نکرده است، آن‌ها بیشتر در معرض انواع عفونت‌ها قرار دارند. عفونت در نوزادان نارس می‌تواند به سرعت به خون انتشار یابد و ایجاد سپسیس کند. سپسیس به معنای انتشار عفونت در جریان خون می‌باشد.

فلج مغزی در نوزادان کم وزن و نارس
مشکلات نوزادان کم وزن و نارس گاهی جدی‌تر می‌شوند و در درازمدت او را درگیر می‌کنند. فلج مغزی یک اختلال حرکتی و عضلانی در نوزاد است که به دلایل مختلفی از جمله عفونت، جریان خون ناکافی یا آسیب به مغز نوزاد نارس در اوایل بارداری یا بعد از تولد اتفاق می‌افتد.

مشکلات یادگیری در نوزادان کم وزن و نارس
بر اساس مطالعات برخی از نوزادان نارس نسبت به همسالان خود (که در موعد مقرر به دنیا آمده‌اند)، دچار مشکلاتی در یادگیری می‌شوند. گرچه این مورد را نمی‌توان در مورد تمام نوزادان نارس و یا کم وزن، تعمیم داد و برخی از آن‌ها تفاوتی با سایر همسالان خود ندارند.

مشکلات بینایی در نوزادان کم وزن و نارس
یکی دیگر از مشکلات نوزادان نارس و کم وزن ، مشکل رتینوپاتی می‌باشد. در این عارضه رگ‌های خونی چشم متورم شده و بخش حساس به نور پشت چشم (شبکیه) را می‌پوشانند. بنابراین بینایی دچار یکسری مشکلات می‌شود. گاهی هم این رگ‌های خونی باعث جراحت شبکیه شده و باعث می‌شوند از موقعیت خود خارج شود. زمانی که بخش حساس به نور شبکیه از محل خود در پشت چشم خارج شود (جداشدگی یا پارگی شبکیه) آسیب‌های جدی بینایی و حتی کوری رخ خواهد داد.

مشکلات شنوایی در نوزادان کم وزن و نارس
نوزادان نارس در معرض درجاتی از ناشنوایی قرار دارند. همه نوزادان به‌ویژه نوزادان کم وزن و نارس قبل از رفتن به خانه از نظر شنوایی بررسی می‌شوند.

مشکلات دندانی در نوزادان کم وزن و نارس
نوزادان کم وزن و نارس ، خصوصاً آن‌هایی که به شدت بیمار هستند، در معرض خطر افزایش مشکلات دندانی هستند. مشکلات دندانی شایع این نوزادان، تأخیر در رشد دندان‌ها، تغییر رنگ دندان‌ها و رشد نابجای دندان‌ها می‌باشد.

مشکلات رفتاری و روان‌شناختی نوزادان کم وزن و نارس
یکی از مشکلات نوزادان کم وزن و نارس ، مشکلاتی است که در زمینه رفتاری و روان‌شناختی دارند. مطالعات نشان داده‌اند که این کودکان نسبت به همسالان خود که در موعد مقرر به دنیا آمده‌اند مشکلات رشدی و رفتاری بیشتری دارند.

مشکلات سلامتی مزمن در نوزادان کم وزن و نارس
به نظر می‌رسد که نوزادان کم وزن و نارس بیشتر در معرض بیماری‌های مزمن قرار دارند. برخی از این مشکلات ممکن است جدی باشند و نیاز به بستری در بیمارستان داشته باشند. انواع عفونت، آسم و مشکلات تغذیه در این نوزادان بیشتر رخ می‌دهد. نوزادان کم وزن و نارس همچنین بیشتر در خطر سندروم مرگ ناگهانی نوزادان (SIDS) قرار دارند.

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

  • اخبار داغ
  • جدیدترین
  • پربیننده ترین
  • گوناگون
  • مطالب مرتبط

برای ارسال نظر کلیک کنید

لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

در غیر این صورت، «نی نی بان» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.