ریفلاکس معده در نوزادان (۱)
ظرفیت معده نوزادان چند روزه به اندازه یک تیله کوچک است. در روز سوم، گنجایش آن به اندازه تیله بزرگ افزلیش مییابد. در روز دهم، به اندازه یک توپ پینگ-پونگ ...
برترین ها : ریفلاکس زمانی روی میدهد که شیری که کودک نوشیده و قورت داده است دوباره در مری بالا میآید یا به دهان او باز میگردد. فرقی هم ندارد که نوزاد از سینه مادر شیر مینوشد یا شیرخشک به او داده میشود . هر دو کودک، مستعد مبتلا شدن به این عارضه هستند .
اسیدی که در معده کودکان وجود دارد به هضم غذای آنها کمک میکند. همانطور که سوزش معده و اصطلاحا ترشکردگی در بزرگسالان موجب ناراحتی است، کودکان نیز در نتیجه این برگشت غذایی اذیت میشوند.
البته تنها خوبی ریفلاکس این است که خیلی سریع و خودبهخود برطرف میشود. این مشکل در کودکان بسیار عادی است و نمیتوان آن را نشانه هیچنوع بیماری بهشمار آورد. تقریبا نیمی از نوزادان در سه ماه نخست زندگی، یک یا دوبار در روز دچار ریفلاکس معده میشوند .
درصد بسیار کمی از نوزادان دچار ریفلاکس مزمن هستند که برای آنها مشکل ایجاد میکند .
چه چیزی موجب ریفلاکس میشود؟
این را همه میدانید که لوله ارتباطی معده و دهان، مری است. در بدن، در جایی که مری و معده به یکدیگر میرسند، یک حلقه ماهیچهای (دریچه) وجود دارد . هنگامی که نوزاد شیر مینوشد، این دریچهٔ ماهیچهای باز و پس از عبور غذا دوباره بسته میشود تا غذا را در معده نگه دارد. در نوزادان چون هنوز این دریچه به طور کامل رشد نکرده است و کامل نیست، نمیتواند بهخوبی این وظیفه را انجام دهد. بههمین دلیل، بیشتر نوزادان دایم در حال ریفلاکس معده هستند .
هنگامی که معده نوزاد پر میشود، بقیه شیر یا غذایی که نوشیده دوباره به مری و دهان او باز میگردد .
چگونه متوجه شویم نوزاد ریفلاکس دارد؟
نوزادان در نتیجه ریفلاکس، شیری که خوردهاند را بالا میآورند. یا چندین بار استفراغ میکنند. یا حتی سرفه و سکسکه را نیز میتوان به عنوان نشانههای ریفلاکس نام برد. اما همه این مسایل کاملا طبیعی هستند و نیازی نیست نگران باشید. فقط همیشه دستمالی در دسترس داشته باشید که اطراف دهان او را پاک کنید .
استفراغ یا قی کردن نوزادان میتواند به دلایل زیر باشد :
• مری باریک و کوتاهی دارد .
• سیستم گوارشی او کند است و طول میکشد تا شیر از معده وارد روده کوچک بشود .
• لوله مری و معده او هنوز به رشد کامل نرسیدهاند .
ظرفیت معده نوزادان چند روزه به اندازه یک تیله کوچک است. در روز سوم، گنجایش آن به اندازه تیله بزرگ افزلیش مییابد. در روز دهم، به اندازه یک توپ پینگ-پونگ رشد میکند و بزرگ میشود. دریچه مری و معده نیز در طول این زمان قویتر میشود. به این مفهوم که هر چه این اندام بیشتر رشد میکنند و قویتر میشوند، مشکل ریفلاکس نوزادان نیز کمتر میشود. در حدود ماههای ۱۰ تا ۱۲ ، فقط ۵ درصد از کودکان دچار ریفلاکس میشوند .
البته گاهی مشکل ریفلاکس در کودکان در نتیجه ضعیف بودن عملکرد سیستم گوارشی است. در این مواقع، غذا برای مدت طولانی در معده باقی میماند و دلیل آن نیز میتواند در نتیجه حساسیت به شیر گاو یا عدم پذیرش آن توسط بدن کودک باشد .
چگونه میتوان از ریفلاکس جلوگیری کرد؟
اگر ریفلاکس نوزاد کم و معمولی است، خوب غذا میخورد و مورد دیگری برای نگرانی وجود ندارد، شاید راهکارهای زیر بتوانند کمککننده باشند :
- در حالت عمودی به کودک شیر بدهید
پس از هر بار شیر دادن، حدود ۲۰ تا ۳۰ دقیقه کودک را در حالت عمودی در آغوش نگهدارید .
ترجیحا به مقدار کم اما وعدههای بیشتر به نوزاد شیر بدهید .
اگر با شیشه کودک را تغذیه میکنید، هر دو سه دقیقه یکبار در میان شیرنوشیدن، اجازه دهید بادگلو کند. در ضمن، مطمئن شوید که سوراخ نوک پستان خیلی باز نیست. اگر اینطور باشد شیر با مقدار و سرعت بیشتر وارد دهان نوزاد میشود و میتواند موجب ریفلاکس بشود .
ادامه دارد...
برای ارسال نظر کلیک کنید
▼