جدول افزایش وزن از تولد تا ۱۰ سالگی
آیا می دانید فرزند شما باید در هر سال چقدر افزایش وزن داشته باشد؟
وزن تولد دخترم ۳۱۰۰ و قد ۵۰ بود. او الان پنج ماه و دو هفته دارد، وزن مناسب نوزاد در این سن چند کیلو است؟
پاسخ دکترمهرداد زمانیان، متخصص اطفال:
دوست عزیز، وزن نوزاد شما طبیعی است. معمولا نوزادان پس از تولد، مقداری از وزن خود (آب اضافی ذخیره شده در بین سلولها) را از دست میدهند و در این زمان معمولا ۵ تا ۷ درصد کاهش وزن نوزاد طبیعی است. البته این کاهش وزن حتی تا ۱۰ درصد هم به شرطی که شیر دادن به نوزاد به خوبی پیش برود و نوزاد در معاینه طبیعی باشد قابل قبول است، ولی این کاهش وزن باید تا ۱۰ الی ۱۴ روز بعد از تولد جبران شده و نوزاد دوباره به وزن هنگام تولد خود برسد و از آن پس نیز به طور مطلوب وزن او اضافه شود. به طور کلی متوسط افزایش وزن نوزادان و کودکان با توجه به وزن زمان تولدشان اینگونه محاسبه می شود.
تولد تا سه ماهگی |
30 گرم در روز 200 گرم در هفته |
چهار ماهگی تا شش ماهگی |
20 گرم در روز 140 گرم در هفته |
هفت ماهگی تا نه ماهگی |
۱۵ گرم در روز ۱۰۵ گرم در هفته |
ده ماهگی تا دوازده ماهگی |
10 گرم در روز 70 گرم در هفته |
وزن کودک در ۵ ماهگی |
۲ برابر زمان تولد |
وزن کودک در ۱ سالگی |
۳ برابر زمان تولد |
وزن کودک در ۳ سالگی |
۴ برابر زمان تولد |
وزن کودک در ۵ سالگی |
۶ برابر زمان تولد |
وزن کودک در 10 سالگی |
۱۰ برابر زمان تولد |
مادر و پدر گرامی بدون شک شما میخواهید کودک تان از زمان تولد به بهترین شکل، رشد کند و از نظر ارثی آنچه در او نهفته است شکوفا گردد. از طرف دیگر، رشد و نمو طبیعی کودک در هر سنی نشانهی سلامت زیستن او در حال و آینده است؛ بنابراین باید در هر زمان و هر سنی با توجه به جدول وزن گیری نوزادان و کودکان، معیارهای رشدی کودک خود را بشناسید و مطمئن شوید که کودک به طور طبیعی رشد و نمو میکند و اگر رشد او متوقف شده است، در صدد جبران آن برآیید.
تماشا کردن مراحل رشد و نمو طبیعی کودک یکی از لذایذ جالب و فراموش نشدنی مادران است. مادر با اولین لبخند کودک، با اولین صدایی که از خود در میآورد، در شادی و شعف فرو میرود. کودک هر روز مهارتهایی بدست میآورد و به شادیها و لذایذ مادر میافزاید. اگر مادر فرزند دیگری داشته باشد، تماشای رشد کودک دوم حتی جالبتر هم خواهد بود، زیرا دیدن رشد و نمو کودک دوم و مقایسه آن با کودک اول برای مادر از این جهت جالب است که در مییابد کودکش بعضی از مهارتها و معیارها را زودتر یا دیرتر فرزند اولش انجام میدهد.
رشد و وزن گیری نوزاد در این دوره سریع است، گرچه در هفتهی اول تولد، نوزاد ۱۰ درصد وزن خود را به علت شیر کافی نخوردن و کاهش آب بدن از دست میدهد، ولی این کاهش وزن، در آینده جبران میشود و روزانه ۳۰ گرم به وزن او اضافه میگردد. نوزاد در این دوره دایم حرکاتی به بدن و اندامهای خود میدهد و دستهای خود را باز و بسته میکند. در این دوران نوزاد سر خود را به طرف صدای مادر میچرخاند و این عمل نشانهی رشد شناختی نوزاد است.
افزایش وزن با توجه به جدول وزن گیری نوزاد
نوزاد معمولا در خلال ۲۴ تا ۴۸ ساعت بعد از تولد خود، ۱۵۰ تا ۳۰۰ گرم وزن خود را از راه پوست بدن و مدفوع سیاه رنگ از دست میدهد (کاهش وزن نوزاد)، به طوری که در حدود ۱۰ تا ۱۴ روز بعد از تولد، وزن او برابر زمان تولدش میباشد که این وزن نگرفتن نوزادان، طبیعی است.
بعد از این مدت، وزن کودک به طور مرتب در تمام سنین افزایش مییابد، ولی در دو سن است که وزن سریعتر افزایش مییابد. نخست در سال اول تولد و دیگری در دوران بلوغ. اگر وزن نوزاد در موقع تولد حدود ۳۴۰۰ گرم باشد، افزایش حد متوسط وزن در دوران شیرخواری طبق جدول زیر خواهد بود.
همانطور که در جدول بالا ملاحظه میکنید، افزایش وزن در شش ماه اول تولد زیاد است و سپس کاهش مییابد. بعد از سن ده ماهگی به طور طبیعی اشتهای کودک کم میشود و در نتیجه افزایش وزن او نیز کم خواهد بود.
افزایش وزن کودک در سال دوم در مقایسه با سال اول
وزن کودک معمولا در پایان سال اول، سه برابر وزن زمان تولد اوست، ولی در سال دوم به وزن کودک فقط ۲.۵ کیلوگرم افزوده میشود (هر ماه ۲۰۰ تا ۲۵۰ گرم). در حقیقت افزایش وزن در سال دوم نسبت به سال اول کاهش قابل توجهی مییابد، زیرا کم اشتهایی که از ۱۰ ماهگی به طور طبیعی شروع میشود، تا آخر سال دوم ادامه دارد. بافت چربی زیر پوست کودک در خلال سال دوم تولد کم میشود و به نظر میرسد که کودک در خلال این سال لاغر شده است، ولی در حقیقت چربی زیر پوست او از بین رفته است.
یکی از اختصاصات سال دوم این است که شکم کودک برجسته شده و ناحیه کمر او فرو میرود. رشد مغزی کودک نیز در سال اول سریع است، ولی در سال دوم کاهش مییابد، بدین ترتیب که در سال اول ۱۲ سانتی متر و در سال دوم فقط ۲ سانتی متر به اندازهی دور سر کودک افزوده میشود.
رشد و نمو کودک در خلال سالهای قبل از دبستان (۳ تا ۵ سالگی)
افزایش وزن کودک در خلال سالهای سوم و چهارم و پنجم در هر سال ۲ کیلوگرم خواهد بود، بنابراین در این سنین بیشتر کودکان نسبت به سالهای قبل لاغر و باریک هستند. بزرگی شکم و فرورفتگی ناحیه کمر که در سال دوم وجود دارد، در این سنین از بین میرود. صورت کودک در خلال سه سال قبل از مدرسه (۳ تا ۵ سالگی) بیشتر از جمجمهی او رشد میکند و چانهی او برای رشد و درآمدن دندانهای همیشگی، پهن میشود.
افزایش وزن کودک در سالهای بعد (تا ۱۰ سالگی) نا منظم و به طور متوسط در هر سال ۲ تا ۲.۲ کیلوگرم خواهد بود.
افزایش سریع وزن در دوران بلوغ
در دوران بلوغ، وزن و قد کودکان به سرعت افزایش مییابد. زمان افزایش سریع وزن و قد، در دخترها زودتر و در ۱۰.۵ تا ۱۳ سالگی و در پسرها در ۱۲.۵ تا ۱۵ سالگی است. افزایش وزن در دخترها تا ۲۰ سالگی ادامه دارد، ولی پس از آن افزایش وزن در پسرها و دخترها بسیار جزیی است.
نظر کاربران
باسلام.فرزند هشت ماهه ام با قد و وزن و دورسر بترتیب ۵۰-۳۸۰۰-۳۶ ب دنیا اومد. ملاجش از بدو تولد کوچیک بود الان ب همون ترتیب ۶۸-۸۳۰۰-۴۴ هستش و ملاج هنوز بازه. اول اینکه دکتر میگه رشد دور سرش کمه و احتمال میده مشکل از تیرویید باشه(بدو تولد ازمایش داد مشکلی نداشت) مجدد ازمایش نوشته..دوم اینکه با این روند رشد ممکنه قد کوتاه بشه در اینده؟؟
پاسخ ها
سلام و ممنون از توجهتونبرای طرح سوال و گرفتن پاسخ فقط از لینک زیر استفاده کنیدhttps://niniban.com/fa/forms/1
سلام وقت بخیر،من دخترشش ساله ای دارم که خیلی لاغره،وزنش ۱۷کیلوهست قدش ۱۱۲خیلی بدغذاست،خیلیم استرس وترس تووجودش هست،لطفا راهنمایی کنیدچیکارکنم که قدووزنش خوب بشه؟
پاسخ ها
سلام و ممنون از توجهتون
برای طرح سوال و گرفتن پاسخ فقط از لینک
زیر استفاده کنید
https://ninisoal.com/
سلام دختر من با وزن۳۵۶۵ و قد۵۳در پایان چهل هفته متولدشده،در یکسالگی وزن ۱۲ و قد۸۱.۴داشت،الان که هفده ماه داره وزن۱۲و قد ۸۲و خیلی هم بی اشتها نیست ولی وزن اضافه نکرده،لطفا راهنمایی کنید،ممنون
پاسخ ها
همراه عزیز نی‌نی‌بان، اگر سوالی از متخصصان دارید در آدرس زیر مطرح کنید
https://bit.ly/31AMOqp
سلام پسرم الان یک سال وده ماهش است و وزن اودر۱۸ ماهگیش ۱۵/۵۰۰بوده الان اصلا وزن زیاد نکرده ولی میگن اضافه وزن داره واینکه آزمایش براش نوشتن قندخونش۱۱۷ است ومیگن که زیاده ولی هیچ دارویی براش ننوشتن لطفا راهنماییم کنید چیکار کنم که قندخونش بیاد پایین واینکه حدنرمال قندخونش باید چند باشه چون دوباره براش آزمایش نوشتن میخوام اگه بشه راهی درمان هست انجام بدم که برای آزمایش دوبارش قنرخوش اومده باشه پایین
پاسخ ها
همراه عزیز نی نی بان، اگر سئوالی دارید با متخصصان کلینیک نی نی بان مطرح کنید
https://clinic.niniban.com