آیا آب برای نوزاد ضرر دارد؟
پزشکان می گویند که به نوزادان زیر شش ماه نباید زیاد آب داد، زیرا دریافت زیاد آب، آنها را در خطر عارضهای بالقوه مرگبار به نام مسمومیت با آب قرار می دهد.
- آیا آب دادن به نوزاد ضرر دارد؟
- دلایل ممنوعیت دادن آب به کودک زیر شش ماه
- در چند ماهگی باید به نوزاد آب بدهیم و به چه مقدار؟
- آیا می توان شیر خشک را با آب مخلوط کرد؟
بیشتر بخوانید: علت وزن کم کردن نوزاد
آیا آب دادن به نوزاد ضرر دارد؟
پیشنهاد ویژه نی نی بان: فواید یائسگی، پیش به سوی زندگی بهتر
دلایل ممنوعیت دادن آب به کودک زیر شش ماه
برای والدینی که تازه به دنیا آمده اند، بررسی بایدها و نبایدهای مراقبت از نوزاد می تواند یک کار دلهره آور باشد. یکی از دستورالعمل های مهم تعیین شده توسط پزشکان اطفال، اجتناب از دادن آب به نوزادان زیر شش ماه است. اما چه چیزی باعث میشود آب که به ظاهر طبیعیترین ماده برای بدن انسان است، برای نوزادان خردسال ممنوع باشد؟ بیایید به دلایل آن بپردازیم.
خطر مسمومیت با آب
مسمومیت با آب یک نگرانی جدی برای نوزادان است. کلیههای در حال رشد آنها هنوز برای مدیریت تصفیه آب اضافی مجهز نشدهاند که منجر به وضعیت خطرناکی به نام هیپوناترمی میشود. این اختلال زمانی اتفاق میافتد که سدیم در جریان خون رقیق شده و به طور بالقوه باعث تشنج، آسیب مغزی و حتی مرگ نوزاد میشود.
معده یک نوزاد کوچک بوده و ظرفیت آن در هنگام تولد حدود ۱ تا ۲ قاشق چایخوری است. پر کردن این فضای کوچک با آب به جای شیر مادر یا شیر خشک که حاوی مواد مغذی هستند، می تواند منجر به سوء تغذیه نوزاد شود. با رشد کودک، ظرفیت معده به تدریج افزایش می یابد، اما ضروری است که هر منبع تغذیه، کالری و مواد مغذی لازم را برای رشد سالم نوزاد فراهم کند.
عملکرد کلیه توسعه نیافته
کلیههای نوزادان پس از تولد همچنان به رشد خود ادامه میدهند و آب دادن به آنها میتواند به این اندامها فشار وارد کند. کلیهها ممکن است نتوانند آب را به طور موثر پردازش کنند، که منجر به عدم تعادل الکترولیتها میشود که برای عملکرد اعصاب و ماهیچهها حیاتی هستند.
احتمال از شیر گرفتن زودهنگام
مصرف زود هنگام آب می تواند باعث پر شدن آب در معده نوزادان شود و مصرف شیر مادر یا شیر خشک را کاهش دهد. این امر می تواند به طور ناخواسته منجر به از شیر گرفتن زودهنگام شود و نوزاد را از مواد مغذی ضروری و محافظت ایمنی که توسط شیر مادر ارائه می شود، محروم کند.
خطر عفونت
آب ممکن است حاوی ناخالصی ها یا عوامل بیماری زا باشد که می تواند منجر به عفونت شود. نوزادان کم سن و سال دارای سیستم ایمنی نابالغی هستند که آنها را مستعد ابتلا به بیماری هایی می کند که می تواند ناشی از آب آلوده باشد.
مطالب پیشنهادی: غذاهای مقوی برای کودک هفت ماهه، چند پیشنهاد خوب!
در چند ماهگی باید به نوزاد آب بدهیم و به چه مقدار؟
معمولا با شروع غذای کمکی به نوزاد آب هم می دهند. قبل از آن به طور معمول نیازی به آب نیست، مخصوصا اگر نوزاد شیرمادرخوار است ابتدای شیر مادر رقیق تر است و مانند آب عمل می کند و هر چه نوزاد بیشتر می خورد غلیظ تر و چرب تر می شود و مانند غذا عمل می کند. پس می توان از پایان 4 یا 6 ماهگی نوشاندن آب را آغاز کرد. البته اگر در مناطق خیلی گرم زندگی می کنید شاید با نظر پزشک متخصص نیاز باشد تا زودتر از آب جوشیده ی سرد شده استفاده کرد. پزشکان می گویند که به نوزادان زیر شش ماه نباید زیاد آب داد، زیرا دریافت زیاد آب، آنها را در خطر عارضهای بالقوه مرگبار به نام مسمومیت با آب قرار می دهد.
به گزارش خبرگزاری رویترز دکتر جنیفر آندرس متخصص فوریتهای اطفال در مرکز کودکان بیمارستان جانز هاپکینز در این باره می گوید: "هنگامی که نوزادان تشنه هستند، نوشیدن شیر مادر یا شیر خشک برای آنها کافی است." به گفته او از آنجایی که دستگاه کلیوی نوزادن هنوز کامل نشده است، دادن مقادیر بیش از حد آب باعث می شود که آنها املاح (سدیم) را به همراه آب از کلیه دفع کنند.
از دست دادن سدیم و کاهش آن از حد طبیعی در بدن می تواند بر فعالیت مغز تأثیر بگذارد، به طوری که اولین علائم مسمومیت با آب شامل تحریک پذیری، خوابآلودگی و سایر تغییرات روانی است. سایر علائم شامل کاهش درجه حرارت بدن (معمولاً به زیر 36درجه)، پف کردگی و تورم صورت و تشنج است.
به گفته آندرس علائم اولیه پنهانی هستند، بنابراین تشنج ممکن است اولین علامتی باشد که والدین متوجه آن می شوند. البته در صورتی که کودک فوراً تحت مراقبت پزشکی قرار گیرد، این تشنجها احتمالاً پیامدهای درازمدتی نخواهد داشت. آندرس و همکارانش می گویند آب به عنوان یک نوشیدنی برای کودکان شش ماه و کمتر باید کنار گذاشته شود. والدین همچنین باید از دادن شیرخشک بیش از حد رقیق شده به کودک اجتناب کنند. البته این مشکل زمانی بروز می کند که خیلی آب به نوزاد داده شود. آندرس می گوید در برخی موارد مثل یبوست یا در آب و هوای گرم باید مقدار اندکی آب به نوزادان داد، اما والدین پیش از انجام این کار با متخصص اطفال مشورت کنند، و تنها 30 تا 60 سیسی در یک بار به نوزاد آب بدهند. اگر والدین فکر می کنند که کودکشان دچار مسمومیت با آب شده است، یا اگر نوزاد دچار تشنج شده است، باید فوراً کودک را به نزد پزشک ببرند.
بیشتر بخوانید: شیر خشک مناسب نوزادان، کدامها هستند؟
آیا می توان شیر خشک را با آب مخلوط کرد؟
هنگامی که صحبت از تغذیه نوزادان زیر شش ماه می شود، والدین اغلب در مورد بهترین شیوه ها برای تهیه شیر خشک برای نوزاد سؤالاتی دارند. یک سوال رایج این است که آیا مخلوط کردن شیر خشک با آب برای نوزادان در این گروه سنی بی خطر است؟ شیر خشک یک غذای کمکی که برای تامین نیازهای تغذیه ای نوزادانی که با شیر مادر تغذیه نمی شوند، طراحی شده است. این ماده غذایی در اشکال مختلف از جمله پودر، مایع غلیظ و آماده برای خوراک وجود دارد. نحوه تهیه شیر خشک برای اطمینان از ایمنی و سلامت کودک بسیار مهم است.
به طور کلی، مراکز کنترل و پیشگیری از بیماری (CDC) و سایر سازمانهای بهداشتی بر اهمیت پیروی از دستورالعملهای سازنده هنگام تهیه شیر خشک تأکید دارند. این دستورالعملها شامل استفاده از مقدار صحیح آب همان طور که روی ظرف مشخص شده است. اضافه کردن بیش از حد آب می تواند مواد مغذی را رقیق کند و به طور بالقوه به رشد و تکامل کودک آسیب برساند، در حالی که آب کم می تواند باعث کم آبی بدن و کار بیش از حد کلیه ها و دستگاه گوارش کودک شود.
آبی که برای مخلوط کردن با فرمول پودری استفاده می شود باید از یک منبع مطمئن باشد. اگر درباره ایمنی آب لوله کشی شکی وجود دارد، مراقبان باید با بخش بهداشت محلی خود مشورت کنند. برای نوزادان بسیار خردسال، به ویژه آنهایی که زودتر از موعد به دنیا آمده اند یا دارای سیستم ایمنی ضعیف هستند، ممکن است در نظر گرفتن اقدامات احتیاطی بیشتری برای محافظت در برابر عفونت هایی مانند کرونوباکتر را که می تواند در فرمول پودری موجود باشد، ضروری کند.
نوزادان در شش ماهه اول معمولاً به آب اضافی علاوه بر شیر مادر یا شیر خشک نیاز ندارند. اضافه کردن آب اضافی به مخلوط شیر خشک میتواند منجر به وضعیتی به نام مسمومیت با آب شود که تعادل الکترولیتها و مواد معدنی را مختل میکند و میتواند باعث مشکلات جدی سلامتی از جمله تشنج شود.
پیشنهاد ویژه نی نی بان: قهوه با مغز چه میکند؟ فِرِش و شاداب
برای ارسال نظر کلیک کنید
▼