تغذیه مناسب کودکان، نکات مهم برای مادران
مصرف صبحانه در مورد کودکان قبل از رفتن به مدرسه بسیار حائز اهمیت است. مشاهده شده است که حذف صبحانه باعث کاهش تمرکز و ضعف حافظه میشود.
تغذیه کودک بر روی رشد و روند یادگیری او اثر بسزایی دارد. والدین باید بر صبحانه، ناهار، شام و میان وعده مدرسه کودک اهمیت زیادی دهند. خواندن این مقاله را به والدین پیشنهاد میکنیم.
شروع روز با صبحانه
مصرف صبحانه در مورد کودکان قبل از رفتن به مدرسه بسیار حائز اهمیت است. مشاهده شده است که حذف صبحانه باعث کاهش تمرکز و ضعف حافظه میشود. همچنین عدم مصرف صبحانه میتواند بر توانایی حل مساله، قدرت استدلال و خلاقیت کودک و حل مسائل ریاضی اثرات منفی داشته باشد. غلات صبحانه، نان تست و آبمیوه با تامین انرژی، پروتئین و همچنین بسیاری از ویتامینها و مواد معدنی انتخابهای غذایی مناسبی برای صبحانه هستند.
ناهار بستهبندی شده
از سن ۵ سالگی کودکان نیز باید از الگوی رژیمهای غذایی سالمی که به بزرگترها توصیه میشود، پیروی کنند. ساندویچها غذاهای بسیار خوبی برای تامین مواد مغذی مورد نیاز بچهها در ساعات بین روز هستند. باید از انواع منابع پروتئینی مانند پنیر، گوشت، ماهی و ماکیان در تهیه ساندویچها استفاده شود. تخممرغ، ماست، حبوبات، دانهها و مغز دانهها نیز از منابع خوب پروتئینی هستند. کربوهیدرات مورد نیاز را میتوان با مصرف نان، برنج و ماکارونی تامین کرد. میوهها، سبزیها، آبمیوهها و سبزیجات از منابع غنی ویتامینی هستند که با مصرف آنها به همراه ساندویچ به راحتی میتوان غذای مغذی و متعادلی را برای بچهها فراهم نمود.
کودکان گیاهخوار
کودکان نیز میتوانند با پیروی از رژیم گیاهخواری، زندگی سالمی داشته باشند. نکته مهم استفاده از جایگزینهای مناسب شیر مانند شیر سویای غنی شده با کلسیم است. آهن مورد نیاز نیز باید با دقت در گنجاندن منابع غذایی گیاهی غنی از آهن تامین گردد. جهت اطمینان نسبت به دریافت مقادیر مورد نیاز ویتامینها، مصرف روزانه مکمل ویتامین و مواد معدنی مخصوص کودکان توصیه میشود. برای تامین پروتئین میتوان از ترکیب مغز دانهها، دانهها، حبوبات، توفو و نیز سویا به همراه غلات صبحانه و گندم استفاده کرد.
(لازم به ذکر است با توجه به منابع غذایی موجود در کشور ما حفظ تعادل موادمغذی دریافتی و تامین بعضی ویتامینها و مواد معدنی از طریق رژیم غذایی گیاهخواری بسیار دشوار است. خصوصا در مورد کودکان در صورت در دسترس نبودن محصولات غذایی غنی شده نمیتوان نیازهای تغذیهای این گروه را تامین نمود. بنابراین در چنین شرایطی پیروی از اینگونه رژیمهای غذایی توصیه نمیشود زیرا میتوانند اثرات جبران ناپذیری بر رشد و تکامل جسمی و ذهنی کودک داشته باشند).
افزودنیهای غذایی و کودکان
امروزه افزودنیهای غذایی در صنایع غذایی مصارف بسیار بالایی دارند. با کاهش مصرف غذاهای کارخانهای میتوان دریافت افزودنیهای غذایی را در کودکان به حداقل ممکن کاهش داد.
تغذیه و سلامت دندان کودک
برای محافظت از دندانها، توصیه میشود که مواد غذایی اسیدی و قندی همراه با وعدههای اصلی غذایی مصرف شوند. این امر به کاهش خطر پوسیدگی و فساد دندان کمک میکند. رژیمهای غذایی ضعیف و فاقد مواد معدنی و ویتامینهای کافی در دوران کودکی اثرات مخربی بر سلامت دندانهای شیری و دائمی خواهند داشت. جویدن آدامسهای بدون قند بعد از غذا به کاهش پوسیدگی دندان کمک میکنند.
تغذیه و بیش فعالی کودک
معمولاً بیش فعالی و پر تحرکی کودکان که از سن ۶ سالگی شروع میشود، در پسرها شایعتر از دختران است و باعث اضطراب و پریشانی کودکان و والدین آنها میشود. کاهش تمرکز، اختلال در یادگیری، هیجان، پرخاش و تشنگی زیاد از علائم شایع آن هستند که میتواند زندگی کودک را در مدرسه و خانه تحت تاثیر قرار دهد. در مورد بسیاری از کودکان بیش فعال استفاده از رژیمهای فاقد افزودنیهای غذایی و مواد رنگی مصنوعی و همچنین استفاده از مکمل روغن گل مغربی برای تامین اسیدهای چرب ضروری مورد نیاز برای تکامل مغزی، میتواند مفید باشد. دراین موارد، برای پیشگیری از بروز کمبودهای تغذیهای بهرهگیری از مشاوره تغذیهای با یک رژیم شناس مجرب قبل از حذف هرگونه ماده غذایی توصیه میشود.
مبارزه با عفونتها در کودکان
مصرف زیاد میوه و سبزی، همچنین پیاز و سیر به کاهش خطر ابتلا به بیماریهای عفونی در کودکان کمک میکند. از این مواد غذایی میتوان به صورت میوه کامل، یا آبمیوه یا در تهیه پیتزا و اسپاگتی و غذاهایی که بیشتر مورد علاقه کودکان هستند استفاده نمود.
منبع:
زندگی آنلاین
برای ارسال نظر کلیک کنید
▼