تقلید کودکان از والدین، حتی در رژیم؟
خیلی از خانوادهها بویژه با افزایش شیوع بیماریهای متابولیک و چاقی در کودکان و نوجوانان میدانند که باید فرزندانشان از برنامه غذایی سالم برخوردار باشند.
واقعیت این است که ذائقه، علاقه و تنفر ما به انواع مواد غذایی پس از نوزادی و در زمانی که کودک به سفره غذایی خانواده میپیوندد، نقش میبندد. در این سنین از آنجا که کودکان الگوی رفتاریشان خانواده و بویژه پدر و مادر میباشد نقش کلیدی خانواده در رفتارهای کودکان اهمیت اساسی مییابد. رفتارهای غذایی از آن دسته رفتارهایی هستند که تقلید کودکان از والدین شان را بیشتر به همراه دارد. لذا اگر علاقمند هستید فرزندانتان تغذیه سالم داشته و مثلامصرف میوه جات و سبزیجات برای آنان اولویت داشته باشد، باید نگاه دقیق تری به عادات غذایی خود بویژه از سنین پیش دبستانی داشته باشید.
در یک مطالعه تحقیقاتی که بر روی ۱۲۰ کودک در سنین ۲۶ ساله انجام گرفت به بچهها اجازه داده شد شخصا از فروشگاه خرید کنند. در این فروشگاه ۱۳۳ قلم مواد غذایی از مواد غذایی سالم مانند میوه و سبزیجات تا مواد غذایی ناسالم مانند انواع دسرها و تنقلات وجود داشت. کودکان آزاد بودند هر چه میخواهند انتخاب کنند. در ضمن والدین پرسشنامهای را پر کردند که در آن از سبد غذایی خانواده سوال شده بود. این ۱۲۰ کودک به طور مرتب با والدین خود برای خرید میرفتند. محققان دریافتند حتی بچهها ی ۲ ساله تمایل به خرید موادغذایی دارند که در سبد خرید روزانه خانواده قرار دارد. کودکانی که شکلاتها، نوشیدنیهای شیرین شده و تنقلات نمکین را انتخاب کردند ، والدینشان نیز به طور معمول این اقلام را خریداری میکردند. مانند همین روند در مورد کودکانی که انتخابهای درستی داشتند صادق بود، یعنی از پدر و مادرشان در انتخاب مواد غذایی تبعیت میکردند.
نتایج این مطالعه نشان میدهد حتی در کودکان در سنین پایین، اگر شانس انتخاب به آنها داده شود به سراغ تنقلات و شکلاتها نمیروند بلکه آنها تمایل دارند آن چیزهایی را انتخاب کنند که در لیست خرید والدینشان وجود دارد. بر همین اساس میتوان نتیجهگیری کرد از آنجا که کودکان از سنین پایین شروع به تقلید از الگوی غذایی والدین شان میکنند ما والدین هستیم که گرایش آنان به سوی غذا و تنقلات سالم و ناسالم را در ابتدا طراحی مینماییم.
نکته عملی: والدین میتوانند از فروشگاهها و مراکز خرید به عنوان یک کلاس درس استفاده کرده و به کودکانشان یاد دهند که مواد غذایی مانند میوه، سبزیجات و غلات سبوسدار بر تنقلات و دسرها اولویت دارند. پدر و مادر میتوانند از سنین پیشدبستانی، کودکان را با طعم انواع سبزیجات، میوهها و غذاهای سالم آشنا کنند. این کار میتواند سر آغاز داشتن یک رژیم غذایی سالم و آگاهانه برای تمام طول عمر آنها باشد.
منبع:
رژیم درمانی نوین
برای ارسال نظر کلیک کنید
▼