۱۶۷۳۱۶
۹۸۳
۹۸۳

اختلال شب ادراری در کودکان، درمان دارویی دارد؟

شب‌ادراری یکی از اختلالات شایع و مشکل‌ساز است که می‌تواند تأثیر قابل‌توجهی بر کودکان و خانواده آن‌ها بگذارد.

شب‌ادراری یکی از اختلالات شایع و مشکل‌ساز است که می‌تواند تأثیر قابل‌توجهی بر کودکان و خانواده آن‌ها بگذارد. این تأثیرات شامل کاهش اعتماد به‌ نفس، شرم و خجالت، تضعیف عملکرد مدرسه و انزوای اجتماعی می‌شوند.
برای کنترل شب‌ادراری درمان‌های دارویی و غیردارویی مطرح هستند ولی علی‌رغم درصد بالای موفقیت درمان دارویی، محققان درصدد هستند تا با استفاده از روش‌های غیردارویی و کم ضررتر به کنترل این اختلال بپردازند.
یکی از درمان‌های غیردارویی کنترل‌کننده این اختلال، «رفتاردرمانی» است که شامل بیدار کردن شبانه، محدودیت مصرف مایعات، رعایت رژیم غذایی خاص، سیستم پاداش نظیر نمودار ستاره‌ای و پرهیز از تنبیه کودک است.
آموزش به بیماران را می‌توان به‌عنوان یک روش مؤثر در افزایش آگاهی و همچنین تعدیل اضطراب آنان در نظر گرفت. ارائه آگاهی به خانواده‌ها سبب کم کردن اضطراب و نهایتا ارتقای کیفی مراقبت‌های ارائه‌شده برای چنین کودکانی خواهد شد.
در تحقیقی که توسط محققین دانشگاه علوم پزشکی جندی‌شاپور اهواز انجام گردیده، سعی شده که تأثیر آموزش گروهی و رفتاردرمانی بر روند درمان غیردارویی پدیده «شب‌ادراری» بررسی شود.
در این پژوهش، جمعیت مورد مطالعه شامل کودکان مبتلابه شب‌ادراری در سنین مدرسه (۶-۱۲سال) به دو دسته «درمان دارویی» و «درمان غیردارویی» تقسیم شدند. برای کودکانی که در گروه درمان دارویی قرار داشتند، از قرص دسموپرسین استفاده شد ولی برای گروه درمان غیردارویی، صرفاً از ارائه آموزش گروهی به والدین کودکان با معیارهای استاندارد استفاده شد.
بر اساس نتایج به‌دست‌آمده، میانگین تعداد شب‌های خیس در هر دو گروه درمان دارویی و غیردارویی کاهش نشان داد، ولی میزان کاهش این مشکل در درمان دارویی بیشتر بود.
بااین‌حال محققین بیان داشته‌اند: «در اوایل دوره مداخله، اثر درمان دارویی بهتر از درمان غیردارویی بوده است، درحالی‌که پس از مداخله این شرایط تغییر کرده و اثر درمان غیردارویی به‌طور قابل‌ملاحظه‌ای بیشتر از درمان دارویی شده است. مقایسه توزیع و درصد فراوانی میزان بهبودی در مرحله بعد از مداخله بین دو گروه درمان دارویی و غیردارویی نشان می‌دهد که میزان بهبودی در گروه درمان غیردارویی بالاتر بوده است».
حکیم، محقق اصلی این پروژه در مقاله‌ای که در مجله بالینی پرستاری و مامایی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد منتشر شده اشاره کرده‌اند: «نتایج پژوهش حاضر بیانگر این است که اثرات کوتاه‌مدت روش درمان دارویی بهتر از روش درمان غیردارویی و اثرات روش درمان غیردارویی در طولانی‌مدت بهتر از روش دارویی است. بنابراین جهت اثربخشی مداخلات آموزشی باید برنامه‌های آموزشی را به‌صورت مداوم و پیگیر برای مددجویان ترتیب داد».
با استفاده از نتایج این پژوهش می‌توان جهت افزایش توانایی خانواده‌ها در ارتباط با کنترل اختلال شب‌ادراری فرزندشان، آموزش‌های مداوم و گروهی برای آنان تدارک دید.

منبع: ایسنا

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

  • اخبار داغ
  • جدیدترین
  • پربیننده ترین
  • گوناگون
  • مطالب مرتبط

برای ارسال نظر کلیک کنید

لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

در غیر این صورت، «نی نی بان» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.