بیماری آسم در کودکان، علایم و علل آن
آسم در کودکان نوعی آسم متفاوت از آسم بزرگسالان نیست، اما کودکان ممکن است در این بیماری با چالشهای منحصر به فردی مواجه باشند.
در آسم دوران کودکی ریهها و راههای هوایی در صورت قرار گرفتن در معرض برخی محرکها مثل استنشاق گردههای معلق در هوا یا سرماخوردگی یا ابتلاء به دیگر عفونتهای سیستم تنفسی به آسانی ملتهب میشوند. آسم در کودکان میتواند باعث بروز علایم آزاردهنده در زندگی روزمره شده و در بازی، ورزش، تحصیل و خواب کودکان اختلال ایجاد کند. در مورد برخی کودکان آسم کنترل نشده میتواند به حملات خطرناک آسم منجر شود.
آسم در کودکان نوعی آسم متفاوت از آسم بزرگسالان نیست، اما کودکان ممکن است در این بیماری با چالشهای منحصر به فردی مواجه باشند. آسم در کودکان یک عامل اصلی در مراجعه به بخش اورژانش، بستری شدن کودکان در بیمارستان و از دست رفتن روزهای تحصیل محسوب میشود. بدبختانه آسم در کودکان قابل علاج نیست، و علایم بیماری ممکن است تا دوران بزرگسالی ادامه پیدا کنند. اما در صورت برخورداری از درمان درست، والدین و کودک میتوانند علایم بیماری را تحت کنترل قرار دهند و از آسیبدیدگی ریههای در حال رشد کودک پیشگیری کنند.
علایم آسم در کودکان
نشانهها و علایم شایع آسم در کودکان شامل موارد زیر است:
- سرفه مکرر و متناوب
- صدای وز وز یا خس خس در هنگام عمل بازدم
- تنگی نفس
- احتقان یا سفتی قفسه سینه
- درد قفسه سینه، مشخصاً در کودکان خردسال
دیگر نشانهها و علایم آسم در کودکان شامل موارد زیر است:
- دشواری خواب به علت تنگی نفس، سرفه یا خس خس سینه
- عود سرفه یا خس خس سینه که در صورت بروز یک عفونت تنفسی مثل سرماخوردگی یا آنفولانزا تشدید میشود
- تأخیر در بهبود عفونت سیستم تنفسی یا ابتلاء به برونشیت پس از عفونت مزبور
- دشواری تنفسی که ممکن است باعث ایجاد محدودیت در بازی یا ورزش کردن کودک شود
- خستگی مفرط که میتواند ناشی از کمبود خواب باشد
نشانههای اولیه آسم در کودکان خردسال میتواند خس خس برگشت کننده سینه به تحریک یک ویروس سیستم تنفسی باشد. همچنان که سن کودک بیشتر میشود، میزان آسم همراه آلرژیهای سیستم تنفسی شیوع ببشتری پیدا میکند.
نشانهها و علایم آسم ممکن است از کودکی به کودک دیگر متفاوت باشد و به مرور زمان بهبود یافته یا رو به وخامت بگذارد. کودک ممکن است صرفاً دچار یک علامت مثل سرفه مداوم یا احتقان قفسه سینه باشد.
ممکن است تعیین اینکه علایم بروز یافته در کودک ناشی از آسم یا نوعی بیماری دیگر است، دشوار باشد. خس خس گهگاهی یا درازمدت و دیگر علایم شبه آسم ممکن است نتیجۀ برونشیت عفونی یا دیگر مشکلات سیستم تنفسی باشد.
چه هنگامی به دکتر مراجعه کنیم
در صورت ظن ابتلاء کودک به آسم باید بلافاصله او را به دکتر ارجاع داد. درمان زودهنگام آسم نه فقط به کنترل علایم روزمره آسم کمک میکند بلکه در عین حال میتواند از بروز حملات آسم پیشگیری کند.
در صورت مواجهه با علایم زیر ارجاع بچه به پزشک را در دستور کار قرار دهید:
- سرفه مداوم یا متناوب یا سرفهای که به نظر میرسد با فعالیت جسمانی مرتبط است
- خس خس سینه یا صدای سوت مانند در هنگام عمل بازدم از سوی کودک
- تنگی نفس یا تنفس سریع
- شکایت بچه از سفتی قفسه سینه
- تکرار دورههای مشکوک به برونشیت یا پنومونی
اگر کودک دچار آسم باشد ممکن است چیزهایی مثل این بگوید که، "سینهام حالت خندهآوری دارد" یا "همیشه سرفه دارم." در هنگام به خواب رفتن بچه مراقب هجوم سرفه باشید. این سرفه ممکن است بچه را از خواب بیدار کند یا نکند. گریه کردن، خندیدن، دهن دره کردن یا واکنشهای عاطفی شدید و استرس نیز میتوانند محرک بروز سرفه یا خس خس سینه در کودک باشند.
اگر بچه با تشخیص ابتلا به آسم مواجه شود ایجاد یک پلن اجرایی آسم میتواند به پایش علایم و دانستن اینکه در هنگام مواجهه با حملات آسم چه باید کرد، کمک کند.
چه هنگامی باید به درمان اورژانسی روی آورد
در موارد شدید ممکن است والدین یا مراقبان بچه متوجه شوند که قفسه سینه یا پهلوهای بچه در تقلای شدید وی برای تنفس به سمت داخل کشیده میشوند. این احتمال وجود دارد که تعداد ضربان قلب در کودک افزایش یابد، کودک دچار تعریق گردد و به درد قفسه سینه دچار شود. در صورت مواجهه با موارد زیر کودک باید مورد مراقبت اورژانسی قرار گیرد:
- بچه ناچار است وسط صحبت کردن حرف خود را برای رساندن هوا به ریه قطع کند
- از عضلات شکمی برای تنفس استفاده میکند
- سوراخهای بینی کودک در هنگام عمل دم گشاد میشوند
- بچه در هنگام عمل دم به قدری تقلا میکند که شکم وی زیر قفسه دندهای به داخل کشیده میشود
حتی اگر کودک شما با تشخیص ابتلاء به آسم مواجه نباشد در صورتی که وی دچار دشواری تنفسی شده باشد باید بلافاصله مورد مراقبت پزشکی قرار گیرد. اگرچه دورههای آسم از نظر شدت متفاوتند، حملات آسم ممکن است با سرفه آغاز شود، که به خس خس سینه و دشواری تنفس پیشرفت میکند.
علل آسم در کودکان
علل زیربنایی آسم در کودکان هنوز به طور کامل درک نشدهاند. داشتن یک سیستم ایمنی بیش از حد حساس عموماً نقشی در این مورد بازی میکند. برخی از عوامل که گمان میرود در این مورد نقشی دارند شامل موارد زیر است:
- روندهای ارثی
- ابتلاء به برخی انواع عفونتهای راه هوایی در سنین بسیار کم
- قرار گرفتن در معرض عوامل زیستمحیطی مثل دود سیگار یا دیگر موارد آلوده کننده هوا
افزایش حساسیت سیستم ایمنی باعث میشود تا ریهها و راههای هوایی در هنگام مواجهه با برخی عوامل محرک، ورم کرده و مخاط ایجاد کنند. محرکهای مزبور از کودکی به کودک دیگر متفاوتند و میتوانند شامل موارد زیر باشند:
- عفونتهای ویروسی مثل سرماخوردگی
- قرار گرفتن در معرض مواد آلوده کننده هوا مثل دود سیگار
- آلرژی هیره، آلرژی موی حیوانات خانگی یا آلرژی گرده یا کپک
- فعالیت فیزیکی
- تغییرات هوا یا هوای سرد
برخی از اوقات علایم آسم ممکن است بدون وجود هر گونه محرک متمایز یا عامل خاصی بروز کنند.
ریسک فاکتورهای آسم در کودکان
عواملی که ممکن است باعث افزایش احتمال بروز آسم در کودکان شوند عبارتند از:
- قرار گرفتن در معرض دود سیگار
- واکنشهای آلرژیک پیشین، شامل واکنشهای پوستی، آلرژی غذایی یا تب یونجه (رینیت آلرژیک)
- داشتن تاریخچۀ خانوادگی آسم، رینیت آلرژیک، کهیر یا اگزما
- زندگی در نواحی درون شهری دارای افزایش ریسک تماس یا آلودگی هوا
- چاقی
- اختلالات سیستم تنفسی مثل آبریزش یا گرفتگی مزمن بینی (رینیت)، التهاب سینوسها (سینوزیت) یا پنومونی (ذاتالریه)
- سوزش سر دل (بیماری ریفلاکس اسید معده به مری، یا GERD)
- جنس مذکر
- سیاهپوست بودن
عوارض آسم در کودکان
آسم میتواند باعث بروز طیفی از عوارض شامل موارد زیر گردد:
- حملات شدید آسم که نیاز به درمان اورژانسی یا مراقبت بیمارستانی دارند
- باریک شدن مداوم راههای هوایی (لولههای برونکیال)
- از دست دادن اوقات تحصیل یا عقب افتادگی تحصیلی
- کمبود خواب یا احساس خستگی مفرط
- علایمی که در جریان بازی، ورزش یا دیگر فعالیتهای کودک اختلال ایجاد میکنند
پیشگیری از آسم در کودکان
برنامه دقیق و هدایت درست در مورد محرکهای آسم بهترین راههای پیشگیری از حملات این بیماری به شمار میروند.
- قرار گرفتن کودک در معرض مواد محرک آسم را محدود کنید. در کمک به کودک خود برای اجتناب از مواد آلرژیزا و محرکهای علایم آسم نقش حمایتی فعال داشته باشید.
- اجازه ندهید در فضای پیرامون کودک سیگار کشیده شود. قرار گرفتن در معرض دود سیگار در دوران نوزادی یک ریسک فاکتور مهم آسم در کودکان بوده و همچنین یک محرک شایع حملات آسم محسوب میشود.
- فعال بودن را در کودک خود تشویق کنید. تا زمانی که آسم در کودک به خوبی تحت کنترل باشد، فعالیت منظم جسمانی باعث میشود تا ریههای کودک با قابلیت بیشتری به کار خود ادامه دهند.
- در صورت لزوم به دکتر مراجعه کنید. کودک را منظماً به پزشک ارجاع دهید. نشانههای مربوط به تحت کنترل مناسب قرار نداشتن آسم مثل نیاز به استفاده از دستگاه استنشاقی تسکین سریع را در کودک نادیده نگیرید. آسم به مرور زمان دستخوش تغییراتی میشود. مشاوره با پزشک میتواند کمک کند تا هر گونه تنظیمات درمانی برای تحت کنترل نگه داشتن علایم آموزش داده شود.
- به کودک کمک کنید تا وزن خود را در محدودۀ سالم حفظ کند. داشتن اضافه وزن یا چاقی میتواند به تشدید علایم آسم منجر شود و نیز کودک را در معرض دیگر مشکلات مربوط به سلامت قرار میدهد.
- سوزش سر دل را کنترل کنید. ریفلاکس اسید یا سوزش سر دل شدید (بیماری ریفلاکس اسید معده به مری) ممکن است باعث تشدید علایم آسم در کودک شود. برای کنترل علایم ریفلاکس اسید کودک ممکن است نیاز به استفاده از داروهای غیر نسخهای یا نسخهای داشته باشد.
منبع:
مهرین
برای ارسال نظر کلیک کنید
▼