شبیه شدن بچه به مادر، نه ویژگی موروثی
همیشه به ما گفته شده که معمولا شباهت های ظاهری ای با والدین خود داریم. حقیقت این است که ما ژن های خود را از مادر یا پدرمان به ارث می بریم.
همیشه به ما گفته شده که معمولا شباهت های ظاهری ای با والدین خود داریم. حقیقت این است که ما ژن های خود را از مادر یا پدرمان به ارث می بریم. اما طبق مشاهدات، فرزندان بیشتر رفتار های خود را از پدرشان به ارث می برند. اینطور نیست که ما همیشه ژن های بیشتری از طرف پدری در خود داریم اما ژن هایی که کودک از مادر به ارث می برد آنقدر پر رنگ نیستند.
حال اینجا از ویژگی هایی می گوییم که فرزندان به طور معمول از مادر به ارث می برند.
الزاما تمام این ویژگی ها از شما به فرزندتان منتقل نمی شوند اما اگر شد به احتمال زیاد از مادر به ارث رسیده است.
۱ـ جهش
احتمالا یکی دو فیلم درباره ی جهش ژنتیکی دیده اید. اما این پروسه آنگونه که در فیلم ها نشان داده می شود اتفاق نمی افتد. به طور علمی، جهش زمانی رخ می دهد که دی ان ای خودش را نصف کرده و باعث شده ترکیبی از ژن ها، خارج از محل خود به وجود بیاید. این پدیده معمولا به خاطر یکی از والدین اتفاق نمی افتد. هرچند اگر مادر با خود ژن جهشی حمل کند، احتمال بیشتری برای رخ دادن این اتفاق وجود دارد.
ممکن است حتی با عدم وجود ژن جهش در والدین، جهش باز رخ بدهد. این جهش میتواند تاثیراتی از جمله تعویض رنگ چشم تا معلولیت در یادگیری را با خود به همراه داشته باشد.
۲ـ ژن غالب و مغلوب
یکی از فاکتور های مهم در صفات ژنتیکی که به نوزاد به ارث می رسد، غالب و مغلوب بودن آن است. یکی از دلایلی که چشم قهوه ای ها از چشم آبی ها بیشترند، غالب بودن ژن چشم قهوه ای است. پس اگر مادر دارای ژن غالب است، بر ژن مغلوب پیروز خواهد شد.
۳ـ بیماری هشیموتو
این بیماری بر غده ی تیرویید اثر گذاشته و بر غدد درون ریز بسیار تاثیر گذار است و در انتهای گلو بوجود می آید. سیستم غدد درون ریز هورمون هایی را کنترل کرده که متابولیسم، اختلال خلقی، افزایش وزن و … را کنترل می کنند. بیماری هشیموتو هنگامی رخ می دهد که سیستم ایمنی بدن به غده ی تیرویید حمله کند. این بیماری اکثرا از سمت مادر منتقل می شود.
۴ـ عوارض سیگار
کاملا واضح است که سیگار کشیدن در دوران بارداری ممنوع است. هرچند برای بعضی از مادر ها سخت است که بخواهند این عادت را کنار بگذارند. یکی از دلایل این سختی، افزایش استرس ناشی از بارداری است. اما این کار با خود عواقب ناگواری به همراه دارد که یکی از آن ها افزایش احتمال تولید یک نوزاد نابالغ یا زودرس است. این نوزادان با مشکلات بیشتری در زندگی خود رو به رو خواهند شد و احتمال رنج بردن از یک نقص مادر زادی در آن ها بالا خواهد بود. نوزاد از هر آنچه شما وارد بدنتان می کنید تغذیه می شود و سیگار از این مورد مستثنی نیست.
۵ـ اختلالات مربوط به الکل
نوزاد سموم درون الکل را نیز مانند سیگار جذب می کند. مخصوصا در ماه های بالاتر ضرری که به نوزاد زده می شود، افزایش می یابد و ممکن است به دلیل تاثیرات مخرب الکل بر روی مغز نوزاد، وی دچار اختلال در شناخت و یادگیری شود.
۶ـ بیماری هامینگتون
این بیماری که معمولا از مادر به نوزاد به ارث می رسد، موجب از کار افتادن تدریجی سیستم عصبی می شود. به طوری که موتور ذهنی به همراه عملکرد ذهنی به مرور از کار می افتد. تاکنون درمانی برای این بیماری پیدا نشده و معلوم نیست چه کاری می توان انجام داد تا از وقوع آن جلوگیری شود. با اینکه احتمال اینکه نوزاد این بیماری را به ارث ببرد بالاست، این یک قانون نیست و قطعیت ندارد. پس حتما در این مورد با پزشک خود مشورت کنید.
۷ـ چپ دست بودن را کودک از مادر به ارث می برد
با اینکه دست چپ بودن نوزاد می تواند از پدر نیز به ارث برسد، اگر مادر دست چپ باشد، احتمال وقوع این اتفاق افزایش می یابد. اگر والدین هر دو چپ دست باشند احتمال چپ دست بودن نوزاد تقریبا قطعی است.
۸ـ اعتیاد
شاید برای شما جالب باشد که اگر مادر به ماده ای اعتیاد داشته باشد، احتمال اعتیاد نوزاد به آن ماده نیز وجود دارد. برای مثال اگر مادر به خوردن دارو و مسکن در دوران بارداری عادت کند، فرزند نیز به آن دارو ها اعتیاد خواهد داشت. پس مشکل اعتیاد در فرزندان به احتمال زیاد از مادر آن ها به ارث رسیده است.
۹ـ ایدز
در میان تمام بیماری هایی که از طریق روابط جنسی منتقل می شود، اچ آی وی می تواند هنگام زایمان به نوزاد منتقل شود. احتمال به دنیا آمدن نوزاد مبتلا به ایدز از مادر مبتلا بسیار بالاست چرا که با ادغام هر نوع مایعی در این میان ویروس منتقل خواهد شد.
اگر نشانه هایی از هر کدام از این موارد را در کودک خود مشاهده کرده اید نگران نشوید. تنها حواستان به نشانه های بیشتر باشد و با پزشک خود تماس بگیرید.
منبع:
سرسره
برای ارسال نظر کلیک کنید
▼