تغذیه در کودکان دیابتی، چطور باید باشد؟
مهمترین مشکلی که در کودکان دیابتی باید مورد توجه قرار گیرد، تنظیم و هماهنگ کردن موادغذایی با انسولین دریافتی است.
مهمترین مشکلی که در کودکان دیابتی باید مورد توجه قرار گیرد، تنظیم و هماهنگ کردن موادغذایی با انسولین دریافتی است.
یکی از اساسیترین نکاتی که باید در این زمینه برای آن راهکار مناسبی اندیشیده شود، پاسخگویی به این تناقض است که چگونه یک برنامه غذایی مناسب تنظیم کنیم که در عین حال که منجر به کنترل دیابت میشود، محدودیتی برای نیازهای تغذیهای کودک که در سن رشد نیز است، ایجاد نکند…
برای اینکه دیابت در این کودکان کنترل شود، برنامه غذایی این کودکان باید به گونهای چیده شود که فقط حدود ۱۰ درصد کمتر از نیاز واقعی خود کالری دریافت کنند. اصولی که در این برنامه حاکم است، همان اصولی است که برای کنترل دیابت باید به آن توجه شود. مصرف قندهای ساده باید بسیار محدود باشد یا بهطورکلی از آن پرهیز شود.
وعدههای غذایی آنها باید افزایش یابد و شامل ۳ وعده غذایی اصلی و ۲ میانوعده باشد.
در صورت نیاز، یک میانوعده اضافه برای آخرین ساعتهای شب در نظر گرفته میشود که معمولا یک نوع میوه است. این برنامه غذایی باید با توجه به دوز و نوع انسولینی که پزشک تجویز میکند، تنظیم شود.
برای نوشتن برنامه غذایی باید از نظرات خود بیمار نیز استفاده کرد تا برنامهای که داده میشود با نیازهای روزمره زندگی کودک و برنامه زندگی او مثل ساعات خواب، ساعات حضور در مدرسه و… مطابقت داشته باشد و این یک نکته بسیار مهم است.
پایه اصلی تغذیه در کودکان دیابتی باید بر مبنای کربوهیدراتهای پیچیده باشد. بنابراین بیش از ۵۰ درصد کالری دریافتی آنها باید با استفاده از خوراکیهایی همچون نان، برنج، ماکارونی و نظیر این مواد تامین شود. متاسفانه خانوادهها معمولا کودکان خود را از این مواد تغذیهای محروم میکنند. کودکان دیابتی از نظر نوع میوه مصرفی خیلی با محدودیت مواجه نیستند ولی در مورد میزان و حجم مصرف باید مراقب باشند و نباید در یک وعده ۳ یا ۴ میوه میل کنند بنابراین مصرف میوه نیز باید با حساب و کتاب صورت گیرد و هماهنگ با برنامه غذایی باشد.
ترجیح ما این است که کودکان دیابتی از شیرینی استفاده نکنند ولی کودکان شیرینی را از غذای اصلی بیشتر دوست دارند.
به همین دلیل توصیه ما این است که کودکان دیابتی اگر هم خواهان استفاده از شیرینی هستند، از شیرینیهای رژیمی بخورند ولی باید توجه کنند این شیرینیها فقط قندشان رژیمی است و چربی و… آنها رژیمی نیست و باید کالریشان محاسبه شود تا بیشتر از نیازشان کالری و انرژی دریافت نکنند.
میزان مجاز مصرف قندهای ساده در این کودکان حدود ۵ درصد کل انرژی دریافتی است. وقتی موادی مصرف شود که دارای شاخص گلایسمی پایین هستند، هم احساس سیری بیشتری ایجاد میشود و هم بیمار لذت بیشتری میبرد و هم قند خونش بهتر کنترل میشود.
میوههایی مانند خربزه، انگور، هندوانه و موز نمایه گلایسمی بالایی هستند دارند و باید در مصرف آنها احتیاط کرد. میوههایی مانند هلو، زردآلو، گیلاس و سیب نیز نمایه گلایسمی پایین دارند و مصرف آنها مجاز است. اما از مصرف آبمیوهها باید اجتناب کنند. چون فیبر جدا شده و قندشان بالاست. بهطور کلی کودکان دیابتی میتوانند زندگی متعادل و خوبی داشته باشند.
برای ارسال نظر کلیک کنید
▼