کودک مبتلا به اوتیسم، فعالیت هایی برای رشد مهارت ها
در زمان اوقات فراغت و یا در یک روز تعطیل همراه با کودک کمد لباسش را منظم کنید.
در اینجا فعالیت هایی برای رشد مهارت های لمسی کودک مبتلا به اوتیسم را برایتان آورده ایم. با ما همراه باشید.
فعالیت با لباس و پارچه
در زمان اوقات فراغت و یا در یک روز تعطیل همراه با کودک کمد لباسش را منظم کنید. او را ترغیب به دست زدن و لمس لباس ها از هر بافتی نمایید. کودک می تواند زیپ لباس ها و دکمه ها را باز و بسته کند، جوراب، کلاه و یا لباس های مربوز به هر فصلی را بپوشد و در آورد.
هدف این است تا کودک تحمل لمس و پوشیدن لباس های مختلف را پیدا کند. همیشه او را تشویق به پوشیدن لباس بعد از حمام و یا شنا کنید. وقت حمام کردن فرصت خوبی برای رشد و تقویت مهارت لباس پوشیدن است.
گاه می توانید از کارگاه های خیاطی، تکه پارچه های خرد از بافت های مختلف فراهم و با آن کاردستی های گوناگون تهیه کنید و یا با چسباندن آنها روی مقوا شکل هایی از لباس های مختلف با مواد گوناگون بسازید.
همچنین می توانید همراه با کودک لباس هایی از بافت های مختلف را به تن عروسک ها کنید. همواره به این نکته توجه داشته باشید که ما هر چیزی را در ابتدا با دست هایمان لمس می کنیم. انطباق دست ها با مواد مختلف راه را برای رشد توانایی های لمسی کودک مهیا می کند.
کرم های اصلاح
کرم های اصلاح را روی سطوح مختلف و صاف بریزید. به کودک کمک کنید تا کرم ها را در ابتدا به کمک یک خط کش و سپس با دست حرکت دهد. با قلم مو و با دست اشکال مختلفی را ترسیم کنید.
خاک رس و خمیر بازی
به کمک خاک رس و خمیر بازی اشکال مختلفی را روی سطوح مختلف ترسیم کنید. کودک را به طور پیوسته تشویق به استفاده از دست هایش کنید.
اثر انگشت
اجازه بدهید کودک با استفاده از استامپ، اثر انگشتان خود را روی کاغذ سفید ثبت کند. او می توان یک انگشت، دو انگشت و یا همۀ انگشتان دستش را در گل یا خمیر فرو کند و اثر ایجاد شده را ببیند و آنها را مقایسه بکند.
چکش و میخ
به کودک کمک کنید تا با چکش روی سطوحی مثل لاستیک، چوب، مقوا، گچ، در بطری ها و دیگر سطوح سخت و نرم، میخی را نصب کند.
قدم زدم روی مواد مختلف
دست هایی از مواد را روی زمین پهن کنید و یا در اشکال دایره و خطوط مستقیم بچینید. در ابتدا دست کودک را بگیرید و با کفش و یا جوراب و سپس با پای برهنه روی آن مواد راه بروید.
همراه با کودک روی فرش های مختلف، حصیر، نمد، پارچه های سبک و یا خزدار، گونی، برگ های خشک، چمن، زمین خیس و نظیر آن راه بروید. علاوه بر راه رفتن می توانید به کودک کمک کنید تا روی فرش ها و یا مواد مختلف لی لی کند، بدود، بپرد و یا بچرخد.
این فعالیت برای کودکانی که کفش و جوراب نمی پوشند، یا مایلند همیشه کفش و جوراب داشته باشند، روی پنجه راه می روند، مفید است.
فعالیت با شن و برگ
شن را روی قسمت های مختلف بدن کودک بمالید. به کودک کمک کنید با ظرفی شبیه آب پاش، شن را روی زمین بپاشد و روی آن راه برود. اشکالی را روی شن ترسیم کند. قلعه ها و خانه های شنی بسازد. اشیایی را در شن پنهان کنید و از کودک بخواهید آنها را پیدا کند.
کودک را با برگ های خشک بپوشانید. همراه با کودک و با پای برهنه روی برگ های خشک راه بروید. به کودک کمک کنید برگ های خشک را روی ظرفی از آب شناور کند. همراه با کودک اشیایی را در ظروف محتوی برگ های خشک پنهان و سپس پیدا کنید. به کودک کمک کنید تا برگ های خشک را روی کاغذ بچسباند.
روتین های حمام
فضای حمام به دلیل همراه بودن با محرک هایی چون صدا و بوها ممکن است تحملش برای کودک مبتلا به اوتیسم کمی سخت باشد. بنابراین بهتر است از قبل در مورد این فعالیت با کودک صحبت کنید و حتی نمایش آن را اجرا کنید. این فعالیت به ویژه برای کودکانی که علاقه ای به تماس ندارند، شستشوی بدن را دوست نداشته و یا مشکل در لباس پوشیدن دارند مناسب است.
به قسمت های مختلف بدن کودک آب بریزید. از میزان فشار مختلف آب، مانند فشار آب دوش، شیر معمولی، ریختن آب روی قسمت های مختلف بدن به وسیلۀ یک ظرف استفاده کنید. با این عمل کودک تفاوت فشار آب را روی قسمت های مختلف بدن خود حس خواهد کرد.
به کودک اجازه بدهید با کف صابون و شامپو بازی کند، حباب هایی را تشکیل دهد و یا برای شستن عروسک ها از آنها استفاده کند. در شستشوی سر از برس استفاده کنید.
همۀ قسمت های بدن کودک را به نحوی که او آنها را حس کند آغشته به کف کنید. بدن را با حولۀ بزرگ خشک کنید. حوله را به صورت سفت در اطراف کودک بپیچید.
به این نکته توجه کنید که نیاز نیست همۀ این فعالیت ها را به یک باره اجرا کنید. با در نظر گرفتن سطح حساسیت کودک به تدریج اقدام به انجام آنها نمایید. در اجرای این فعالیت ها باید صبور باشید و وقت زیادی را به آنها اختصاص دهید.
منبع:
کودک آنلاین
برای ارسال نظر کلیک کنید
▼