بیماری اسهال در کودکان، علل و درمان
چرا کودکان بیش از بزرگسالان دچار اسهال میشوند؟ چگونه شما میتوانید ناراحتی ایجاد شده بر اثر اسهال را در کودک خود درمان کنید؟
چرا کودکان بیش از بزرگسالان دچار اسهال میشوند؟ چگونه شما میتوانید ناراحتی ایجاد شده بر اثر اسهال را در کودک خود درمان کنید؟ این مقاله به بررسی علل بروز اسهال در کودکان و درمانهای خانگی آن میپردازد.
اسهال در کودکان: علل شایع و درمانها
اسهال راهی است که بدن برای خلاص کردن خود از اجرام در پیش میگیرد، و بیشترین دورههای اسهال چند روز تا یک هفته ادامه مییابد. اسهال اغلب به همراه تب، تهوع، استفراغ، کرامپ، و دهیدراسیون (کمآبی بدن) بروز میکند. برخی از شایعترین علل منجر به بروز اسهال در کودکان شامل موارد زیر است:
- عفونت ناشی از ویروسهایی مثل روتاوریروس، باکتریهایی مثل سالمونلا و، در موارد نادر، انگلهایی مثل ژیاردیا. ویروسها شایعترین علت بروز اسهال در کودکان محسوب میشوند. در کنار مدفوع شل و آبکی، علایم عفونت ویروسی گاستروانتریت اغلب اوقات شامل استفراغ، درد شکم، سردرد و تب است.
در هنگام درمان گاستروانتریت ویروسی - که ممکن است بین 5 تا 14 روز طول بکشد، این موضوع مهم است که از کمآبی بدن پیشگیری شود. در این مواقع باید به نوزادان و اطفال خردسال شیر پستان بیشتر یا محلولهای خوراکی سیرابسازی مجدد (ORS) داده شود. آب به تنهایی دارای سدیم، پتاسیم و مواد مغذی کافی برای سیرابسازی مجدد بدن کودکان خردسال نیست. برای اطمینان از درست بودن روند درمان با پزشک در مورد مقدار مایعات مورد نیاز بچه، چگونگی مصرف آن توسط بچه، زمان دادن مایعات و چگونگی پایش کمآبی بدن مشورت کنید.
کودکان بزرگتر میتوانند برای سیراب کردن بدن هر چیزی را که دوست دارند شامل ORS بنوشند. استفاده از نی نیز راه خوبی برای رساندن مایعات به بدن کودکی است که دچار استفراغ شده و نیاز به سیراب شدن مجدد تدریجی دارد.
در صورتی که اخیراً مسافرتی به خارج از کشور یا نواحی دوردست داشتهاید باید با پزشک مشورت کنید. در این صورت ممکن است نیاز باشد که نمونه مدفوع از کودک گرفته و تست شود.
داروهایی مثل ملینها (داروهای ضد یبوست) یا آنتیبیوتیکها نیز ممکن است همانند بزرگسالان در کودکان به اسهال منجر شوند.
برای موارد خفیف اسهال ناشی از مصرف دارو، باید کودک را به خوبی سیراب کرد. اگر یک دوره مصرف آنتیبیوتیک مسبب بروز اسهال در بچه بوده است، در ضمن ادامه مصرف دارو با پزشک مشورت کنید. پزشک ممکن است کاهش دوز مصرف دارو، تغییراتی در رژیم غذایی، افزودن پروبیوتیکها یا چرخش به سوی نوع دیگری از آنتیبیوتیک را توصیه کند.
مطالعات نشان دادهاند که ماست دارای پروبیوتیک میتواند به فروکش اسهال ناشی از مصرف آنتیبیوتیک کمک کند. کشتهای میکربی و پروبیوتیکها به جایگزینی باکتریهای سالم روده با باکتریهای نابوده شده توسط آنتیبیوتیکها کمک میکنند.
- مسمومیت غذایی نیز میتواند باعث بروز اسهال در اطفال شود. علایم معمولاً به سرعت بروز میکنند و ممکن است شامل اسهال باشند، و نیز گرایشی به برطرف شدن در طول 24 ساعت از خود نشان میدهند.
درمان اسهال مرتبط به مسمومیت غذایی مشابه درمان اسهال ناشی از عفونت است: کودک را باید سیراب نگه داشت و در صورت وجود هر گونه پرسشی با پزشک مشورت کرد.
- دیگر علل اسهال شامل بیماری روده تحریکپذیر، بیماری کرون، آلرژی غذایی، و بیماری سلیاک است. در صورتی که نسبت به علت بروز اسهال مطمئن نیستید به پزشک مراجعه کنید.
کودکان و اسهال: شناسایی دهیدراسیون
کمآبی بدن یکی از نگران کنندهترین تبعات یا عوارض اسهال در کودکان است. اسهال خفیف به طور معمول سبب کاهش بیش از حد مایعات بدن نمیشود اما اسهال متوسط یا شدید چنین پیامدی با خود دارد.
دهیدراسیون شدید خطرناک است؛ این عارضه میتواند سبب تشنج، صدمات مغزی، و حتی مرگ گردد. مردم باید علایم دهیدراسیون را بشناسند. در صورتی که بچه با موارد زیر مواجه باشد به پزشک مراجعه کنید:
- سرگیجه و سبکی سر
- خشکی دهان یا چسبناک شدن دهان
- زرد تیره شدن ادرار یا کاهش ادرار یا قطع آن
- فقدان یا کمبود اشک در هنگام گریه کردن
- سرد شدن پوست یا خشکی پوست
- فقدان انرژی در کودک
چه هنگامی در مورد اسهال کودک به پزشک مراجعه کنیم
اسهال به طور معمول در طول چند روز برطرف میشود، اما در عین حال میتواند عوارضی به دنبال داشته باشد. اگر کودک با هر یک از علایم زیر مواجه باشد بدون درنگ به اورژانس مراجعه کنید:
- کودک برای سر پا ماندن بیش از حد ضعیف به نظر میرسد
- کودک دچار گیجی یا سرگیجه شده است
در صورت مواجهه کودک با موارد زیر پزشک خبر کنید:
- بچه بسیار ناخوش به نظر میرسد
- در صورتی که اسهال در کودک بیش از 3 روز ادامه داشته باشد
- اگر سن بچه کمتر از 6 ماه باشد
- اگر استفراغ بچه رنگ سبز خونی یا زرد خونی داشته باشد
- اگر کودک قادر به فرو بردن مایعات نباشد یا بیش از دو بار آن را استفراغ کرده باشد
- اگر بچه دچار تب 40.55 درجه سلسیوس بوده یا در صورتی که سن کمتر از 6 ماه داشته و با تب 38 درجه سانتیگراد مواجه شده باشد (اندازهگیری با استفاده از دماسنج مقعدی انجام شود)
- اگر بچه دچار دهیدراسیون به نظر برسد
- اگر مدفوع بچه حاوی خون باشد
- اگر بچه کمتر از 1 ماه سن داشته و 3 بار یا بیشتر دچار دورههای اسهال شده باشد
- اگر بچه بیش از 4 بار در طول 8 ساعت مدفوع اسهالی دفع کرده و قادر به نوشیدن مایعات به قدر کافی نباشد
- اگر بچه دچار نقص سیستم ایمنی یا ضعف در این سیستم باشد
- اگر بچه دچار راش شده باشد
- اگر بچه به مدت بیش از دو ساعت درد معده داشته باشد
- اگر نوزاد بوده و در طول 6 ساعت ادرار نکند و نیز اگر طفل خردسال بوده و به مدت 12 ساعت ادرار نکرده باشد
به خاطر بسپرید: اگر بچه خردسال بوده و تب بالای 38 درجه سانتیگراد داشته باشد نباید به وی داروی تب داده شود.
منبع:
مهرین
برای ارسال نظر کلیک کنید
▼