عقب ماندگی ذهنی در کودکان، دلایل آن را بدانیم
عقب ماندگی ذهنی علل مختلفی دارد. بیشترین علت ان مربوط به دلایل مادرزادی یا ژنتیکی است.
عقب ماندگی ذهنی مشکلی حاد است که در آن بیمار دچار مشکلات ذهنی است . در سنین قبل از هجده سالگی ، هنگامی می گویند کودک و نوجوان عقب ماندگی ذهنی دارد که در حداقل یکی از دو زمینه زیر نسبت به همسن و سالهای خوب بسیار ناتوان عمل کند توانایی هوشی، مهارتهای زبانی ، توانایی مراقبت از خود ، مهارتهای اجتماعی ، توانایی برنامه ریزی برای آینده ، انجام تکالیف مدرسه ، علاقه بازی و سرگرمی وتوانایی های کاری و حرفه ای .
متخصصان با توجه به میزان توانایی ها ، کودکان ناتوان ذهنی را به گروههای خفیف ، متوسط جدی و بسیار عقب مانده تقسیم می کنند . ولی معمولا دشوار است که کودک را در گروه خاصی قرار دهیم . زیرا او ممکن است در یکی از مواردی که گفتیم درست عمل کند ، ولی درمورد دیگر ناتوان باشد ، به همین دلیل هم به جای آنکه در این مورد قضاوت کنیم که کودک چه کارهایی می تواند بکند و چه کارهایی نمی تواند ، بسیاری از متخصصان کودکان که دچار عقب ماندگی ذهنی هستند را با توجه به نیاز خدماتی که باید دریافت کنند تا بالاترین میزان توانایی های بالقوه خود را نشان دهند ، دسته بندی می کنند . مثلا بعضی از بچه ها به کمک های زیادی نیاز دارند و عده ای هم برای آن که بتوانند در جنبه های مختلف به زندگی خود ادامه بدهند ، کاملا به خدمات دیگران وابسته هستند .
علل عقب ماندگی ذهنی
کندی های ذهنی را می شود مشخصا به سه گروه تقسیم کرد
عضوی ( ارگانیک ) ، تجربی ( یا محیطی ) و علل نا شناخته.
علل عضوی عقب ماندگی ذهنی عللی هستند که در آنها مغز وضعیت طبیعی ندارد ، یعنی یا در دوره رشد جنینی به علل مثلا وراثتی یا به علت جسمی که به مغز وارد شده ( مثلا عفونت مغزی یا مسمومیت محیطی ) رشد آن صدمه دیده است .
بسیاری از عقب ماندگی های ذهنی خفیف به خاطر علل تجربی یا محیطی روی می دهند ، زیرا کودک انگیزه کافی برای رشد طبیعی را ندارد یا با یک مشکل روانی عظیم روبرو شده است . از این نوع عقب ماندگی ذهنی می توان با برنامه های آموزشی ویژه جلوگیری کرد . متاسفانه از هر چهار کودک زیر سه سال مبتلا به تاخیر رشدی فقط یک نفرشان را در این دوره ها ثبت نام می کنند ، چون کسی به این مساله توجه درستی نمی کند .
البته تشخیص عقب ماندگی ذهنی عضوی و تجربی همیشه هم اسان نیست . بعضی از بچه ها به هر دو علت دچار این عارضه می شوند . به گزارش آسان طب شاید هیچ یک از این علت ها در کودک آن قدر قوی نباشند که به عقب ماندگی کودک منجر شوند ، ولی ترکیب آنها با هم او را به این عارضه مبتلا می کند .
عقب ماندگی ذهنی به علل ناشناخته همان طوری که از نامش پیدایست ، هنوز با دانش و یافته های پزشکی فعلی قابل تعریف و تشخیص نیستند .
عقب ماندگی ذهنی
عقب ماندگی ذهنی علل مختلفی دارد. بیشترین علت ان مربوط به دلایل مادرزادی یا ژنتیکی است. ازمایش ها و سونوگرافی ها برخی از عقب ماندگی ها را تا قبل از سه ماهگی نشان می دهدو شما میتوانید بچه را سقط کنید.
باید با کسانی که دچار عقب ماندگی ذهنی هستند درست رفتار کرد. انها هم انسان هستند و به انتخاب خود این گونه نشده اند. این افراد باید تحت اموزش های مناسب قرار گیرند.
منبع:
مجله پزشکی آسان طب
برای ارسال نظر کلیک کنید
▼