رفتار با کودک بد غذا، چگونه صحیح است؟
نکته اصلی در رفتار با کودک بد غذا، حفظ آرامش و صبوری است. در کنار کودک بنشینید و به دور از هر گونه سر و صدای مزاحم (تلویزیون، موبایل و غیره) غذا را سرو کنید.
نکته اصلی در رفتار با کودک بد غذا، حفظ آرامش و صبوری است. در کنار کودک بنشینید و به دور از هر گونه سر و صدای مزاحم (تلویزیون، موبایل و غیره) غذا را سرو کنید.
اشتها یا بی اشتهایی کودکان هر روز با روز دیگر متفاوت است. به عنوان پدر و مادر شما تصمیم میگیرید که: چه غذایی آماده کنید، چه زمانی غذا و میان وعده را سرو کنید و در چه مکانی غذا را بخورید. از سویی دیگر، فرزند شما تصمیم میگیرد که: از میان غذاهایی که آماده کرده اید، کدام را بخورد و چه مقدار بخورد!
در نحوه رفتار با کودک بد غذا بهتر است در ابتدا حجم کمی از غذا را در اختیار کودک قرار دهید. اجازه دهید تا کودک در صورت تمایل درخواست غذای بیشتر کند. بدین ترتیب از سیری یا گرسنگی او آگاه میشوید.
گاهی اوقات، کودک گرسنه است و غذای زیادی میخورد. گاهی نیز تمایلی به خوردن ندارد و این کاملا طبیعی است. اگر کودک گرسنه نیست، به او فشار نیاورید و مجبورش نکنید تا بشقابش را تمام کند. اگر سوالی در مورد وضعیت رشد کودک یا اشتهای او دارید، با پزشک او مشورت کنید.
کلیدهای رفتار با کودک بد غذا کدامند؟
در رفتار با کودک بد غذا موارد زیر را در نظر داشته باشید:
۱. در کنار کودک خود بشینید و غذا بخورید.
به کودکتان نشان دهید که چه غذاهایی سالم است. شما بهترین الگو برای فرزندتان هستید. او با تماشای آنچه شما انجام میدهید، یاد میگیرد که چگونه غذا بخورد.
۲. غذاهای جدید را چندین بار به کودک پیشنهاد دهید.
کودکان نیاز دارند قبل از خوردن هر غذای جدیدی، چندین بار آن را ببینند، بو کنند و مزه اش را بچشند. ممکن است کودک پیش از خوردن غذایی، بارها آن را بچشد. غذاهای جدیدی را که قبلا کودک آنها را پس زده است، دوباره برایش تهیه کنید، ممکن است این دفعه آنها را با اشتها بخورد.
۳. به کودک زمان کافی برای خوردن غذا بدهید.
کودک با لمس، بوییدن و نگاه کردن به غذا اطلاعاتی به دست میآورد. به کودک زمان بدهید تا غذایش را بررسی کند. استفاده از قاشق و چنگال نیز برای کودک زمان بر است. در کنار او بنشینید و به آرامی غذایتان را بخورید. کثیف کاری هنگام غذا خوردن نیز بخشی از فرایند یادگیری اوست.
۴. سعی کنید غذای مشابهی را با روشهای مختلفی تهیه کنید.
صبور باشید. غذای کودک را با روشهای مختلفی تهیه کنید: خام، پخته شده (آب پز یا کبابی)، بخار پز، به شکل سوپ یا سس. اگر فرزندتان روش خاصی برای پختن سبزیجات را دوست دارد، دیگر انواع سبزیجات را نیز به همان روش برایش تهیه کنید.
۵. غذاهای جدید را با غذاهایی که کودک دوست دارد سرو کنید.
غذای جدید را به همراه غذای مورد علاقه کودک تهیه کنید. اگر کودک نمیخواهد بخورد و یا خیلی کم از غذا میخورد، ۱ تا ۲ ساعت بعد، یک میان وعده سالم به او بدهید. تهیه یک غذای جدید برای کودک، عادات تغذیه ناسالم را در او شکل میدهد. گاهی اوقات کودکان میخواهند یک غذا را بارها و بارها بخورند. این رفتار در کودکان طبیعی است و ممکن است چند هفته یا چند ماه طول بکشد. اگر غذای مورد علاقه کودک، غذای سالمی است، آن را همراه با انواع غذاهای دیگر برای کودک تهیه کنید. اگر غذای مورد علاقه کودک، انتخاب سالمی نیست، آن را کمتر به فرزندتان بدهید.
دلیل بد غذایی کودک چیست؟
شرایط زیر بر روی نحوه غذا خوردن کودک تاثیر میگذارد:
-خلق و خوی کودک (خستگی، ناراحتی یا هیجان)
-سلامت او
- ساعت خوردن غذا در روز
- نوع غذا
- میزان فعالیت کودک
اگر گاهی اوقات کودک غذا نمیخورد یا خیلی کم میخورد، دلیلی برای نگرانی نیست. نخوردن یک وعده غذا یا میان وعده به کودک سالم لطمهای نخواهد زد. "نه" گفتن کودک نیز راهی برای بیان قدرت انتخاب یا آزادی اوست.
اگر فرزند شما هنگام نشستن سر میز غذا، آرام و قرار ندارد، زمانی پیش از غذا را به آرامش بگذرانید. هنگام صرف غذا تلویزیون، موبایل، تبلت و کامپیوتر خود را خاموش کنید و در آرامش غذا بخورید.
از دسر یا غذای مورد علاقه کودک به عنوان پاداش غذا خوردن او استفاده نکنید. اگر کودک غذایی را دوست ندارد یا نمیخواهد بخورد، غذا را از مقابلش بردارید و یک میان وعده سالم را ۱ تا ۲ ساعت بعد به او بدهید.
چه غذاهایی به کودک بدهیم؟
به کودک از همان غذای سالمی که شما و دیگر اعضای خانواده میخورید، بدهید. به غذای کودک با استفاده از ۴ گروه اصلی غذایی تنوع بدهید. ۴ گروه اصلی غذایی عبارتند از:
-میوه ها و سبزیجات
-انواع غلات
-شیر و لبنیات
-انواع گوشت
غذاهای دارای چربی مفید مانند سالمون، آووکادو، پنیر و کره بادام زمینی را در برنامه غذایی کودک قرار دهید. پیش از آن به دقت مطالعه کنید که کره بادام زمینی برای کودکان چه مزایا و معایبی دارد؟
چه نوشیدنیهایی در اختیار کودک قرار دهیم؟
-هنگامی که فرزند شما تشنه است، آب بهترین نوشیدنی است. آب را در بین وعدههای غذایی و میان وعدهها به کودک بدهید.
-تا حدود سن ۲ سالگی نیز میتوان به کودک شیر مادر داد.
-کودک میتواند در شیر کامل گاو (پاستوریزه) دارای ۳.۲۵ ٪ چربی را در وعدههای غذایی و میان وعدهها بنوشد. کودکی که شیر مادر نمیخورد، روزانه ۵۰۰ میلی لیتر (۲ فنجان) شیر نیاز دارد.
-خوردن شیر را به میزان حداکثر ۷۵۰ میلی لیتر (۳ فنجان) در روز محدود کنید. نوشیدن بیش از حد شیر، شکم کودک را پر میکند و دیگر تمایلی به خوردن غذا نخواهد داشت.
-شیرهای دارای چربی پایین (کم چرب، ۱ ٪، ۲ ٪)، نوشیدنیهای سویا غنی شده، نوشیدنیهای برنج و بادام برای کودکان زیر ۲ ساله توصیه نمیشود. این نوشیدنیها چربی کم و مواد مغذی اندکی دارند. اگر کودک تمایلی به خوردن شیر گاو ندارد، پزشک او را در جریان قرار دهید.
-کودکان نیازی به نوشیدنیهای شیرین ندارند. این شامل انواع شربتها و آبمیوههای دارای شکر میشود. اگر برای کودک آبمیوه طبیعی تهیه میکنید، حداکثر ۱۲۵ میلی لیتر (نصف فنجان) در روز به او بدهید. برای حفظ سلامت دندان ها، بهتر است همراه با وعدههای غذایی تنها آب بنوشید.
-نوشیدنیهای دارای کافئین یا شیرین کنندههای مصنوعی به کودک ندهید.
-هنگامی که کودک توانایی نوشیدن از لیوان را پیدا میکند، به او لیوان معمولی بدهید. استفاده از لیوانهای مکیدنی خطر پوسیدگی دندان کودکان را به دنبال دارد.
چه مواقعی به کودک غذا بدهید؟
کودک نیاز به ۳ وعده غذایی کوچک و ۱ تا ۲ میان وعده در طول روز دارد. یکی دیگر از نکات کلیدی رفتار با کودک بد غذا این است که هر روز وعدههای غذایی و میان وعده را در ساعت مشخصی به کودک بدهید. داشتن یک برنامه غذایی منظم، موجب میشود تا کودک عادتهای غذایی سالم داشته باشد.
غذا خوردن کودک ممکن است بیشتر از شما طول بکشد. بگذارید تا در آرامش غذایش را تمام کند. هنگامی که دست از غذا خوردن کشید یا مشغول بازی با غذایش شد، اجازه دهید از سر میز برخیزد و به بازی مورد علاقه اش بپردازد.
سخن آخر
در تصمیم گیری برای رفتار با کودک بد غذا؛ مواد غذایی آلرژی زا را مدنظر داشته باشید زیرا ممکن است کودک نسبت به بعضی از این مواد غذایی حساسیت داشته باشد؛ اگر نگرانی خاصی مربوط به آلرژی غذایی کودک دارید، با پزشک او در میان بگذارید.
برای ارسال نظر کلیک کنید
▼