۱۹۴۰۰۸
۷۸۸
۷۸۸

چگونه کودک را از خواب بیدار کنیم؟

صبح زود از خواب شیرین بیدار شدن، نه فقط برای کودکان، بلکه برای بسیاری از بزرگسالان نیز دشوار است، مخصوصا اگر شب قبل دیر به رختخواب رفته باشیم و بنا به هر دلیلی دیر خوابیده باشیم.

صبح زود از خواب شیرین بیدار شدن، نه فقط برای کودکان، بلکه برای بسیاری از بزرگسالان نیز دشوار است، مخصوصا اگر شب قبل دیر به رختخواب رفته باشیم و بنا به هر دلیلی دیر خوابیده باشیم.
مسلما یکی از راه‌های مقابله با این معضل،‌ به موقع خوابیدن است.
برخی از کودکان به طور ذاتی سحرخیز هستند و در واقع پدر و مادرهای خوش‌شانسی هم دارند، اما بیدار کردن برخی از بچه‌ها و فرستادن آنها به مدرسه برای برخی از والدین تبدیل به مشکل بزرگ هر روزی شده است.
در این مقاله به برخی شیوه‌ها و ترفندها برای بیدار کردن راحت‌تر کودکان، اشاره می‌کنیم و امیدواریم حداقل یک مورد از آنها برای شما کارساز باشد.

درست کردن و تهیه یک چک لیست

لیست کارهایی که باید هر روز وقت بیدار شدن از خواب تا خروج از خانه انجام دهد، تهیه کنید و در یک کاغذ بنویسید، مانند بیدار شدن، دستشویی رفتن، مسواک زدن، لباس پوشیدن، صبحانه خوردن و ... .
اگر این لیست را در جایی جلوی چشم‌هایش بگذارید تا جلوی هر مورد که انجام شد را ببیند که تیک می‌زنید، انگیزه پیدا می‌کند که هر روز دقیق‌تر به این موارد رسیدگی کند.
این کار نیاز به صبوری دارد و شاید خیلی زود نتوانید نتیجه بگیرید.

از روش روشنایی استفاده کنید

احتمالا خودتان کمی زودتر بیدار می‌شوید. یک ربع قبل از زمانی که کودک باید از خواب بیدار شود، پرده‌ها را بکشید یا چراغ اتاق را روشن کنید.
با این کار بیدار شدن از خواب در آن زمان راحت‌تر می‌شود، اما این روش کشیدن و کنار زدن پرده وقتی جواب می‌دهد که شما بعد از طلوع خورشید و روشن شدن هوا، از خواب بیدار شوید، نه قبل از آن.
همچنین می‌توانید به جای کشیدن پرده‌ها، چراغ اتاق را روشن کنید.
ایجاد برخی صداها، البته نه صداهای گوش‌خراش و بلندمانند صدای آب، صدای پرنده‌ها و ... می‌تواند کمک کند کودک راحت‌تر از رختخواب جدا شود و برای رفتن به مدرسه آماده شود.
به او مسئولیت‌پذیری را بیاموزید
اینکه مسئولیت‌پذیری و یا عدم آن، چه نتایجی دارد و اثرات آن به خودش برمی‌گردد، درسی است که در تمام زندگی کمکش می‌کند و باید به آن توجه کند.
گاهی حتی شما می‌توانید با اصرار زیاد و با هر ترفندی او را بیدار کنید، ولی لازم است که زمان‌هایی را نیز بگذارید خودش این کار را انجام دهد، مثلا خودش ساعت را کوک کند و با صدای آن بیدار شود.
وقت‌شناس بودن و اهمیت دادن به زمان، درس مهمی است که همیشه باید به خاطر داشته باشد.
این مهارت، زندگی کردن را برای او راحت‌تر خواهد کرد.

گاهی روش‌های قدیمی مناسب‌ترند (تکنیک یک لیوان آب)

کودکی که به بیشتر روش‌ها جواب نمی‌دهد، ممکن است در برابر این روش ساده و قدیمی شکست بخورد.
یک بار این کار را کنید و کمی آب روی صورتش بپاشید و اگر دفعات بعدی هم از خواب بیدار نشد، او را تهدید کنید و دوباره لیوان آب را بیاورید.

فعالیت‌های روزانه کودک‌تان را کنترل کنید

هر مشکل، منشا و دلیلی دارد. دیر به خواب رفتن‌های شبانه ناشی از دیر شام خوردن، غذای نامناسب خوردن، زیاد تماشا کردن برنامه‌های تلویزیون، استفاده زیاد از کامپیوتر و گوشی موبایل و حتی خواب نیمروزی طولانی است.
شما نمی‌توانید از کودک خود انتظار این نظم را داشته باشید که هر روز صبح سر وقت بیدار شود، ولی روی برنامه‌های روزانه‌اش کنترلی نداشته باشید.
غذا خوردن،‌ خوابیدن و تماشا کردن تلویزیون هر کدام می‌توانند به خودی خود خوب باشند، ولی با برنامه و در زمان مناسب، بنابراین این روند درست و مناسب را شروع کنید و او را به این شیوه عادت بدهید.

جایزه بدهید

برخی مواقع پاداش و جایزه دادن می‌تواند نتیجه‌بخش باشد. اگر چند روز بتواند سر وقت و بدون اذیت کردن بیدار شود، برایش جایزه‌ای بخرید.
مطمئن باشید بعد از چند روز خودش هم عادت می‌کند که شب‌ها زودتر بخوابد و روزها زودتر بیدار شود.

با خواب خوب شبانه شروع کنید

همه می‌دانیم که سحر‌خیزی به زود به خواب رفتن وابسته است، بنابراین برای درست کردن خواب و زود بیدار شدن، باید از خواب شبانه شروع کرد.
شب قبل از خواب از او بخواهید، برنامه درسی‌اش را مرور و همه چیز را مرتب کند تا با دلهره به رختخواب نرود و در آرامش بخوابد.
در اتاق خوابش، کامپیوتر و سایر وسایل الکترونیکی نباشد و یا اینکه کمتر باشد تا راحت‌تر و آرام‌تر بخوابد.
وسایل الکترونیکی همگی نور ضعیفی دارند که این نور ضعیف می‌تواند ریتم طبیعی خواب را به هم بزند.
تحقیقات نشان می‌دهند افرادی که تا دو ساعت قبل از خواب در معرض این نور ضعیف آبی رنگ قرار می‌گیرند، به سختی به خواب می‌روند و مدت زمان بیشتری را بیدار می‌مانند و صبح‌ها گیج و منگ از خواب بیدار می‌شوند، بنابراین دو ساعت قبل از خواب تمام این موارد را از زندگی کودک خود دور کنید و در عوض برایش کتاب بخوانید، بازی کاغذی کنید، پازل حل کنید و ... .

مقدار کافی خواب = سحرخیزی
کودکان نوپا ۱۱ تا ۱۴ ساعت خواب شبانه نیاز دارند. پیش‌دبستانی‌ها ۰ تا ۱۳ ساعت، ۶ تا ۱۳ ساله‌ها ۹ تا ۱۰ ساعت و بزرگسالان ۷ تا ۹ ساعت.
دقت کنید که این الگو حفظ شود و کودک‌تان به اندازه کافی بخوابد. اولین قدم برای آنکه بتواند صبح‌ها راحت بیدار شود،‌ این است که کمبود خواب نداشته باشد.
کودکی که کم خوابیده باشد، صبح‌ها به سختی از رختخواب جدا می‌شود.

بیدار شدن را به یک مسابقه و رقابت تبدیل کنید

این روش بیشتر شبیه یک جور بازی کردن است. هم به کودک‌تان هیجان می‌دهد و هم استرس او را از صبح‌ها و دیر بیدار شدن از خواب کم می‌کند.
او با شما مسابقه می‌گذارد. هر روز ممکن است یکی از شما اول شود و در هر صورت مهم این است که او سرحال می‌شود و راحت آماده رفتن به مدرسه می‌شود.
اگر بیشتر از یک فرزند دارید، این بازی را بین آنها برگزار کنید و خودتان نقش داور مسابقه را به عهده بگیرید. سعی کنید دفعات اول کاری کنید که او اول شود و از این کار لذت ببرد.
برای برنده، یک جایزه کوچک در نظر بگیرید تا مسابقه شکل جدی‌تری پیدا کند.

بوهای مورد علاقه‌اش را در خانه به راه بیندازید

اگر نیمرو دوست دارد، پن‌کیک بیشتر دلش می‌خواهد و یا هر چیز دیگری که دوست دارد بخورد را کمی قبل از بیدار شدن از خواب برایش تهیه کنید تا بوی خوش آن به مشامش برسد و مشتاقانه از خواب بیدار شود تا از غذای مورد علاقه‌اش بخورد.

ماسک چشم به او بدهید

کمی قبل از رسیدن زمان خواب،‌ به او ماسک چشم بدهید تا از رسیدن هرگونه نور آزاردهنده به چشم‌هایش جلوگیری کند.
اگر روی چشم‌هایش ماسک بزند، بسیار راحت‌تر می‌خوابد و اگر راحت‌تر بخوابد، راحت‌تر نیز بیدار می‌شود.

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

  • اخبار داغ
  • جدیدترین
  • پربیننده ترین
  • گوناگون
  • مطالب مرتبط

برای ارسال نظر کلیک کنید

لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

در غیر این صورت، «نی نی بان» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.