دندان های شیری کودکان، نحوه مسواک زدن و مراقبتشان
در سنین ۲ یا ۳ سالگی زمان آنست که نحوه مسواک زدن و مراقبت از دندانهای شیری را به او آموزش دهید.
یکی از سوالات شایع پدر و مادرها از دندانپزشکان اینست که از چه سنی باید بهداشت دهان و دندان کودکان را رعایت نمود از کی باید برای کودک مسواک زد؟ چه مسواک و خمیردندانی برای کودکان بایستی استفاده شود ؟ چگونه مسواک زدن را به کودکان آموزش دهیم ؟
دندان های شیری مانند یک راهنما و تمرین برای دندانهای دائمی بزرگسالی ایفا میباشند . چنانچه آنها زودتر از موعد مقر ر پوسیده و خراب شوند ممکن است مشکلاتی برای دندانهای اصلی کودک نیز بوجود آید . بیشتر از ۴۰ درصد از کودکان پیش دبستانی دچار پوسیدگی دندان میشوند. پوسیدگی دندان بیماری شایعی است که ممکن است کودکان را در سنین پیش از مدرسه راهی دندانپزشک بنماید . اولین گام در راه مبارزه با پوسیدگی دندانها تمرین کردن و آموزش دادن عادتهای خوب مسواک زدن میباشد .
مراقبت از دندانهای کودکان زیر یکسال :
برخلاف نظر عموم مردم که فکر میکنند چون نوزادان و شیرخواران دندانی در دهان خود ندارد پس نیازی به رعایت بهداشت دهان برای آنها وجود ندارد،اتفاقا باید بگوییم که رعایت اصول بهداشت دهان و دندان بایستی از همین دوره آغاز گردد.
در دوران شیرخواری والدین باید لثه های کودک را بوسیله یک گاز یا پارچه مرطوب، که دور انگشت خود پیچیده اند ، پاک کنند. این کار باعث برقراری فلور باکتریایی دهانی سالم در دهان شیرخوار میگردد. انجام دادن اینکار مخصوصا در شبها ، که نوزاد زمان طولانی را مشغول مکیدن شیر میباشد ، بایستی انجام داد . شما میتوانید برای کاهش آثار سوء شیرخوردن شبانه نوزاد پس از شیرخوردن او کمی آب درون دهان اورا پاک کنید .
بهتر است شیر خوردن شبانه نوزاد پس از شش ماهگی کمتر شود و تا یکسالگی بطور کلی قطع گردد.
مراقبت از دندان های شیری سنین 2 تا 3 سالگی:
در سنین ۲ یا ۳ سالگی زمان آنست که نحوه مسواک زدن و مراقبت از دندانهای شیری را به او آموزش دهید . هرچند ممکن است آموزشهای اولیه روشهای نگهداری از دندان ها در دوران نوپایی آغاز گردد اما این آموزشها بعدها در دوران نوجوانی بسیار کارامد و مفید خواهد بود . آموزش دادن مسواک زدن دندان های کودک نوپا ممکن است مدت زمان طولانی وقت ببرد و ممکن است کودک تا شش هفت سالگی بتواند بطور کامل و مستقل اینکار را انجام دهد اما بهتر است این مساله با جدیت والدین پیگیری شود در سن ۲ یا ۳ سالگی بهتر است والدین دندان های کودک را خودشان مسواک بزنند اما در این زمان سعی کنید تا بتدریج مسواک زدن را به او آموزش دهید . برای این کار ابتدا خودتان مسواک زدن دندان های او را امتحان کنید سپس کاری را که انجام داده اید مجدد برای او تکرار کنید.
آسان ترین روش برای مسواک زدن به دندانهای کودک اینست که کودک را در بغل خود بنشانید و سر کودک را روی آرنج دست به صورت خم شده نگه دارید. بوسیله مسواک سر کوچک و نرم مو که با سن کودک مطابقت داشته باشد به آرامی مسواک را درون دهان او کرده و بسرعت دندان های کودک را تمیز کنید .
اینکار را روزانه ۲ بار انجام دهید. یک مرتبه در روز پس از صبحانه و دیگری بهنگام شب پس از خوردن آخرین نوشیدنی و یا ماده غذایی . کودک ممکن است برای اینکار مقاومت کند مسواک را بجود یا بسمت آن چنگ بزند. اما شما با آرامش بازی کردن و شعر خواندن برای او مسواک بزنید . میزان خمیر دندان باید بقدری باشد که فقط سه چهارم از آن را بپوشاند. خمیردندان بایستی مخصوص کودکان باشد . بنابراین به کودک نوپای خود بیاموزید تا باقی مانده خمیردندان را از دهانش با آب دهان به بیرون تف کند. او نیازی ندارد برای خارج کردن باقی مانده خمیردندان دهانش را از آب پر کند
مسواک زدن تمامی سطوح دندان ها کودک نوپا باید بتدریج صورت گیرد . پس از آن تمام سطح دندان ها را با مسواک پوشش دهید در زمان مسزمانیکه مشغول مسواک کردن دندان های او هستید با او صحبت کنید و برایش مراحل مسواک زدن و کارهایی که انجام می دهید را توضیح دهید. تا سن ۷ سالگی به همین روش ادامه دهید و در مسواک زدن دندانها به او کمک کنید اما در این رده سنی سعی کنید مسئولیت مسواک زدن را بر عهده خودش بگذارید.
به یاد داشته باشید خوب مسواک زدن برای کودک موجب میشود تا کودک شما به این کار علاقمند گردد نشان داده و این کار را تقلید کند سعی کنید زمانیکه خودتان مسواک میزنید کودک مسواک زدن شما را ببیند .زمانیکه کودک شما بزرگتر می شود اجازه دهید تا خودش مسواکش را انتخاب کند و همان رنگی را که می پسندد بردارد. این کار به افزایش علاقه و انگیزه او در مسواک کردن کمک می کند.
آموزش مسواک زدن به کودکان
برای ارسال نظر کلیک کنید
▼